Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Δεν ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Αναπάντεχη απόφαση της γαλλικής Δικαιοσύνης υπέρ των Τούρκων- Ικανοποίηση από Άγκυρα – Απογοήτευση από τον Σαρκοζί

  • Real.gr
Γαλλία: Δεν ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων
Το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε σήμερα το νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετος προς την ελευθερία της έκφρασης.

"Το Συμβούλιο έκρινε ότι καταστέλλοντας την αμφισβήτηση της ύπαρξης και του νομικού χαρακτηρισμού των εγκλημάτων που και το ίδιο θα είχε αναγνωρίσει και χαρακτηρίσει ως τέτοια, ο νομοθέτης κατάφερε ένα πλήγμα στην άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης και της επικοινωνίας το οποίο είναι αντισυνταγματικό", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε την δικαστική απόφαση με «μεγάλη απογοήτευση και τη βαθιά θλίψη» για όλους αυτούς που είχαν δεχτεί με ευγνωμοσύνη και ελπίδα την υιοθέτηση του νόμου .

Ο Σαρκοζί «έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συντάξει ένα νέο κείμενο, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου» όπως ανακοίνωσε λίγο αργότερα το μέγαρο των Ηλυσίων.

Η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίηση και την ανακούφιση της από την απόρριψη του νόμου δηλώνοντας ότι αυτή η απόφαση επέτρεψε να αποφευχθεί μια "σοβαρή κρίση" μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας.


"Το Συνταγματικό Συμβούλιο έλαβε μια δίκαιη απόφαση, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Η απόφαση αυτή απέτρεψε μια πιθανή κρίση μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Άρινης, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να εξετάσει εάν πρέπει να αποκαταστήσει τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές επαφές με τη Γαλλία , που είχαν παγώσει αφότου το Γαλλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε το νόμο στις 23 Ιανουαρίου.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v