Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενόχληση ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ από την... έλλειψη ενημέρωσης

Με... σκληρή γραμμή πηγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα στη μία το μεσημέρι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, που επιμένουν στην μη λήψη οριζόντιων μέτρων.

  • Real.gr
Ενόχληση ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ από την... έλλειψη ενημέρωσης
Με... σκληρή γραμμή πηγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα στη μία το μεσημέρι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, που επιμένουν στην μη λήψη οριζόντιων μέτρων. Χθες, στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς, δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους από την τακτική του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να μην τους έχει δώσει ακόμα την πλήρη λίστα με τα μέτρα. Αυτή, αναμένεται να φτάσει στα γραφεία των δύο κομμάτων σήμερα το πρωί, λίγες μόνο ώρες πριν από την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στερώντας τους ίσως το δικαίωμα της επεξεργασίας τους.

Στην πραγματικότητα, τα δύο μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, πρόκειται να στηρίξουν στο τέλος τα μέτρα, ενώ ήδη επιχειρούν να αποτρέψουν τυχόν διαρροές βουλευτών τους, που πάντως δεν μπορούν να αποκλειστούν. Ως τότε, όμως, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Φώτης Κουβέλης θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο πιέσεων προς τη... βελτίωσή τους.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατούσε χθες στο ΠΑΣΟΚ ήταν η επίθεση της εκπροσώπου Τύπου Φώφης Γεννηματά στον Αντώνη Σαμαρά. Τον κάλεσε να πιέσει τους υπουργούς να καταθέσουν συγκεκριμένα σχέδια για την εξοικονόμηση πόρων στον τομέα ευθύνης του καθενός, ενώ θύμισε ότι η ΝΔ δεν είχε προσφέρει καμία βοήθεια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τώρα έστω δύο δισ. ευρώ από τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δισ. που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ζάππειο», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κατά των οριζόντιων μέτρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν πολλά στελέχη του κόμματος, με τον Φίλιππο Σαχινίδη να διαβεβαιώνει ότι δεν έχει πάρει την λίστα με τα μέτρα στα χέρια του και τον Χρήστο Πρωτόπαπα να θέτει θέμα ελλιπούς προετοιμασίας από το οικονομικό επιτελείο. Ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας της κυβέρνησης έθεσε ο Γιάννης Κουτσούκος, ζητώντας από την ηγεσία της κυβέρνησης να ξεκινήσει την διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης με συλλογικό τρόπο, ενώ ο γραμματέας της «πράσινης» ΚΟ Γιάννης Μανιάτης υποστήριξε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα τα μέτρα».

«Δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα χωρίς διαβούλευση», διεμήνυσε και ο Μάρκος Μπόλαρης, παρατηρώντας «κατάρρευση του κράτους σε καίριους τομείς». Αντίθετα, περίπου ως... ψηφισμένα τα αντιμετώπισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που μιλώντας στον realfm 97,8, εκτίμησε ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί συντεταγμένα και «δεν θα χρειαστεί καν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας». Την τελευταία πάντως προεξοφλούν πολλά «πράσινα» στελέχη, θεωρώντας την μάλιστα αναγκαία, προς αποφυγή κυβερνητικής κρίσης.

«Επιβάλλεται να είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων», ήταν το μήνυμα που έστειλε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, εκτιμώντας πάντως ως λογικό να υπάρχουν αποκλίσεις από την προγραμματική συμφωνία, δεδομένων των εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Πρέπει να υπάρχει μία καλύτερη συνεννόηση και μία επίσημη ενημέρωση κάθε φορά από τον κάθε αρμόδιο υπουργό», υποστήριξε και εκείνος, θεωρώντας όμως ότι η κυβέρνηση επιβάλλεται να έχει ορίζοντα τετραετίας και δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεων της ΔΗΜΑΡ που σε καμία περίπτωση δεν είναι να προκαλέσει κυβερνητική κρίση.

Πηγές της Αγ. Κωνσταντίνου πάντως, αργά χθες το βράδυ διαβεβαίωναν ότι «δεν θα κάνουν βήμα πίσω» από όσα έχουν ζητήσει εν είδει «κόκκινων γραμμών» στη σημερινή συνάντηση των αρχηγών, η οποία αναμένεται σε... έντονο κλίμα.


Το πρωί παίρνουν στα χέρια τους τα μέτρα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο