
Η έκδοση ευρωομολόγων δεν μπορεί να γίνει πριν υπάρξει η δυνατότητα επιβολής αυτόματων κυρώσεων στις χώρες της Ευρωζώνης που δεν τηρούν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις τους, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε.
«Δεν μπορούμε να έχουμε μία μεταβιβαστική ένωση, όπου το χρήμα ρέει από το Βορρά προς το Νότο. Οι χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες πρέπει να τιμωρούνται», δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της ολλανδικής Βουλής το βράδυ της Τρίτης , προσθέτοντας: «Βρίσκω όλη τη φημολογία για τα ευρωομόλογα εκτός γραμμής, αν δεν αντιμετωπισθεί πρώτα αυτό το θέμα (σ.σ.: των αυτόματων κυρώσεων)».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο ολλανδός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν είναι οπαδός των ευρωομολόγων ή της αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ σημείωσε ότι συνεχίζεται στην ΕΕ η συζήτηση σχετικά με την επιβολή αυτόματων κυρώσεων.
«Γίνεται ακόμη συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις αυτόματες κυρώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γέγκερ δήλωσε στην ίδια συνεδρίαση ότι αυτό που υποστηρίζει και προωθεί στην Ευρώπη είναι η ύπαρξη μίας αρχής που θα επιβλέπει τη δημοσιονομική πειθαρχία, προσθέτοντας: «Αυτό είναι διαφορετικό από ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εκδίδει συλλογικά χρέος».
Η συζήτηση στην ολλανδική Βουλή πραγματοποιήθηκε με θέμα το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα που αποφασίσθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου. Η συζήτηση θα συνεχισθεί, όπως αναφέρει το Ρόιτερς, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ικανοποιήθηκαν από τις εξηγήσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μέγεθος του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.
Η συζήτηση θα δείξει, προσθέτει το Ρόιτερς, αν τα τρία κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν την παροχή βοήθειας, θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια θέση.
Η στήριξή τους είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας του κόμματος των Φιλελευθέρων με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών τηρίζεται για να κυβερνά στο ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας, ο αρχηγός του οποίου, ο Γκέρτ Βίλντερς, τάσσεται κατά των προγραμμάτων βοήθειας.