Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για συμφωνία με το Ιράν

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στη Λωζάννη της Ελβετίας μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία) και του Ιράν, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για συμφωνία με το Ιράν
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στη Λωζάννη της Ελβετίας μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία) και του Ιράν, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη συνέχιση των συνομιλιών και πέραν της λήξης της προθεσμίας, τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι παρά τη σημαντική πρόοδο εξακολουθούν να υφίστανται δύσκολα ερωτήματα.

«Έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο τις τελευταίες ημέρες και αξίζει να παραμείνουμε μέχρι την Τετάρτη», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρί Χαρφ.

Ένας ακόμη ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ αρνήθηκε τις αναφορές ότι η Ομάδα 5+1 έδωσε τελεσίγραφο στην ιρανική αντιπροσωπεία πως θα πρέπει να έχει αποφασίσει έως την αυγή της Τετάρτης εάν θα δεχτεί ή όχι μια συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Πάντως, ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Λωζάννη είναι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

Λαβρόφ: Προκαταρκτική συμφωνία με την Τεχεράνη για τα πυρηνικά

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία πάνω στα βασικά ζητήματα μελλοντικής συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Θα μπορούσαμε να πούμε με αυτοπεποίθηση ότι οι υπουργοί (Εξωτερικών) κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία σχετικά με τα βασικά ζητήματα τελικής συμφωνίας στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Θα διατυπωθεί εγγράφως μέσα στις επόμενες ώρες, ίσως κατά τη διάρκεια της ημέρας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι μια πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας καθώς και μέτρα για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Ο Ζαρίφ ελπίζει στη σύνταξη μιας προκαταρκτικής πολιτικής συμφωνίας

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Τεχεράνη και οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη τη σύνταξη μιας προκαταρκτικής πολιτικής συμφωνίας.

«Είχαμε ικανοποιητικές συζητήσεις με την άλλη πλευρά… Ελπίζουμε να ξεκινήσει η σύνταξη του κειμένου την Τετάρτη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ζαρίφ.

Πίσω στο Παρίσι ο Φαμπιούς

Αποχώρησε από τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Αξιωματούχος της γαλλικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι ο Φαμπιούς θα επιστρέψει στις συνομιλίες μόλις κριθεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος των διαβουλεύσεων.

«Ο Λοράν Φαμπιούς επιστρέφει στο Παρίσι ώστε να πάρει μέρος σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Θα επανέλθει μόλις κριθεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επωφελές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος αξιωματούχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v