Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας προς υπουργούς: Χαμηλοί τόνοι με ΔΝΤ - Στόχος η συμφωνία

Συμφωνία για χρέος με βέλτιστους όρους επιδιώκουν Τσακαλώτος και Χουλιαράκης που αναχωρούν σήμερα για την Ουάσινγκτον για να συναντήσουν Λαγκάρντ, Σόιμπλε, Μνούτσιν, Ντάισελμπλουμ και Τόμσεν.

Τσίπρας προς υπουργούς: Χαμηλοί τόνοι με ΔΝΤ - Στόχος η συμφωνία
Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την κρίσιμη - για την Ελλάδα - εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία εκθέσεων του Ταμείου για το πλεόνασμα που χαιρετίζονται ως θετικά από την Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός είχε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο, πριν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αν. υπ. Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, «πετάξουν» σήμερα για την Ουάσινγκτον.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης αναμένεται να παρακολουθήσουν από κοντά τις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, την Παρασκευή και το Σάββατο, 21 και 22 Απριλίου, στο περιθώριο των οποίων αναμένεται να έχουν επαφές και προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος με τους: Κριστίν Λαγκάρντ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Στίβεν Μνούτσιν, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Πολ Τόμσεν.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα τηρηθούν χαμηλοί τόνοι, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη συμφωνία για το χρέος, με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους, με κεντρικό θέμα τα πλεονάσματα μετά το 2021.

Το οικονομικό επιτελείο έχει στις αποσκευές του την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 στο 3,3%, που αναγνωρίζει στην έκθεσή του και το ΔΝΤ.

Άλλωστε την άλλη εβδομάδα αναμένεται και η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσει το staff level agreement, εφόσον έχει υπάρξει συμφωνία ΔΝΤ-Βερολίνου, ώστε μετά από σύντομες συζητήσεις να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και με τη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup στις αρχές Μαΐου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Διαφορετικά θα πάμε στις 22 Μαΐου σε προγραμματισμένο Eurogroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο