Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναθεώρησε το έλλειμμα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία

Στο 10,5%, αυξημένο κατά εννέα δέκατα της μονάδας, αναθεώρησε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2010 η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, διευρύνοντας έτσι την «μαύρη τρύπα» κατά 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το θετικό για τη χώρα είναι πως στην ανακοίνωση για πρώτη φορά δεν υπήρχαν αστερίσκοι κι επισημάνσεις αναφορικά με την εγκυρότητα των δεδομένων που αποστέλλει στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες η

  • Ant1
Αναθεώρησε το έλλειμμα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία

Στο 10,5%, αυξημένο κατά εννέα δέκατα της μονάδας, αναθεώρησε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2010 η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, διευρύνοντας έτσι την «μαύρη τρύπα» κατά 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το θετικό για τη χώρα είναι πως στην ανακοίνωση για πρώτη φορά δεν υπήρχαν αστερίσκοι κι επισημάνσεις αναφορικά με την εγκυρότητα των δεδομένων που αποστέλλει στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες η ελληνική πλευρά.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, αφού αναφέρει ότι η αύξηση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στην μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση, το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, δηλώνει ότι είναι έτοιμο να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα επαναφέρουν στις ράγες την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την εξυγίανση.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος στο 10,5% σε συνάρτηση με τις προβλέψεις για απόκλιση από τον φετινό στόχο των κρατικών εσόδων κατά περίπου 1,7 δις, φουσκώνει το πακέτο πρόσθετων μέτρων για φέτος από 3 σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βούληση της Κυβέρνησης για να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων και η διογκωμένη, μετά την αναθεώρηση, «μαύρη τρύπα», είναι η επίσπευση εφαρμογής μέτρων με αρχικό ορίζοντα από το 2012 κι έπειτα.

Έτσι, θεωρείται πολύ πιθανό να ισχύσουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, αλλαγές όπως: η επιβολή κριτηρίων εισοδήματος και περιουσίας για τους δικαιούχους φοροαπαλλαγών και κοινωνικών επιδομάτων, η επιβολή ειδικού φόρου στα αναψυκτικά και τα μη αλκοολούχα ποτά, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που ισχύουν σε νησιωτικές περιοχές και η μετακίνηση δεκάδων προϊόντων από το 13% στο 23%, ενώ τα νέα δεδομένα θα επηρεάσουν όπως όλα δείχνουν το ύψος της αύξησης στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και τα πρόστιμα για τις υπό εξέταση νέες ρυθμίσεις περαίωσης αλλά και τακτοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών κι άλλων εκκρεμών υποθέσεων με το Δημόσιο.
   
Βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, το ελληνικό έλλειμμα, είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη, μετά από εκείνο της Ιρλανδίας, ενώ η χώρα μας κρατάει τα σκήπτρα στο συνολικό δημόσιο χρέος, το οποίο έχει φθάσει στο 142,8% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 328 δισεκατομμύρια 600 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο