Την αποφασιστικότητα της γερμανικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υπογραμμίζει σε συνέντευξη προς την εφημερίδα Sachsische Zeitung ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Δεν θα αφήσουμε να καταρρεύσει το ευρώ», τονίζει ο κ. Σόιμπλε στη Sachsische Zeitung. «Ζητούμενο είναι να υπερασπιστούμε τις βάσεις της ευημερίας μας». Προσθέτει ότι αντικειμενικά τα σενάρια κατάρρευσης και η καταστροφολογία δεν δικαιολογούνται. «Ελπίζω και εκτιμώ ότι θα καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, απαντώντας στις κατηγορίες ότι εν μέσω της κρίσης χρέους οι πολίτες δεν μαθαίνουν πάντα όλη την αλήθεια, ο κ. Σόιμπλε απαντά πολύ χαρακτηριστικά ότι «προσπαθεί πάντα, πραγματικά πάντα, να μη λέει αναλήθειες».
Ως υπουργός Οικονομικών, όμως, δεν θα έπρεπε να λέει κανείς πάντα τα πάντα. «Εγώ τουλάχιστον προσπαθώ μερικές φορές να μη λέω τίποτα και αυτό, στον βαθμό του δυνατού, χωρίς να δίνω περιθώρια ερμηνείας του τίποτα».
Γραπτές εγγυήσεις από την Ελλάδα
Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, ο κ. Σόιμπλε δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας των ευρωπαϊκών προσδοκιών. Η αντίδρασή του στην επιμονή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά να μη δεσμευτεί γραπτώς για την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου επιβεβαιώνει τις προχθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού του Γιοργκ Άσμουσεν στην Deutsche Welle για την ανάγκη γραπτής δέσμευσης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ο κ. Σόιμπλε καθιστά σαφές ότι όσο δεν υπάρχουν αυτές οι γραπτές εγγυήσεις δεν θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Προβάλλοντας τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου υπήρξαν ανάλογες γραπτές δεσμεύσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι αυτή η απαίτηση δεν συνιστά κάτι αναξιοπρεπές.