
«Ο χρόνος που έχει περάσει από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι πάρα πολύς και η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να τερματισθεί», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού, αναφερόμενος στην επέτειο των 36 χρόνων από την τουρκική εισβολή στο νησί, «τη μαύρη επέτειο για την Ελλάδα και την Κύπρο και τον Ελληνισμό».
Οι δύο συνομιλητές, στις κοινές τους δηλώσεις, αναφέρθηκαν στην απόλυτη υποστήριξη της Ελλάδας και το στενό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί την Τετάρτη τη Λάρνακα κομίζοντας το μήνυμα ότι η Αθήνα είναι «δίπλα στον κυπριακό λαό, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις».
Ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι όλα τα κατοχικά στρατεύματα «πρέπει, επιτέλους, να φύγουν και ο κυπριακός λαός να ζήσει ελεύθερος, με ειρήνη, ασφάλεια κι ευημερία» και εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, χωρίς στενά, τεχνητά, χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησία, με στόχο μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Όπως επισήμανε ο κ. Δρούτσας αμέσως μετά τη μακρά συνάντηση με τον κύπριο ομόλογό του, η λύση δεν πρέπει να βασίζεται σε παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων, που δεν ταιριάζουν στην σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. «Θέλουμε μία ενωμένη Κύπρο, που να εκπροσωπείται σωστά, εφαρμόζοντας πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, γιατί αυτό είναι το παρόν και το μέλλον του νησιού», σημείωσε εκφράζοντας «λύπη» που «η ρητορική, που ακούγεται τελευταία από την τουρκοκυπριακή πλευρά, θυμίζει το παρελθόν». Ο έλληνας αν. υπουργός πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει τη βασική ευθύνη και πρέπει να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση, «όχι για πολιτική εκμετάλλευση, αλλά για ουσιαστικά αποτελέσματα».
Στο επικοινωνιακό σύνθημα «Ένα Βήμα Εμπρός στο Κυπριακό», που ακούγεται από την Τουρκία, η Ελλάδα προτάσσει το «Πράξεις και όχι Λόγια», υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας εκφράζοντας την υποστήριξη της ελληνικής διπλωματίας στις προτάσεις, που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποσκοπώντας στην αναζωογόνηση της διαδιασίας των συνομιλιών.
Η συζήτηση Δρούτσα - Κυπριανού ήταν μακρά και ιδιαίτερα γόνιμη, όπως ανέφεραν και οι δύο συνομιλητές, και, μεταξύ άλλων, έγινε επισκόπηση των εξελίξεων, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις προοπτικές της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, έγινε ενημέρωση για τις επαφές, που είχε ο κύπριος υπουργός στη Μεγάλη Βρετανία, και συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας - Κύπρου για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
Από την πλευρά του, ο Μάρκος Κυπριανού, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράσταση της ελληνικής πλευράς, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει δεσμευμένη σε μια συμφωνημένη λύση, που θα προβλέπει τη μετεξέλιξη του νησιού με μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με βάση τα ψηφίσματα των Η.Ε. και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, μια μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.
Ο κύπριος υπουργός πρόσθεσε οτι εκείνο, που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι η ανάγκη διαφύλαξης της μορφής της διαδικασίας, που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της απόφασης για την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, χωρίς χρονοδιαγράμματα κι επιδιαιτησία. «Δεν μπορεί κανείς να αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, από τη στιγμή που ήταν βασική προϋποθεση για την έναρξη του διαλόγου. [...]. Περιμένω από την Τουρκία την έμπρακτη προσπάθεια για εποικοδομητικές προτάσεις στις συνομιλίες και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια και τεχνάσματα», τόνισε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια και ειδικότερα στην πρόταση για την επιστροφή της Αμμοχώστου στα Η.Ε., ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η λειτουργία του λιμανιού, υπό την αιγίδα της ΕΕ, θα δώσει ώθηση στις συνομιλίες και θα βοηθήσει το καλό κλίμα ματαξύ των δύο πλευρών.
Σε ό,τι, δε, αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει τη δυνατότητα πλήρους ένταξης, δεδομένου όμως ότι θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, και ιδιαιτέρως εκείνες, που αφορούν την Κύπρο. «Δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτική εφαρμογή των υποχρεώσεων, ούτε μπορεί να αναμένει η Τουρκία ότι μπορεί να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση από άλλες χώρες ... Όσο πιο εύκολα αντιληφθεί ότι μόνο με τη συμμόρφωσή της στα συμφωνημένα θα προχωρήσει προς την ΕΕ, τόσο το συντομότερο θα επιτευχθεί αυτό», τόνισε ο κ. Κυπριανού.
