Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Nein» από τη Μέρκελ στη Mέι για επαναδιαπραγμάτευση του Brexit

Σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «όπως έχουμε δηλώσει, δεν θα υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της συμφωνίας εξόδου», εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί τελικά λύση.

«Nein» από τη Μέρκελ στη Mέι για επαναδιαπραγμάτευση του Brexit

Το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit απέκλεισε κατηγορηματικά η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία είχε χθες συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «όπως έχουμε δηλώσει, δεν θα υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της συμφωνίας εξόδου», εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί τελικά λύση.

Όπως είπε η κυρία Μέρκελ - σύμφωνα με τις πληροφορίες του dpa - υπάρχουν εξάλλου πολλοί βρετανοί βουλευτές που δεν επιθυμούν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε την χειρότερη λύση.

Ως κομβικό σημείο η Καγκελάριος ανέδειξε την ανάγκη να δοθούν εγγυήσεις ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Το ζήτημα είναι κατά πόσο η Βρετανία θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε μεταβατική κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και χάσει την δυνατότητα εύρυθμης οικονομικής λειτουργίας της. Για αυτήν την περίπτωση η κυρία Μέι αναζητεί υποστήριξη, εξήγησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Μέρκελ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του CDU φάνηκε πάντως να ταυτίζεται με την άποψη της Καγκελαρίου. Η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. και αρμόδια για τα ευρωπαϊκά θέματα Κάτια Λάικερτ δήλωσε ότι δεν βλέπει περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.

Τουσκ: Θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά το ερώτημα είναι πώς

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι το μπλοκ των 27 κρατών μελών είναι πρόθυμο να την βοηθήσει να κερδίσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Μακρά και ειλικρινή συζήτηση με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ενόψει της συνόδου για το Brexit. Eίναι ξεκάθαρο ότι η Ε.Ε. των 27 θέλει να βοηθήσει. Το ερώτημα είναι πως» έγραψε στο Twitter ο κ. Τουσκ

Sky News: Συγκεντρώθηκαν οι 48 επιστολές μομφής κατά της Μέι

Οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος έχουν συγκεντρώσει 48 επιστολές για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του Sky News.

Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέρι αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Reuters.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία για την κατάθεση πρόταση μομφής μπορεί να ξεκινήσει μόνο το 15% των βουλευτών των Συντηρητικών (48 βουλευτές) υπογράψουν επιστολή μη εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο της λεγόμενης κομματικής επιτροπής 1922.

Μετά την είδηση η βρετανική λίρα διεύρυνε τις απώλειες, υποχωρώντας σε νέο χαμηλό 20 μηνών, στα 1,25 δολ/λίρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v