Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«στον Ενικό»: Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Οι προγραμματικές δηλώσεις, η διαπραγμάτευση, οι αντιδράσεις, η κατάσταση της οικονομίας και το κλίμα στην Ευρώπη βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της εκπομπής «στον Ενικό» με τον Ν. Χατζηνικολάου. (VIDEO)

  • Real.gr
«στον Ενικό»: Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις
Οι προγραμματικές δηλώσεις, η διαπραγμάτευση, οι αντιδράσεις, η κατάσταση της οικονομίας και το κλίμα στην Ευρώπη βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της εκπομπής «στον Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χρηματοδοτικής αναξιοπιστίας η οποία τροφοδοτείται από τη λιτότητα. «Εδώ έχουμε μία ριζική αλλαγή σελίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ Η ανακύκλωση του δανεισμού με τις δεδομένες συνθήκες, δηλαδή λιτότητα, οδηγούν στην καταστροφή» τόνισε ο Γιάννης Μηλιός.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις δεν αναφέρθηκε στις τεχνικές λεπτομέρειες για το χρέος. «Είναι σημαντική και ισοδύναμη λέξη η απομείωση του χρέους. Υπάρχουν παρά πολλές τεχνικές λύσεις» είπε ο Γιάννης Μηλιός και εξήγησε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε μία συμφωνία που δεν θα υπάρχουν ψιλά γράμματα σε βάρος της ελληνικής οικονομίας «γιατί ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».



«Έτσι είναι η διαπραγμάτευση. Υπάρχουν οξύνσεις. Υπάρχουν «απειλές» ότι θα υπάρξει ένα κάθετο «όχι». Η ζωή όμως συνεχίζεται. Φαίνεται ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης και πιστεύω ότι θα πάμε σε συμφωνία που δεν θα είναι κωλοτούμπα. Θα έχουμε συμφωνία χωρίς να έχουμε παρέκκλιση από τις προγραμματικές δηλώσεις. Ακόμη και αν έχουμε οξύνσεις και κλίμα σύγκρουσης στις 11 του μηνός» εκτίμησε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεσμεύθηκε να ψηφίσει την συμφωνία της κυβέρνησης και των δανειστών. «Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι η ΝΔ- εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία- αυτή τη συμφωνία δεσμεύεται ότι θα την ψηφίσει. Αν μπορεί κάποιος να μου υποδείξει καμία άλλη αντιπολίτευση που δεσμεύθηκε να ψηφίσει μία τέτοια συμφωνία πριν καν τη δει να μου το πείτε» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.



Επιπλέον κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως αντιπολίτευση είχε διχάσει τους πολίτες με τον διαχωρισμό σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς και τώρα εκφράζει την πρόθεση του να εφαρμόσει την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. «Εγώ διαφωνούσα με το 10% του μνημονίου και ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με το 30%. Για 20% χαλάγαμε τις καρδιές μας; Το 70% των μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων του μνημονίου είναι πράγματα που ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί. Δεν έχετε ψηφίσει τέσσερα χρόνια ένα άρθρο ενός νόμου και μας κατηγορείτε για δωσιλογισμό και μας λέτε μέσα σε μερικές ημέρες ότι συμφωνείτε με το 70%. Αν μας το είχατε πει νωρίτερα θα τα βρίσκαμε. Θα είχαμε γλιτώσει απεργίες, αγανακτισμένους και πορείες. Θα τα είχαμε γλιτώσει όλα» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη είπε ότι ο λαός στις εκλογές καταδίκασε απερίφραστα τη μνημονιακή πολιτική. « Μέσα στο μνημόνιο υπήρχαν μεταρρυθμίσεις που κινούνταν στην σωστή κατεύθυνση. Το μνημόνιο μιλούσε για αξιολόγηση. Δεν έγινε. Λέμε ότι θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση των ορθών μεταρρυθμίσεων. Και οτιδήποτε εφαρμόσουμε από το προηγούμενο μνημόνιο θα κινηθούν υπέρ της κοινωνίας και του λαού. Αυτή η κυβέρνηση βάζει μπροστά την επιβίωση του ελληνικού λαού. Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που έχει προτάξει την επιβίωση των τραπεζών» υπογράμμισε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Αναφορικά με το χρέος επανέλαβε ότι οι ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και επιμένουν στη θέση τους να υπάρξει κούρεμα.



