Τι δείχνουν οι τάσεις των MRB και Pulse

Τι ψηφίζουν οι πολίτες σε ενδεχόμενη κάλπη. Πώς διαμορφώνεται η ισορροπία στη νέα Βουλή με βάση τα δημοσκοπικά αποτελέσματα. Ποια είναι η γνώμη για τον Σταύρο Δήμα και πόσο πιθανή βλέπουν οι πολίτες την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

  • Real.gr
Τι δείχνουν οι τάσεις των MRB και  Pulse

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, αλλά και η τηλεφωνική έρευνα με αφορμή τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB (3-10/12) ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 4% έναντι της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, καταγράφει ποσοστό 24,3%, με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 20,3%. Ακολουθούν: Το Ποτάμι με 6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, το ΚΚΕ με 5,1%, η Χρυσή Αυγή με 5, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3%, το ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,7% και η ΔΗΜΑΡ με 1,2%. Αλλο Κόμμα επέλεξε το 6,7% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της Αδιευκρίνιστης Ψήφου αγγίζει το 21,5%.



Τα αντίστοιχα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου με αφορμή τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, όπως προέκυψαν από την τηλεφωνική έρευνα (10-13/12) που διενεργήθηκε, δίνουν διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα της τάξης του 3,2%. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεφωνική έρευνα συγκεντρώνει το 24,2% των ερωτηθέντων με τη Ν.Δ. στο 21%. Ακολουθούν: Το Ποτάμι με 5,7%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Χρυσή Αυγή με 4,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,8%, το ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,8% και η ΔΗΜΑΡ με 1,5%. Αλλο Κόμμα επέλεξε στην τηλεφωνική έρευνα το 6,6% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της Αδιευκρίνιστης Ψήφου αγγίζει το 21,4%.



Στην εκτίμηση ψήφου των βουλευτικών εκλογών τα ποσοστά των κομμάτων στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB (3-10/12)ήταν τα εξής: ΣΥΡΙΖΑ 31,0%, Ν.Δ. 25,9%, Το Ποτάμι 7,6%, ΠΑΣΟΚ 6,6%, ΚΚΕ 6,5%, Χρυσή Αυγή 6,4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,8%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,2%, Δημοκρατική Αριστερά 1,5% και Άλλο Κόμμα 8,5%.



Τα αντίστοιχα ποσοστά της εκτίμησης ψήφου των βουλευτικών εκλογών όπως καταγράφονται στην τηλεφωνική έρευνα με αφορμή τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις (10-13/12) διαμορφώθηκαν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 30,8%, Ν.Δ. 26,7%, «Το Ποτάμι» 7,3%, ΠΑΣΟΚ 7,0%, ΚΚΕ 6,4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,6% ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,3%, ΔΗΜΑΡ 1,9% και «Άλλο Κόμμα» 8,3%.



Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί πώς διαμορφώνονται οι πιθανές έδρες σήμερα με βάση την εκτίμηση ψήφου.



Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με 61,7%, έναντι 20,5% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί το  Κανένα Κόμμα με 3,6%, Άλλο Κόμμα με 1,2% και Δεν ξέρω... Δεν απαντώ με ποσοστό 12,9%.



Στους πίνακες που ακολουθούν δείτε τις συσπειρώσεις των ψηφοφόρων για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.






Σχετικά με την Ικανότητα Διακυβέρνησης και στο ερώτημα «Ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου;», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 31,5% των ερωτηθέντων, με τη Ν.Δ. στο 30,2%. Κανένα κόμμα επιλέγει το 31,4%.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που συγκεντρώνουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. συγκεντρώνει το 35,9% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ το 28,8%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 33,8%.



Τι δείχνει η έρευνα για την προεδρική εκλογή

Το 53,3% των ερωτώμενων δηλώνει ότι συμφωνεί με την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας με το 37,4% να διαφωνεί και το 9,3% να μην εκφράζει άποψη. Η συμφωνία για την επίσπευση της διαδικασίας είναι πλειοψηφική σε όλους τους κομματικούς χώρους.



