Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επεισόδιο στο Αιγαίο: Τουρκικό εμπορικό ακούμπησε την Κ/Φ «Αρματωλός»

Το τουρκικό εμπορικό πλοίο με ελιγμό ακούμπησε την κανονιοφόρο νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης. Για ναυτικό ατύχημα μιλούν πηγές του υπουργείου Αμυνας και υποβαθμίζουν το γεγονός.

Επεισόδιο στο Αιγαίο: Τουρκικό εμπορικό ακούμπησε την Κ/Φ «Αρματωλός»

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε πως σήμερα τα ξημερώματα, το τουρκικό εμπορικό πλοίο KARMATE προσέγγισε και «ακούμπησε» την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που έχει αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών από την πρώτη στιγμή, ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων, με βάση το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο. Για την υπόθεση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό Ένορκη Διοικητική Εξέταση και ειδική πραγματογνωμοσύνη, ενώ ο κυβερνήτης του ελληνικού πλοίου αντικαταστάθηκε, κάτι που αναμένονταν να γίνει λίγο αργότερα.

Τι δηλώνουν πηγές του Υπουργείου Άμυνας

«Αυστηρά ναυτικό ατύχημα» χαρακτηρίζεται από πηγές του υπουργείου Άμυνας το περιστατικό που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εν λόγω χαρακτηρισμό επιβεβαιώνουν τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά, ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκε το ΝΑΤΟ.

Η διερεύνηση πάντως συνεχίζεται απο το ΓΕΝ, ενώ σημειώνεται αρμοδίως ότι δεν προκλήθηκε ζημιά στην κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι αμέσως μετά το περιστατικό ο Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργο Προσταδίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ

Ανακοίνωση για το επεισόδιο στο Αιγαίο με το τουρκικό εμπορικό πλοίο που ακούμπησε την κανονιοφόρο «Αρματωλός» εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Λέσβου, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνον.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Μετά το συμβάν, το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές.

Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή.

Αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ»

Τούρκοι ιδιοκτήτες του πλοίου που «ακούμπησε» την κανονιοφόρο: Ηταν ναυτικό ατύχημα

Να υποβαθμίσουν το περιστατικό με το τουρκικό εμπορικό πλοίο «KARMATE» που παραβίασε τα εθνικά χωρικά ύδατα και «ακούμπησε» την κανονιοφόρο «Αρματωλός» του Πολεμικού Ναυτικού, επιχειρούν οι Τούρκοι.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της εταιρείας του τουρκικού πλοίου τόνισε στην τουρκική έκδοση του Euronews ότι η σύγκρουση στο Αιγαίο ήταν ένα ατύχημα. 

Συγκεκριμένα Ομέρ Κουρού, ένας από τους συνεταίρους της πλοιοκτήτριας ταιρείας IstKum Denizcilik, διέψευσε ότι το επεισόδιο έγινε εσκεμμένα. «Εμείς είμαστε μια εταιρεία που ενδιαφέρεται για το εμπόριο. Να μην σκέφτεται κανείς κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα η είδηση του περιστατικού μεταδίδεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ειδησεογραφικά και χωρίς να λαμβάνει ιδιαίτερη έκταση.

«Στο Αιγαίο τουρκικό πλοίο συγκρούστηκε με ελληνικό σκάφος» μεταδίδει το NTV, ενώ με ίδιο τίτλο μεταδίδεται η είδηση από τη Yeni Akit. «Λόγος για νέα ένταση; Στο Αιγαίο συγκρούστηκαν ελληνικό και τουρκικό σκάφος…» γράφει η ιστοσελίδα «Φωνή της Θράκης».

Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης κανενός από τα δύο πλοία στο περιστατικό στη Μυτιλήνη. Στη συνέχεια το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι από το ατύχημα δεν υπήρξε ούτε νεκρός, ούτε τραυματίας, ωστόσο υπήρξαν μικρές ζημιές και στα δύο πλοία. Προστίθεται ότι μετά τη σύγκρουση το τουρκικό πλοίο συνέχισε την πορεία του με κατεύθυνση την Τουρκία.

«Στις 4 Μαΐου 2018 και ώρα 04.08, το τουρκικής σημαίας πλοίο KARMATE, 73 μέτρων, το οποίο κατευθυνόταν στη Ραιδεστό από τη Σμύρνη φέροντας φορτίο 2 χιλιάδες 150 τόνους τσιμέντο, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης κατά τη διάρκεια της πορείας του συγκρούστηκε με το ελληνικής σημαίας 54.8 μέτρων πλοίο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ 3,8 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Μυτιλήνης», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v