Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείζον ζήτημα από τις αποκαλύψεις Γιλμάζ

Να βυθίσουν σε νέο τέλμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις απειλούν οι δηλώσεις του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ότι πράκτορες της χώρας του ευθύνονται για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας τη δεκαετία του 1990. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Μπίργκουν», ο κ. Γιλμάζ αποκάλυψε ότι από το 1995 έως το 1997 οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας επιδίδονταν σε εμπρησμού

  • Ant1
Μείζον ζήτημα από τις αποκαλύψεις Γιλμάζ

Να βυθίσουν σε νέο τέλμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις απειλούν οι δηλώσεις του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ότι πράκτορες της χώρας του ευθύνονται για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας τη δεκαετία του 1990. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Μπίργκουν», ο κ. Γιλμάζ αποκάλυψε ότι από το 1995 έως το 1997 οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας επιδίδονταν σε εμπρησμούς στα ελληνικά δάση, εγείροντας έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε είχαν σημειωθεί εμπρησμοί σε δάση της Ρόδου, ενώ ειδικά το καλοκαίρι του 1996 είχαν εκραγεί εκρηκτικοί μηχανισμοί σε κάδους απορριμμάτων μέσα στην πόλη της Ρόδου και σε εποχή και ώρα τουριστικής αιχμής. Παρανάλωμα του πυρός είχαν επίσης γίνει πάνω από 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης στο Νησί των Ιπποτών το 1992. Διερεύνησης επίσης ίσως να χρήζουν και η φονική πυρκαγιά του 1993 στην Ικαρία (13 νεκροί), εκείνη του 1994 στην ανατολική Σάμο, αλλά και η φωτιά που κατέκαψε 100.000 στρέμματα δάσους το 1995 στην Πεντέλη, κάτι που επαναλήφθηκε και τρία χρόνια αργότερα.

Αίσθηση δε προκαλούν οι δηλώσεις του υποστράτηγου του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδριανού Γκουρμπάτση, τις οποίες φιλοξενεί η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» για τις πυρκαγιές που έπληξαν το 1999 τη Χίο. Ο κ. Γκουρμπάτσης αναφέρει χαρακτηριστικά την ύπαρξη τουρκικού φουσκωτού, το οποίο εκτόξευσε φωτοβολίδα αλεξίπτωτου σε δασική περιοχή του ακριτικού νησιού πριν διαφύγει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Όπως θυμάται ο αξιωματικός, το Λιμενικό Σώμα ενημερώθηκε σχετικά και καταδίωξε μέχρι τα θαλάσσια σύνορα το επίμαχο σκάφος, ενώ στις έρευνες που έγιναν στη συνέχεια εντοπίστηκε η φωτοβολίδα μέσα στο δάσος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυρκαγιές του 1999 στη Χίο είχαν αφήσει πίσω τους νεκρούς δύο εποχικούς πυροσβέστες.

Οι αντιδράσεις είναι ήδη έντονες σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας έκανε σε δηλώσεις του λόγο για σοβαρές πληροφορίες που πρέπει να διερευνηθούν, συμπληρώνοντας πως «η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας».

Εις βάθος ενημέρωση για όλες τις πτυχές της υπόθεσης ζητά από την κυβέρνηση Ερντογάν η Νέα Δημοκρατία, η οποία μέσω του τομεάρχη Εξωτερικών Πάνου Παναγιωτόπουλου καλεί την τουρκική κυβέρνηση περαιτέρω να προχωρήσει σε αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η χώρα μας.

Εξαιρετικά δηκτική η αντίδραση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού: «Όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τότε βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Καρατζαφέρης είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση Τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών... αηδιών. Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους».

Μείζον πολιτικό ζήτημα στις σχέσεις των δύο πλευρών του Αιγαίου βλέπει ο ΣΥΝ που καλεί την κυβέρνηση «άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις για την ισχύ των δηλώσεων» του Μεσούτ Γιλμάζ. Σε ανάλογο μήκος κύματος και η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη από πλευράς ΔΗΣΥ, με την πρώην υπουργό Εξωτερικών να διατυπώνει την άποψη πως οι δηλώσεις Γιλμάζ είναι διαφωτιστικές ως προς τις τουρκικές πρακτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο