Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Ερώτηση προς την Ευρωτράπεζα κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

  • Real.gr
Ερώτηση Παπαδημούλη σε Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ
Ερώτηση προς την Ευρωτράπεζα κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένη αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι στις 21 Ιουνίου, σε ερώτηση του Αντιπρόεδρος Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ , στις οποίες ανέφερε πως «είναι πιθανό σύντομα να υπάρξει απόφαση που θα εντάσσει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», αλλά και πρόσφατη συνέντευξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου υποστηρίζει ότι «αναμένει η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος του 2016».

Στις ίδιες δηλώσεις, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει πως εκτός από το Eurogroup «η ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει και από την ίδια την ΕΚΤ».,

Με αφορμή τις παραπάνω αναφορές που συνδέονται με την πρόοδο της Ελληνικής Οικονομίας, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρωτάει την ΕΚΤ για το «αν σκοπεύει να προχωρήσει σε ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και αν ναι, με τι χρονοδιάγραμμα».

Ταυτόχρονα το στέλεχος της Κουμουνδούρου, ζητεί από τον Διοικητή της Ευρωτράπεζας να περιγράψει το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μία κίνηση που θα ενισχύσει τις θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Eρώτηση με θέμα: Ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Ο Διοικητής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 21 Ιουνίου 2016, απαντώντας σε ερώτησή μου για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είχε σημειώσει πως ενδεχομένως σύντομα θα υπάρξει αντίστοιχη απόφαση, ενώ συνάρτησε για πρώτη φορά, την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με τη μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ κ. Στουρνάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Ελληνικό Τύπο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναμένει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος του 2016.

Ο κ. Στουρνάρας, δήλωσε επίσης πως η ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει από την ίδια την ΕΚΤ, και όχι απαραίτητα από το Eurogroup.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η ΕΚΤ:

Σκοπεύει η ΕΚΤ να προχωρήσει σε ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και αν ναι, με τι χρονοδιάγραμμα;

Με δεδομένη την ανάγκη για ένα θετικό σήμα της Ελληνικής Οικονομίας προς τις αγορές, πότε τοποθετεί η ΕΚΤ την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v