
Δεσμεύσεις τύπου Πορτογαλίας ετοιμάζεται να ζητήσει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, με στόχο να αρθεί η αβεβαιότητα στην ελληνική πολιτική σκηνή, η οποία έχει αναστείλει την εκταμίευση της 6ης δόσης αλλά και τη χορήγηση του νέου πακέτου βοήθειας.
Στην Πορτογαλία, τα κόμματα είχαν δεσμευθεί εγγράφως πριν από τις εκλογές ότι αποδέχονται τον ρόλο της τρόικας και θα υλοποιήσουν την όποια συμφωνία προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με αυτή.
Σύμφωνα με στέλεχος της τρόικας, κάτι αντίστοιχο εξετάζεται να γίνει και στην Ελλάδα, είτε η χώρα οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες εκλογές είτε προηγηθεί ο σχηματισμός μίας μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας με τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων και στη συνέχεια διενεργηθούν εκλογές.
Η έγγραφη δέσμευση θα είναι προϋπόθεση για την καταβολή της δόσης. Σε περίπτωση που τα κόμματα δεν την αποδεχθούν, η χρηματοδότηση της χώρας θα ανασταλεί έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση και ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.