Εμείς λέμε ακριβώς το αντίθετο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Εμείς στηρίζουμε την προσπάθεια που κάνει αυτή η κυβέρνηση χωρίς να απομακρυνόμαστε από τις θέσεις που είχαμε, έχουμε και θα εξακολουθούμε να έχουμε. Είναι πολύ σημαντικό ότι η διαπραγμάτευση άρχισε. Εμείς στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί και πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα εάν αυτή η διαπραγμάτευση έχει και τη στήριξη όλων των κομμάτων» είπε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας εξήγησε ότι η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει παρουσιάσει την ενδιάμεση συμφωνία που επιθυμεί να πετύχει με τους δανειστές. «Φαίνεται ότι αυτά που υποσχόταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βασίζονται στην πραγματικότητα. Έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε μία διαπραγμάτευση. Ξέρουμε τι είναι αυτή η ενδιάμεση συμφωνία; Το ενδιάμεσο πρόγραμμα; Τι είναι αυτό το πρόγραμμα; Τι λέει; Μπορεί να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Τσιόδρας, που ζήτησε ο πρωθυπουργός να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς που είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και να συζητήσουν τα θέματα της οικονομίας.



Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Μάκης Παπαδόπουλος είπε ότι σιγά-σιγά άρχισαν να γίνονται τα αποκαλυπτήρια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που εμφανίζεται ως η διέξοδος ήταν ο το δηλητήριο που μας έφερε ως εδώ. Μας λένε ότι όλες αυτές οι λύσεις είναι για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Πως πήγαμε στην πιο βαθιά κρίση; Με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους της ευρωζώνης, με τεράστιες επενδύσεις και τι έζησε ο ελληνικός λαός από αυτό τον δρόμο; Τη γη της επαγγελίας; Η περήφανη στάση του ελληνικού λαού είναι σταματήσει να διαπραγματεύεται τους όρους της σφαγής του» τόνισε ο Μάκης Παπαδόπουλος.



Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τρία σοβαρά προβλήματα. «Το ένα είναι ο φόβος μπροστά στη συμφωνία. Φάνηκε από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Το δεύτερο πρόβλημα που έχει είναι ότι 24 ώρες πριν το Eurogroup δεν είναι καθαρό τι είναι η ‘’γέφυρα’’. Και για τα μέτρα που παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης δεν μας έδωσε τον λογαριασμό» σημείωσε ο Γιάννης Κουτσούκος.



Ο οικονομολόγος, Διονύσης Χιόνης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμβιβασμό γιατί το λέει η απλή αριθμητική. «Για χρέος 250 δισ. ευρώ δεν γίνονται ρήξεις. Έχουν γίνει ρήξεις για πολύ λιγότερα χρήματα. Το χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο αλλά το θέμα είναι να γίνει εξυπηρετήσιμο» είπε ο Διονύσης Χιόνης.



Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης τόνισε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μία αντίφαση. Ζητούν βοήθεια και αλληλεγγύη από μία Ευρώπη που θέλει μικρότερο κράτος. Είναι κοινή πολιτική στην Ευρώπη να μικραίνει το κράτος και να λειτουργεί εποπτικά. Στον ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκαν περισσότερο κράτος. Να κάνουν αυξήσεις, να επιστρέψουν δώρα, να κάνουν προσλήψεις». «Όλα αυτά πρέπει να γίνονται από ένα κράτος που μπορεί. Όταν το πρώτο που κάνεις είναι να μοιράζεις υποσχέσεις και παροχές από ένα κράτος με τρύπιες τσέπες τότε απατεωνίζεις και επιστρέφεις σε πολιτικές του παρελθόντος» σημείωσε ο Βασίλης Λεβέντης.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο