Χάος στις ΗΠΑ - Οι πρώτοι νεκροί από τον τυφώνα

(LIVE-ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) Σαρωτικό είναι το πέρασμα του τυφώνα Σάντι από τη Νέα Υόρκη. Σκηνικό βιβλικής καταστροφής σε ολόκληρη την Πολιτεία. Πληροφορίες για 15 νεκρούς.

  • Real.gr
Χάος στις ΗΠΑ - Οι πρώτοι νεκροί από τον τυφώνα

Δρόμοι και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα της θάλασσας, μαζικές διακοπές ρεύματος και φονικές πτώσεις δέντρων: Οι Νεοϋορκέζοι χτυπήθηκαν σκληρά το βράδυ της Δευτέρας από τη Σάντι.

Εν τω μεταξύ, το NYSE Euronext ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει σήμερα ένα νέο έκτακτο σχέδιο προκειμένου να μπορέσει να γίνει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων αμερικανικών μετοχών.

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές, η ανατολική ακτή των ΗΠΑ και ο Καναδάς μετρούν ήδη τις πληγές τους και τις πρώτες καταγραμμένες ανθρώπινες απώλειες. Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και των πλημμυρών που προκάλεσε το πέρασμα της καταιγίδας Σάντι.



Οι τοπικές αρχές της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσι, της Πενσιλβάνιας, της Δυτικής Βιρτζίνιας και της Βόρειας Καρολίνας έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής δεκατέσσερεις νεκρούς, ενώ η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε ότι μία Καναδή σκοτώθηκε από τα συντρίμμια που εκτοξεύθηκαν από τις ριπές του ανέμου.

Περισσότεροι από εφτά εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Συνολικά όμως σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης 1.374.312 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Μπορεί η Σάντι να έφτασε στις ακτές υποβαθμισμένη σε τροπική καταιγίδα και όχι σε τυφώνα κατηγορίας 1, ωστόσο,το πέρασμά της ήταν σαρωτικό και καταστροφικό. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές αρχές, καταγράφηκαν άνεμοι που κινούνταν με ταχύτητα άνω των 145 χιλιομέτρων την ώρα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδώ το χρονικό

Ισχυρό είναι το πλήγμα που δέχθηκε η μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και η ευρύτερη περιοχή της Πολιτείας. Αντιθέτως, μικρότερη της προσδοκώμενης ήταν η σφοδρότητας της τροπικής καταιγίδας στην περιοχή της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον.

Η άνοδος της στάθμης του νερού λόγω της παλίρροιας έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 4,2 μέτρων και προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη περιοχή του Μπάτερι στο Μανχάταν, αλλά και στις σήραγγες στο Ιστ Ρίβερ και στον ποταμό Χάτσον.


Ξεριζωμένα δέντρα στα προάστια της Νέας Υόρκης

«Το νότιο Μανχάταν καλύπτεται από το θαλασσινό νερό δεν υπερβάλλω», έγραψε ο Χάουαρντ Γκλάσερ, επιχειρησιακός διευθυντής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σύμβουλος του κυβερνήτη Άντριου, στο Twitter.


Βίντεο από τη φερόμενη ως έκρηξη σε εργοστάσιο ηλεκτρισμού στη Νέα Υόρκη

Τα πράγματα επιδεινώνονται από τις πολυάριθμες διακοπές ρεύματος, που έχουν βυθίσει στο σκοτάδι ολόκληρες γειτονιές στο νότιο τμήμα του Μανχάταν, νότια από την 40ή λεωφόρο, όπου περίπου 250.000 σπίτια είναι χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.


Φουρτουνιασμένη η θάλασσα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ




Γερανός σε εργοτάξιο της Νέας Υόρκης κατέρρευσε από την ισχύ των ανέμων

«Δεν υπάρχει ψυχή στους δρόμους. Ακούμε μόνο τον άνεμο και τις σειρήνες των αυτοκινήτων της αστυνομίας, που είναι τα μόνα φώτα που αναβοσβήνουν στις γειτονιές», σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο νότιο Μανχάταν.


Δορυφορική εικόνα του τυφώνα Σάντι

Η σούπερ καταιγίδα Σάντι προσέγγισε την αμερικανική ακτογραμμή στο Ατλάντικ Σίτι περίπου στις 20:00 ώρα ανατολικής ακτής (0000 GMT), σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC), με ανέμους που είχαν εξασθενήσει ελαφρώς στα 130 χιλιόμετρα την ώρα.


