Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mevaco: Οι λόγοι αποχώρησης από την Mevapower

Τους λόγους που την οδήγησαν στη πώληση της συμμετοχής που κατείχε στην εταιρία Mevapower ήτοι 35,09%, για 210.227,50 ευρώ ενώ η αξία κτίσης ανερχόταν σε 1 εκατ. ευρώ περίπου, παραθέτει με επιστολή της η εταιρία Mevaco, τονίζοντας ότι η εταιρία δεν έχει ελεγχθεί φορολογικά από την χρήση 1998 και ότι δεν υπήρχε πλήρη και σαφή εικόνα των ιδίων κεφαλαίων της.

Mevaco: Οι λόγοι αποχώρησης από την Mevapower
Τους λόγους που την οδήγησαν στη πώληση της συμμετοχής που κατείχε στην εταιρία Mevapower ήτοι 35,09%, για 210.227,50 ευρώ ενώ η αξία κτίσης ανερχόταν σε 1 εκατ. ευρώ περίπου, παραθέτει με επιστολή της η εταιρία Mevaco, τονίζοντας ότι η εταιρία δεν έχει ελεγχθεί φορολογικά από την χρήση 1998 και ότι δεν υπήρχε πλήρη και σαφή εικόνα των ιδίων κεφαλαίων της.

Ειδικότερα, επισημαίνει στην επιστολή της προς το ΧΑ, ότι η αξία κτήσεως του πωληθέντος ποσοστού συμμετοχής στην Mevapower ήτοι 35,09% ανήλθε στο ποσό των 1.010.711,67 ευρώ. Η συμμετοχή της Mevaco στην εν λόγω εταιρία είχε λάβει χώρα, όπως είναι γνωστό, μέσω συμμετοχής της σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αυτής και όχι με εξαγορά υφισταμένων μετοχών των παλαιών μετόχων αυτής.

Τα ίδια κεφάλαια και η λογιστική αποτίμηση της εν λόγω εταιρίας στην διάρκεια των τελευταίων ετών έβαιναν διαρκώς μειούμενα και τελούσαν σε φθίνουσα πορεία, με συνέπεια η λογιστική αποτίμηση της ως άνω συμμετοχής μας με βάση τον Ισολογισμό της εν λόγω εταιρίας της 31.12.2002 να ανέρχεται στο ποσό των 651.309,05 ευρώ, με βάση τον Ισολογισμό της 31.12.2003 να ανέρχεται στο ποσό των 512.943,09 ευρώ και με βάση τον Ισολογισμό της χρήσεως 2004, συνεκτιμωμένης και της σχετικής παρατηρήσεως του Ορκωτού Ελεγκτή-Λογιστή κ. Σερ. Μακρή να ανέρχεται πλέον σε 317.861,73 ευρώ.

Στην σχετική παρατήρηση με αριθμό 3 του από 26.5.2005 πιστοποιητικού αναφέρεται ότι στο κονδύλι του ενεργητικού ”Συμμετοχές σε συνδεμένες επιχειρήσεις” περιλαμβάνεται και συμμετοχή σε ανώνυμη εταιρεία αξίας αποτιμήσεως 512.943,09 ευρώ, μη ελεγχόμενη για τη χρήση 2004 από Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή.

Με βάση στοιχεία τα οποία περιήλθαν σε γνώση της εταιρείας μετά την σύνταξη των ανωτέρω Οικονομικών καταστάσεων, η ανωτέρω συμμετοχή θα έπρεπε να υποτιμηθεί περαιτέρω κατά ποσό 195 χιλιάδων περίπου, με επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της χρήσης και των Ιδίων Κεφαλαίων της εταιρίας.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι η κατά τα άνω διαμορφωθείσα λογιστική απεικόνιση και αποτίμηση επηρεάζεται ουσιωδώς και από τα ακόλουθα:

α. Η εν λόγω εταιρία δεν έχει ελεγχθεί φορολογικά από την χρήση 1998 μέχρι και σήμερα. β. Την 23.5.2005 η διοίκηση της εν λόγω εταιρίας αποφάσισε όπως απαλλάξει τον Ορκωτό Ελεγκτή της εταιρίας κ. Μακρή από τα καθήκοντά του, προκειμένου η εταιρία να ελεγχθεί από μη αναγνωρισμένους ελεγκτές.

Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την αδυναμία υλοποίησης του αρχικά συμφωνηθέντος επιχειρηματικού σχεδίου από τους αρχικούς μετόχους της εταιρείας που ασκούσαν την διοίκηση της, κατέστησαν αναγκαία και επιτακτική, όπως εξάλλου αναφέραμε ρητώς στην από 9.6.2005 επιστολή μας την ρευστοποίηση της συμμετοχής της εταιρίας στην εν λόγω εταιρεία, και για τους λόγους που αναφέρονται στην επιστολή αυτή (υψηλός βαθμός κινδύνου, αδυναμία ασκήσεως αποτελεσματικού ελέγχου και εποπτείας).

2. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία ένδειξη αναφορικά με την πλήρη και σαφή εικόνα των ιδίων κεφαλαίων της εν λόγω εταιρίας κατά την 31η Μαρτίου 2005, και οποιαδήποτε σχετική πρόβλεψη κρίνεται και αξιολογείται ως ιδιαίτερα επισφαλής. Κατόπιν τούτων και ενόψει του αμέσου κινδύνου πλήρους απαξιώσεως της συμμετοχής της Mevaco αποφασίσθηκε η άμεση ρευστοποίηση αυτής, μέσω πώλησης σε τρίτο επενδυτή αντί συνολικού τιμήματος 210.227,50 ευρώ, ήτοι σε τίμημα μη υπολειπόμενο της ονομαστικής αξίας της μετοχής, μολονότι, κατά την εκτίμηση της διοικήσεως της Mevaco μετά την ολοκλήρωση του μη διενεργηθέντος φορολογικού ελέγχου των χρήσεων από 1998 μέχρι και σήμερα η εσωτερική λογιστική αξία της μετοχής της εν λόγω εταιρείας θα υπολείπεται της ονομαστικής αξίας αυτής.

Παράλληλα, η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου κλάδου στον οποίο και δραστηριοποιείται η εταιρία Mevapower καθιστούσε σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη την εύρεση υποψηφίου αγοραστή, πολύ περισσότερο όταν το υπό μεταβίβαση ποσοστό αντιστοιχούσε σε μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής.

Ολοι οι ανωτέρω παράγοντες και ιδιομορφίες απετέλεσαν την βάση αφενός μεν λήψεως της αποφάσεως προς κατάρτιση της συγκεκριμένης συναλλαγής και αφετέρου το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που έλαβε χώρα και την βάση υπολογισμού και προσδιορισμού του τελικού τιμήματος μεταβιβάσεως.

Από την συγκεκριμένη συναλλαγή η από λογιστικής απόψεως ζημία που προέκυψε για την εταιρία στην χρήση 2005, με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, είναι της τάξεως των 107.634,23 ευρώ, πλην όμως το ουσιαστικό θετικό αποτέλεσμα της συναλλαγής αυτής θα αναδειχθεί και θα αξιολογηθεί ευχερώς μόνο μετά την αξιοποίηση του κεφαλαίου αυτού (εισπραχθέντος τιμήματος μεταβιβάσεως), στο πλαίσιο της αναθεωρημένης επενδυτικής και εμπορικής πολιτικής της Εταιρείας μας, της οποίας τα αποτελέσματα ήδη απεικονίζονται και είναι ορατά στον Ισολογισμό της χρήσεως 2004.

3. Σημειώνεται ότι η εν λόγω εταιρία ενοποιείτο με την μέθοδο της καθαρής θέσης στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Mevaco, και ως τούτου δεν συμμετείχε με οιοδήποτε ποσοστό στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών.

4. Τέλος και αναφορικά με τις τυχόν επιπτώσεις που προκύπτουν για την Mevaco από την μεταβίβαση της συγκεκριμένης συμμετοχής, εκτιμούμε ότι ενόψει της ολικής διαφοροποίηση της δραστηριότητας της εν λόγω εταιρίας σε σχέση με τις κύριες δραστηριότητες της Mevaco και την σχεδόν ολική ανυπαρξία ενδοεταιρικών συναλλαγών μεταξύ της Mevaco και της ως άνω εταιρίας, δεν θα υπάρξει ουδεμία ουσιαστική δυσμενής επίπτωση από την κατά τα άνω μεταβίβαση.

Αντιθέτως το εισπραχθέν τίμημα θα αξιοποιηθεί ευχερέστερα και αποτελεσματικότερα στο πλαίσιο της αναθεωρημένης πολιτικής της εταιρίας και θα συμβάλει στην ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού αυτής, καταλήγει η επιστολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v