Ως προς τον βαθμό συμφωνίας για τη συγκεκριμένη επιλογή προσώπου (Σταύρος Δήμας) ως υποψηφίου για την εκλογή Προέδρου οι θετικές τοποθετήσεις (49,2%) υπερτερούν των αρνητικών 39,1%, ενώ το 11,7% των ψηφοφόρων δεν εκφράζει άποψη.



Σχετικά με την πιθανότητα να συγκεντρώσει ο Σταύρος Δήμας τις 180 ψήφους των βουλευτών και να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας στην τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία, αυτή τη δεδομένη στιγμή, οι προβλέψεις των ψηφοφόρων είναι αρνητικές. Το 30,1% πιστεύει ότι θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, ενώ το 58,5% πιστεύει ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Στ. Δήμας.



Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πλειοψηφούσα άποψη, σχεδόν το 60% των πολιτών (59,3%) πιστεύει ότι αυτό θα ήταν αρνητική εξέλιξη, ενώ το 36,8% πιστεύει ότι είναι θετική.




Στο ερώτημα «Με βάση τις έως τώρα εξελίξεις στη διαδικασία της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας πώς κρίνετε τη στάση, τις δηλώσεις και τις κινήσεις των κομμάτων και των αρχηγών τους;» θετικά κρίνει τη στάση της Ν.Δ. και του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά το 37%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα το 34,9%. Το ΠΑΣΟΚ κι ο Ευ. Βενιζέλος συγκεντρώνουν το 25,3% των θετικών ψήφων, οι ΑΝΕΛ κι ο Π. Καμμένος το 21,5%, η ΔΗΜΑΡ κι ο Φ. Κουβέλης το 15,1%, το ΚΚΕ κι ο Δ. Κουτσούμπας το 20,2% και η Χ.Α. και ο Νίκος Μιχαλολιάκος το 7,3%.



Ως προς τους Ανεξάρτητους Βουλευτές, που είτε έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να ψηφίσουν υπέρ του κ. Σ. Δήμα, είτε πρόκειται να καταψηφίσουν τον Στ. Δήμα το εκλογικό σώμα εμφανίζεται διαιρεμένο με τις θετικές και τις αρνητικές απόψεις για τις δύο ομάδες βουλευτών να κυμαίνονται περίπου στο 40%.

 

Η δημοσκόπησης της εταιρείας PULSE

Τη μείωση της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας και την παραμονή στην τρίτη θέση των προτιμήσεων των πολιτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και την ενίσχυση του ποσοστού εκείνων που δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές καταδεικνύουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας PULSE για το Action24 και την εκπομπή Evening Report του Γιώργου Κουβαρά.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 12ης και 13η Δεκεμβρίου 2014 σε πανελλαδικό δείγμα 1004 πολιτών άνω των 18 ετών μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης επί δομημένου ερωτηματολογίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος προσδιορίζεται στο +/- 3%.

Η δημοσκόπηση διαιρείται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος επεξεργάζεται οικονομικούς και πολιτικούς δείκτες, το δεύτερο μέρος απαντά σε ερωτήματα επικαιρότητας και το τρίτο μέρος επεξεργάζεται τους αμιγώς πολιτικούς δείκτες.

Σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις σε εβδομαδιαία βάση της εταιρείας PULSE και όσον αφορά την πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί το προβάδισμα και της Νέας Δημοκρατίας περιορίζεται στο 3,5% από το 5% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ που αυξάνει κατά μισή μονάδα την επιρροή του.

ΣΥΡΙΖΑ: 27,5%, ΝΔ: 24%, ΠΑΣΟΚ: 7%, ΧΑ:6%, ΠΟΤΑΜΙ: 5,5%, ΚΚΕ: 5% και ΑΝΕΛ: 3,5%.

Ο Αντώνης Σαμαράς ενισχύει την θέση του ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός σε αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Ειδικότερα το 35% θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και το 28% τον Αλέξη Τσίπρα.

Το 42% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τον Σταύρο Δήμα ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μοιρασμένη σχεδόν παραμένει η κοινωνία ως προς τις ανησυχίες της περί παραμονής ή όχι στο ευρώ αλλά όσο περνούν οι ημέρες και οι εβδομάδες φαίνεται πώς οι πολίτες απορρίπτουν όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v