Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Audio Visual: Εξαγορά του 85% της Προοπτικής

Στην εξαγορά του 85% των μετοχών της εταιρίας Προοπτική (θυγατρική κατά 50% της εταιρίας Αττικές Εκδόσεις), έναντι συνολικού τιμήματος 17.325.100 ευρώ, προέβη στις 23 Δεκεμβρίου 2005 η εταιρία Audio Visual.

Audio Visual: Εξαγορά του 85% της Προοπτικής
Στην εξαγορά του 85% των μετοχών της εταιρίας Προοπτική (θυγατρική κατά 50% της εταιρίας Αττικές Εκδόσεις), έναντι συνολικού τιμήματος 17.325.100 ευρώ, προέβη στις 23 Δεκεμβρίου 2005 η εταιρία Audio Visual.

Επιπλέον, στην Προοπτική συμμετέχει με 48,7% ο κ. Π. Μητρόπουλος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Προοπτικής και με 1,3% η κα Ε. Σουγανίδου.

Ειδικότερα, η συμφωνία της εξαγοράς του 85% των μετοχών της Προοπτική προβλέπει:

α) Εξαγορά από την εταιρία Αττικές Εκδόσεις του 50% των μετοχών της Προοπτικής, έναντι τιμήματος 9.275.100 ευρώ

β) Εξαγορά από τον κ. Π. Μητρόπουλο του 33,7% των μετοχών της Προοπτικής, έναντι τιμήματος 7.743.333 ευρώ

γ) Εξαγορά από την κα. Ε. Σουγανίδου του 1,3% των μετοχών της Προοπτικής, έναντι τιμήματος 306.667 ευρώ

Το τίμημα θα καταβληθεί τμηματικά με πίστωση έως το Σεπτέμβριο του 2008 και θα χρηματοδοτηθεί κατά 5.000.000 ευρώ με δανεισμό και το υπόλοιπο με ίδια κεφάλαια.

Σημειώνεται, ότι το υπόλοιπο 15% των μετοχών της εταιρίας Προοπτική που κατέχει ο κ. Π. Μητρόπουλος εξαγοράσθηκε επίσης στις 23/12/2005 από το βασικό μέτοχο της Audio Visual, STONEMAN HOLDINGS LIMITED έναντι τιμήματος 3.450.000 ευρώ.

Τονίζεται, πως η Προοπτική είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής κινηματογραφικών ταινιών, DVD και Video στην Ελλάδα. Κατέχει ηγετική θέση στη διανομή κινηματογραφικών ταινιών, εκπροσωπώντας 2 από τα μεγαλύτερα studios παραγωγής ταινιών: την COLUMBIA-TRISTAR (πλέον Sony Pictures) για διανομή σε κινηματογράφο, Video και DVD και την BUENA VISTA (Walt Disney, Touchstone) για κινηματογραφική διανομή, ενώ από το 2006 θα έχει και τη διανομή των ταινιών του studio MGM.

Επίσης, η εταιρία διαθέτει τα δικαιώματα διανομής ταινιών του BBC και του DISCOVERY CHANNEL, καθώς και ένα πλούσιο κατάλογο τίτλων από ανεξάρτητους οίκους που ξεπερνά σήμερα τις 700 ταινίες για Ελλάδα και Κύπρο.

Η Προοπτική δραστηριοποιείται με το ίδιο αντικείμενο και στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας μέσω των θυγατρικών της εταιρειών PROOPTIKI ROMANIA, PROOPTIKI BULGARIA και PROOPTIKI Entertainment (Belgrade).

Η εξαγορά της εταιρίας δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για την Audio Visual, καθώς έτσι εισέρχεται δυναμικά στο χώρο της διανομής κινηματογραφικών ταινιών, ενώ παράλληλα αποκτά και νέες συνεργασίες με ορισμένους από τους μεγαλύτερους οίκους παραγωγής ταινιών στον κόσμο.

Ταυτόχρονα, ο κύκλος εργασιών της τη χρήση 2004 ανήλθε στο ποσό των 25,02 εκατ. ευρώ, τα Κέρδη προ Τόκων Φόρων και Αποσβέσεων σε 3,94 εκατ. ευρώ και τα Κέρδη προ Φόρων σε 3,12 εκατ. ευρώ.

H εν λόγω εξαγορά εντάσσεται πλήρως στην στρατηγική της Audio Visual για επιλεκτικές εξαγορές, που ολοκληρώνουν το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών ψυχαγωγίας, καθώς προσθέτει ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα διανομής ταινιών (την κινηματογραφική διανομή) και δημιουργεί σημαντικές οικονομίες κλίμακος με τις λοιπές δραστηριότητες του Ομίλου.

Ως γνωστό, στον Όμιλο AUDIO VISUAL ανήκει και η 100% θυγατρική εταιρεία STER CINEMAS, η οποία εκμεταλλεύεται 6 multiplex με 53 συνολικά κινηματογραφικές αίθουσες. Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω συναλλαγών, τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών Audio Visual και Προοπτική θα προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους συγχώνευση δια απορροφήσεως της δεύτερης από την πρώτη, προκειμένου να δημιουργήσουν μια ενιαία εταιρία η οποία θα δραστηριοποιείται στην διανομή κινηματογραφικών ταινιών, Video και DVD.

Για το σκοπό αυτό θα συνταχθούν από διεθνώς αναγνωρισμένο ελεγκτικό οίκο αποτιμήσεις των δύο εταιριών με τις οποίες θα προσδιορίζεται το δίκαιο και εύλογο της σχέσης ανταλλαγής των μετοχών και θα εκφράζονται οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές που προκύπτουν από την πραγματοποίηση της συγχώνευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v