Από στη σφοδρότητα των ανέμων κατέρρευσε η πρόσοψη τετραώροφου οικήματος

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Νέας Υόρκης είναι στα σπίτια τους αλλά και πάλι πολλοί αγνόησαν τις διαταγές εκκένωσης περιοχών. «Μείνετε στο σπίτι, είναι πολύ αργά για να φύγετε», δήλωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος διέταξε την απομάκρυνση 375.000 ατόμων από τις περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα για πλημμύρες.

Θύμα του τυφώνα και το ακριβές αντίγραφο του πλοίου Μπάουντι. Το τρικάταρτο ιστιοφόρο των 55 μέτρων επλήγη με σφοδρότητα από τους ανέμους και βυθίστηκε. Τα 14 από τα 16 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν. Αναζητείται ακόμα ο καπετάνιος του ιστιοφόρου και ένα ακόμα άτομο.


Το ναυάγιο του Μπάουντι στον Ατλαντικό

Οικονομική αιμορραγία

Ο τυφώνας Σάντι, μία από τις μεγαλύτερες καταιγίδες που έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλεί σοβαρό πλήγμα και στην τοπική αμερικανική οικονομία. Η ισχύς του έχει αναγκάσει 10 αμερικανικές πολιτείες να τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει ότι θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία του τρέχοντος τριμήνου, ακόμη και αν ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος αποδειχθεί μικρότερος του αναμενόμενου.

«Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην περιοχή ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον ανέρχεται σε περίπου 2,5 τρισ. δολάρια, έτσι ώστε, κάθε ημέρα διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας σε αυτές τις περιοχές να προκαλεί ζημιά η οποία ανέρχεται σε περίπου 10 δισ. δολάρια», δήλωσε ο Μαρκ Ζάντο, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics.


Άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ του προαστίου Αλεξάνδρεια στην Ουάσιγκτον

Ο Πίτερ Μορίσι του πανεπιστημίου του Μέριλαντ εκτιμά ότι η Σάντι θα προκαλέσει ζημιές 35 - 45 δισ. δολ., ενώ θα χρειαστούν επιπλέον 36 δισ. για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Το οικονομικό τίμημα από το πέρασμα του Κατρίνα το 2005 υπερέβη τα 100 δισ. δολάρια, με την οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβραδύνεται για ένα τρίμηνο μετά την καταστροφή που προκλήθηκε στη Νέα Ορλεάνη, αλλά ανέκαμψε γρήγορα.

Τα σχέδια για τη λειτουργία του NYSE

Το NYSE Euronext ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει σήμερα ένα νέο έκτακτο σχέδιο για να μπορέσει να γίνει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων αμερικανικών μετοχών, οι οποίες έχουν σταματήσει λόγω του τυφώνα, ενώ παράλληλα δήλωσε πως το περίφημο trading floor δεν έχει υποστεί ζημιές από το πέρασμα του τυφώνα.

Οι αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν και σήμερα κλειστές -για δεύτερη ημέρα- με τη Wall Street να στρέφει την προσοχή της στο εάν οι αγορές θα μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν την τελευταία ημέρα συνεδριάσεων γι' αυτόν τον μήνα.

Η αυριανή ημέρα, η τελευταία του Οκτωβρίου, είναι σημαντική για τις διαπραγματεύσεις, διότι είναι η ημέρα όπου οι traders τιμολογούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι αγορές ομολόγων θα είναι επίσης κλειστές σήμερα κι οι traders στοχεύουν σε άνοιγμα της αγοράς και πάλι την Τετάρτη.

Σημειώνεται πως ο τυφώνας ανάγκασε τις αρμόδιες αρχές να κλείσουν για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια το αμερικανικό χρηματιστήριο για λόγους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, εν μέσω περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά μετά το 1888 όπου το χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό για δύο μέρες λόγω καιρικών φαινομένων.

Λόγω του κλεισίματος, αρκετές εταιρείες θα καθυστερήσουν τη δημοσιοποίηση των τριμηνιαίων τους αποτελεσμάτων.

Αν τα κεντρικά γραφεία και το trading floor του NYSE δεν καταφέρουν να ανοίξουν την Τετάρτη, τότε οι διαπραγματεύσεις σε τίτλους που είναι εισηγμένοι στον NYSE θα εκτελεστούν στο χρηματιστήριο Arca, όπως ανέφερε το NYSE τη Δευτέρα.

Το NYSE Arca θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να τεστάρουν σήμερα τις δημοπρασίες της έναρξης και της λήξης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v