Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φιερατέξ: Χρηματοοικονομική άμυνα στην κρίση

Το ενδεχόμενο να μη διανείμει μέρισμα για το 2007 αντιμετωπίζει η Φιερατέξ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κερδών 9μήνου προέρχεται από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των μετοχών. Επιπλέον το 2008 αναμένεται να είναι δύσκολη χρονιά για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο διεθνώς.

Φιερατέξ: Χρηματοοικονομική άμυνα στην κρίση
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Το ενδεχόμενο να μη διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2007 αντιμετωπίζει η διοίκηση της Φιερατέξ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας της στο εννεάμηνο προέρχεται από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των μετοχών που διαθέτει, λόγω της θετικής συγκυρίας του χρηματιστηρίου. Σε κάθε περίπτωση τελική εικόνα αναμένεται να διαμορφωθεί με το κλείσιμο του έτους, οπότε θα ληφθεί και η σχετική απόφαση.

Πάντως, στο εννεάμηνο, στα αποτελέσματα της χρήσης που εμφάνισε η Φιερατέξ, συμπεριλήφθηκαν κέρδη 648.312 ευρώ από τα χρεόγραφα που διαθέτει η εταιρεία, η εύλογη αξία των οποίων στις 30/9 αποτιμήθηκε στα 2,961 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, τη συγκεκριμένη περίοδο πραγματοποιήθηκαν και νέες αγορές μετοχών, αξίας 502.880 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι σε ενοποιημένη βάση τα κέρδη ήταν σημαντικά αυξημένα, στη μητρική εταιρεία σημείωσαν υποχώρηση στο εννεάμηνο της χρήσης. Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Φιερατέξ διαμορφώθηκαν σε 1,458 εκατ. ευρώ (+28,57%) και οι πωλήσεις σε 28,496 εκατ. ευρώ (-5,64%). Αντίθετα, στη μητρική τα κέρδη μετά φόρων μειώθηκαν στο 1,077 εκατ. ευρώ (-20,51%).

Η διοίκηση της Φιερατέξ αποδίδει την αύξηση της κερδοφορίας σε επίπεδο ομίλου στην καλή πορεία της θυγατρικής Προμέλκα. Ωστόσο, η συμμετοχή της τελευταίας από τις 9/3/2007 καθίσταται από θυγατρική συγγενής, λόγω μεταβίβασης ποσοστού 9,1% από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης, κ. Ι. Ανεζουλάκη, και παύσης του δικαιώματος εκλογής της πλειοψηφίας των μελών της Προμέλκα από τη Φιερατέξ.

Έτσι, στο εννεάμηνο η συμμετοχή της Προμέλκα στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις αποτιμάται και παρουσιάζεται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Μάλιστα, από τη χρήση 2008 η Φιερατέξ δεν θα δημοσιεύει ενοποιημένο ισολογισμό, καθώς η Προμέλκα έχει καταστεί συγγενής εταιρεία και όχι θυγατρική για τον λόγο που προαναφέρθηκε.

--- Η πίεση στη μητρική

Από την άλλη πλευρά, η συρρίκνωση της κερδοφορίας της μητρικής αποδόθηκε από τη διοίκησή της στη μείωση του ποσοστού κέρδους, λόγω της διαφοροποίησης του μίγματος των πωλήσεων. Κι αυτό γιατί οι παραγγελίες πελατών αφορούσαν σε υφάσματα με χαμηλότερο ποσοστό κέρδους. Αυτό έχει να κάνει με τη στροφή ξένων οίκων σε χώρες φθηνού κόστους, όπως είναι για παράδειγμα η Τουρκία.

Για το σύνολο της χρήσης 2007 η Φιερατέξ υπολογίζει ότι θα παρουσιάσει σε εταιρικό επίπεδο πωλήσεις περίπου 33 εκατ. ευρώ, έναντι 32,5 εκατ. ευρώ το 2006, και πως η κερδοφορία θα κινηθεί στα επίπεδα του εννεαμήνου.

Το 2008 αναμένεται να είναι δύσκολη χρονιά για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο διεθνώς, καθώς καταργούνται πλήρως από 1ης Ιανουαρίου οι ποσοστώσεις για τις αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από την Άπω Ανατολή και από την Κίνα.

Η διοίκηση της Φιερατέξ εκτιμά ότι στο μεσοδιάστημα από το 2005, οπότε ανακοινώθηκε αρχικά η απελευθέρωση των ποσοστώσεων, έχει καταφέρει να διευρύνει το πελατολόγιό της σε όλον τον κόσμο, γι’ αυτόν τον λόγο αναμένει οι όποιες επιπτώσεις υπάρξουν να είναι σχετικά πιο ήπιες συγκριτικά με αυτές πριν από τρία χρόνια.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΕΣ

Από την 1η Ιανουαρίου 2008 καταργούνται πλήρως οι ποσοστώσεις για τις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από χώρες της Άπω Ανατολής και από την Κίνα. Τούτο σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα υποστεί νέο σοκ εισαγωγών προϊόντων από χώρες του τρίτου κόσμου, άγνωστο σε πόσο μεγάλο βαθμό, σε μια εποχή μάλιστα που ο κλάδος προσπαθεί να ”σηκώσει κεφάλι” από μακροχρόνια ύφεση.

Το πρώτο συνέβη το 2005, όταν είχαν επιβληθεί ποσοστώσεις για δύο χρόνια σε πολλές κατηγορίες κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στα έτοιμα ενδύματα, με ποσοστό αύξησης 8% - 12% ετησίως.

Είχε προηγηθεί η είσοδος της Κίνας, το 2001, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, που οδήγησε στη σταδιακή απελευθέρωση των ποσοστώσεων στην Ε.Ε.

Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες των εκπροσώπων του κλάδου από τις αθρόες εισαγωγές από την Κίνα ελαττωματικών προϊόντων, καθώς και η ασυνέπεια στις παραδόσεις.

Όπως επισημάνθηκε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδος, κ. Θεόφιλος Ασλανίδης, μπορεί να υπάρχει σκεπτικισμός στην ευρωπαϊκή βιομηχανία για την έκταση και την ένταση των συνεπειών που αναμένονται, ωστόσο πιστεύεται πως στο μεσοδιάστημα δόθηκε πολύτιμος χρόνος στις επιχειρήσεις του κλάδου να προβούν σε εκσυγχρονισμούς και εν γένει σε θωράκιση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα στον βαθμό που καταγράφηκαν το 2005.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για το μέγεθος των συνεπειών που αναμένονται, ωστόσο επισημαίνεται ότι ”η Κίνα έχει πλέον απομυθοποιηθεί και πως οι επιπτώσεις από την πλήρη κατάργηση των ποσοστώσεων αναμένεται να είναι πιο ήπιες”.

Πάντως, ο προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς το 2006 φάνηκαν έστω και οριακά κάποια σημάδια αναχαίτισης της ύφεσης ειδικά στον κλάδο της ένδυσης. Ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε αύξηση (μικρή) της τάξεως του 0,8% στον αριθμό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην ένδυση, ενώ το ίδιο έτος ελαττώθηκε και ο ρυθμός μείωσης του αριθμού των εργαζομένων, καθώς χάθηκαν μόνον 500 θέσεις εργασίας.

Στο οκτάμηνο του 2007 μπορεί να καταγράφηκε μείωση των ελληνικών εξαγωγών ένδυσης κατά 9%, ωστόσο ο κ. Ασλανίδης τη χαρακτηρίζει εικονική σε μεγάλο ποσοστό, με το σκεπτικό ότι πρόκειται ουσιαστικά για μετατόπιση ενός μέρους της τελειοποίησης (που γίνεται σε άλλη χώρα) κατευθείαν προς τις αγορές-στόχους, με αποτέλεσμα να μην εγγράφονται ως ελληνικές εξαγωγές.

Οι εισαγωγές το ίδιο διάστημα κινήθηκαν με ρυθμούς αύξησης της τάξης του 10%, με πρωτοπόρα την Ιταλία, ενώ ακολουθούν η Κίνα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία ως οι κύριες προμηθεύτριες χώρες της ελληνικής ένδυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v