Για το «Πίρι Ρέις»
«Δεν είναι καινούργιες οι επιδιώξεις της Τουρκίας, τις γνωρίζουμε. Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες έντασης και να οξύνει το κλίμα, αναμασώντας τις γνωστές της θέσεις, που κινούνται εκτός της νομιμότητας, όπως αυτή ορίζεται από το Δίκαιο της Θάλασσας, και αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, σε ερώτηση δημοσιογράφων, μετά τη συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του, στο Υπουργείο Εξωτερικών.
«Εμείς απαντούμε με ξεκάθαρο τρόπο και ψυχραιμία, κατοχυρώνοντας απόλυτα τις νομικές και πολιτικές μας θέσεις. Ορίζουμε εμείς το ρυθμό και την ένταση...», τόνισε ο κ. Δρούτσας και προσδιορίζοντας το πλαισιο του διαλόγου, πρόσθεσε: «δεν θα επιτρέψουμε να μπει σε ανεξέλεγκτη κατάσταση η Ελλάδα, ούτε να παρασυρθεί σε ένα διάλογο εκτός πλαισίου, όπως εμφανώς επιδιώκει η Τουρκία. Οι θέσεις μας είναι ισχυρές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχει η διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Οι διερευνητικές συνομιλίες είναι το αυστηρό πλαίσιο, που κατοχυρώνει τις θέσεις μας, εκεί συζητούμε με την Τουρκία και πουθενά αλλού. Εάν αυτό δεν προχωρήσει, τότε υπάρχει και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Ο κ. Δρούτσας σχολίασε, τέλος, ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων συνεργασίας με την Τουρκία, στο μέτρο που αυτό θα είναι αμοιβαία επωφελές και θα προστατεύει τα συμφέροντα της Ελλάδας. «Ας μην υπάρχουν αμφιβολίες ότι, κάθε κίνησή μας γίνεται με την απαραίτητη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, και είναι σοβαρά μελετημένη έχοντας γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ακεραιότητας της χώρας».
Σχόλιο για το θέμα έκανε και ο κύπριος υπουργός, διότι -όπως είπε- κατά διαστήματα η Τουρκία προχωρά σε παρόμοιες προκλήσεις απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Να υπενθυμίσω ότι αυτή τη σύμβαση, το Δίκαιο της Θάλασσας, την έχουν επικυρώσει και τα 27κράτη μέλη της ΕΕ και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και επομένως, αν όντως θέλει η Τουρκία και εννοεί σοβαρά, να προχωρήσει προς την ΕΕ, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα, που δημιουργούνται από αυτή τη Σύμβαση, και να προχωρήσει στην υπογραφή και επικύρωση της».
Υπενθύμισε, δε, ότι οι προκλήσεις αυτές είναι ακριβώς και ο λόγος που η Κύπρος δεν δίνει τη συγκατάθεσή της στο άνοιγμα του Κεφαλαίου της ενέργειας, στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Για το Κυπριακό
Απαντώντας σε ερώτημα για τις αντιδράσεις, που υπάρχουν, ως προς τις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι πρώτες αντιδράσεις δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν θετικές. «Πραγματικά, είναι ειρωνικό, η Τουρκία από τη μία να ισχυρίζεται ότι βιάζεται και θέλει λύση το συντομότερο δυνατό, και από την άλλη να γίνεται πρόταση να αρχίσουμε τη συζήτηση σε όλα τα ζητήματα που παραμένουν, να βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα για να μην προχωρήσουμε».
Ο κύπριος υπουργός συμπλήρωσε πως σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο ζητήματα, «το θέμα της Αμμοχώστου, αλλά και το θέμα της Διεθνούς Διάσκεψης, με τη μορφή που την έχουμε προτείνει, δεν υπήρξε άμεση αντίδραση, αλλά κατά καιρούς η Τουρκία στέλνει αρνητικά μηνύματα» και κατέληξε: «Θεωρώ, όμως, εγώ ότι σήμερα έχοντας μια επίσημη εισήγηση από την πλευρά μας -και αν το δει κανείς αντικειμενικά- η Τουρκία οφείλει να αντιμετωπίσει θετικά αυτές τις προτάσεις. Είναι ακριβώς αυτό που έχουμε συζητήσει με το φίλο Δημήτρη, είναι κάτι που θα εγείρουμε στους εταίρους μας στην ΕΕ και σε άλλους συνεργάτες μας, σε άλλες χώρες, διότι ακριβώς πρέπει να δούμε τη λογική των προτάσεων αυτών και πώς θα βοηθήσουν την περαιτέρω πορεία και του Κυπριακού, αλλά και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας».