Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίλεκτος: Συνεργασία με BIOS Agrosystems

Σε σημαντική συμφωνία που σηματοδοτεί τις εξελίξεις στον τομέα του βαμβακιού και της ποιοτικής γεωργίας, κατέληξαν, μετά από συστηματική μελέτη όλων των δεδομένων, η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία και η BIOS Agrosystems.

Επίλεκτος: Συνεργασία με BIOS Agrosystems
Σε σημαντική συμφωνία που σηματοδοτεί τις εξελίξεις στον τομέα του βαμβακιού και της ποιοτικής γεωργίας, κατέληξαν, μετά από συστηματική μελέτη όλων των δεδομένων, η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία και η BIOS Agrosystems.

Η πρώτη συνεργασία μιας επιχείρησης μεταποίησης βαμβακιού και μιας επιχείρησης πολλαπλασιαστικού υλικού στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός και προβλέπει τη στρατηγική συνεργασία των δύο εταιριών με στόχο τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας.

Για τους βαμβακοκαλλιεργητές η συγκεκριμένη συμφωνία εξασφαλίζει την παραγωγή προϊόντος υψηλής προστιθέμενης αξίας μέσα από την καλλιέργεια ποικιλιών με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και χαμηλότερο κόστος σε ότι αφορά στην προμήθεια του βαμβακόσπορου.

Ειδικότερα, οι δύο εταιρίες συμφώνησαν ότι για την επιτυχή συνέχιση της καλλιέργειας βαμβακιού στην Ελλάδα και υπό τις συνθήκες της νέας ΚΑΠ, θα πρέπει:

• Να διατηρηθούν και να ενισχυθούν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας που διέπει την αγορά του βαμβακιού στην Ελλάδα σήμερα (εταιρία πολλαπλασιαστικού υλικού, καταστήματα γεωργικών εφοδίων και συμβουλευτικών υπηρεσιών, καλλιεργητές, εκκοκκιστική επιχείρηση, νηματουργείο). Η διατήρηση της υπάρχουσας δομής στην αγορά του βαμβακιού είναι απαραίτητη, διότι είναι αυτή που οδήγησε την βαμβακοκαλλιέργεια της χώρας στα υψηλά επίπεδα που βρίσκεται σήμερα και είναι η μόνη που μπορεί να την κρατήσει εκεί και στο μέλλον.

• Να αναβαθμιστεί ποιοτικά το βαμβάκι που παράγεται στην Ελλάδα. Η ποιοτική αναβάθμιση του τελικού προϊόντος θα προέλθει από:

1. την καλλιέργεια ποικιλιών που συνδυάζουν άριστα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και ευρεία προσαρμοστικότητα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδος

2. τις συμβουλευτικές υπηρεσίες των τοπικών γεωπόνων για τον βέλτιστο τρόπο παραγωγής στο χωράφι και

3. την συγκέντρωση σημαντικών ποσοτήτων ομοιόμορφου σύσπορου βαμβακιού στη μεταποιητική βιομηχανία.

• Να στηριχθεί το εισόδημα του Έλληνα βαμβακοπαραγωγού. Το εισόδημα του παραγωγού θα στηριχθεί εν μέρει με τον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής, αλλά κυρίως, με την προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσδώσει στο τελικό προϊόν η καλλιέργεια ποικιλιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Για την επίτευξη των παραπάνω, η Επίλεκτος αποφάσισε να επιδοτήσει τους βαμβακοπαραγωγούς για την αγορά του σπόρου σποράς των αποκλειστικών ποικιλιών βαμβακιού της BIOS Agrosystems, Assos - Extra – Πρωτέας στους νομούς Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Φθιώτιδας, υπό την προϋπόθεση ότι το σύσπορο βαμβάκι που θα παραχθεί θα παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια της Επίλεκτος.

Οι ποικιλίες βαμβακιού που αναφέρονται παραπάνω είναι προϊόντα μακροχρόνιας έρευνας της BIOS Agrosystems στην Ελλάδα και η επιδότησή τους από την Επίλεκτος θα γίνει μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας που έχει ήδη συμφωνηθεί από τις δύο εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v