Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίγυπτος: Δύο νεκροί στις διαδηλώσεις

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις σημερινές διαδηλώσεις μνήμης για την σφαγή στην Ραμπαα, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι.

  • Real.gr
Αίγυπτος: Δύο νεκροί στις διαδηλώσεις
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις σημερινές διαδηλώσεις μνήμης για την σφαγή στην Ραμπαα, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι.

Οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν ότι οι Αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν το πλήθος των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι που έκλεισαν δρόμους και λεωφόρους στο Κάιρο και την Γκίζα.

Στις 14 Αυγούστου 2013, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον τότε αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και νυν πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, οι δυνάμεις ασφαλείας αιματοκύλισαν τις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις πλατείες Ραμπάα αλ Ανταουίγια και Νάχντα του Καΐρου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε την Τρίτη τη νέα αιγυπτιακή ηγεσία ότι διέπραξε μια «μαζική δολοφονία» που «πιθανότατα παραπέμπει σε έγκλημα κατά την ανθρωπότητας» και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και σε βάρος του προέδρου Σίσι.

Η Αδελφότητα και άλλοι υποστηρικτές του Μόρσι οργάνωσαν διαδηλώσεις σήμερα για να τιμήσουν την επέτειο, όμως οι κινητοποιήσεις τους δεν ήταν τόσο πολυάνθρωπες και δυναμικές όσο στο παρελθόν. Οι δυνάμεις ασφαλείας πάντως έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τρεις συγκεντρώσεις στην Αλεξάνδρεια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι. Την ίδια τύχη είχε και μια συγκέντρωση στην Κερντάσα, στα προάστια του Καΐρου, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μικρής έκτασης των διαδηλωτών με την αστυνομία.

Παρόμοιες συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στο προάστιο Ματαρίγια και στη Σαρκίγια, στο Δέλτα του Νείλου.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα, στο περιθώριο των διαδηλώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο