Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλαφάτης: Ηχηρή θα είναι η ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Το βράδυ η ηχηρή ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτης.

  • Real.gr
Καλαφάτης: Ηχηρή θα είναι η ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
«Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που κατάφερε είναι να μας κάνει πιο δυνατούς απέναντι στα προβλήματα του πολίτη. Απέναντι στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους της χώρας» σημείωσε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.

«Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λαμβάνουν το βράδυ, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η ειρωνεία, την ηχηρή ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής για να ολοκληρώσουμε την πορεία εξόδου από την κρίση και την οριστική απομάκρυνση από το λαϊκισμό του χθες» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Καλαφάτης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ακολουθεί σταθερά πορεία αντίθετη προς το δρόμο ευθύνης και κάνει χρήση μιας ύψιστης δυνατότητας που του δίνουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός, με τρόπο και σε χρόνο που δεν συνάδει με την κρισιμότητα των καιρών».

Όπως, εξάλλου, κατήγγειλε, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποπέσει σε τρία αμαρτήματα. Πρώτον, την επιπόλαιη σχετικοποίηση κάθε προβλήματος, όπως η υιοθέτηση κάθε αιτήματος. Δεύτερον, η ελεύθερη σχέση με το κράτος δικαίου, δηλαδή όποτε θέλεις είσαι μαζί του και όποτε θέλεις απέναντι. Και τρίτο αμάρτημα, η αφόρητη κολακεία κάθε αδυναμίας».

«Αυτό που καταφέρνετε είναι να υποκύπτετε και στα τρία αυτά αμαρτήματα, παρότι γνωρίζετε πως έχουν τα πράγματα στη χώρα και παρότι σήμερα, συνομιλώντας με τους ξένους, δεν δικαούστε να κάνετε ότι δεν ξέρετε τι συμβαίνει στον τόπο» επέμεινε ο κ. Καλαφάτης.

Για το έργο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Καλαφάτης είπε ότι «έχει επιλεγεί μια νέα λογική, ώστε να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον δομημένο χώρο. Να υπάρξει το πριν και το μετά». Όπως εξήγησε, υπάρχει «ένα ενιαίο σχέδιο που θεμελιώνεται σπονδυλωτά με στόχο η χώρα να έχει το 2020 μια νέα πολιτική γης. Το σχέδιο αυτό υλοποιείται από το επίπεδο της γειτονιάς μέχρι το επίπεδο του εθνικού σχεδιασμού, ένα ενιαίο σχέδιο που να υποστηρίζει την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος και εξελίσσεται προοδευτικά σε πολλά επίπεδα». Στη βάση του σχεδίου αυτού βρίσκεται ο νέος νόμος, που ξεμπλοκάρει το έργο του κτηματολογίου, και συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωσή του. Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε και στον νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά δίνονται κίνητρα στους πολίτες να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου για να ζωντανέψουν περιουσιακά τους δικαιώματα.

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το σχέδιο της πολεοδομικής μεταρρύθμισης, μιας μεταρρύθμισης πυρήνα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για τη μεγάλη μεταστροφή της χώρας που απλουστεύει και απλοποιεί τις διαδικασίες για να διευκολύνονται οι επενδύσεις. Ταυτόχρονα επικαιροποιείται, όπου χρειάζεται, η κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης. Για την κυβέρνηση αποτελεί επίσης μείζον ζήτημα η προστασία των δασών και των υδατικών πόρων. Ειδικά για το δάσος και τις δασικές εκτάσεις ενισχύονται τα μέτρα προστασίας, αλλά αίρονται και χρόνια προβλήματα προστατεύοντας πιο αποτελεσματικά τα δάση και διευκολύνοντας τους πολίτες να ασχοληθούν και πάλι με τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή.

Στον τομέα της ενέργειας, όπως είπε, όλες οι δράσεις συνηγορούν υπέρ της ενδυνάμωσης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και της ενίσχυσης της στρατηγικής της θέσης και του διεθνούς κύρους της.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v