Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέκα πράγματα για τη Βραζιλία που… δεν φαντάζεστε

Τα οικονομικά προβλήματα και η πολιτική αστάθεια δεν πτοούν τους ζωηρούς Βραζιλιάνους. Τι πρέπει να ξέρουν οι επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δέκα πράγματα για τη Βραζιλία που… δεν φαντάζεστε

Ενα από τα πιο ζωηρά μέρη του κόσμου του κόσμου, η Βραζιλία έχει ως σήμα κατατεθέν το ποδόσφαιρο και το φαντασμαγορικό καρναβάλι, αλλά αυτά που πραγματικά ελκύουν το ενδιαφέρον του υπόλοιπου πλανήτη είναι η ευφορία και το πάθος για ζωή που την χαρακτηρίζουν.

Καθώς ο κόσμος στρέφει το ενδιαφέρον του στο Rio de Janeiro για την 31η Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Βραζιλιάνοι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν στο κοινό κάτι που σπανίζει τον τελευταίο καιρό: Διασκέδαση. Ακολουθούν 10 σημεία στα οποία η Βραζιλία υπερέχει σε σχέση με όλους τους υπολοίπους τα οποία καταγράφει το CNN.

Το παιχνίδι

Έρευνες έχουν δείξει ότι η διάθεση για παιχνίδι συνιστά γνώρισμα που ελκύει τους άλλους. Αποτελεί κύριο συστατικό της νοοτροπίας των Βραζιλιάνων: η προθυμία τους αφενός να αυτοσαρκάζονται για τις αντιξοότητες και την πολιτική τους αστάθεια, και αφετέρου να προσκαλούν και τους άλλους στο αστείο. Παρά τα προβλήματά τους, οι Βραζιλιάνοι μπορούν να παραμερίσουν τις δυσκολίες και να ζήσουν την στιγμή. Δουλεύουν για να ζουν, κάτι από το οποίο θα μπορούσε να διδαχτεί και ο υπόλοιπος κόσμος.

Η μουσική που σε παρασύρει

Η Βραζιλία συνιστά ένα μουσικό σύμπαν από μόνη της, απαράμιλλο ως προς την ποικιλία μουσικών ειδών, οργάνων και ρυθμών. Ο κόσμος γνωρίζει την Σάμπα, αλλά οι ετερόκλητες βραζιλιάνικες φυλές ξέρουν να κινούνται στον ρυθμό που δίνουν πολλοί διαφορετικοί ντράμερ.

Τα πλούσια γεύματα

Οι μερίδες φαγητού στην Βραζιλία ενδέχεται να είναι τεράστιες, μεγαλύτερες και από αυτές στις ΗΠΑ. Μην εκπλαγείτε αν δείτε το φαγητό που έρχεται να καλύπτει τις ανάγκες διπλάσιου αριθμού προσώπων. Επιπλέον, αποφεύγουν τη χρήση καρυκευμάτων και συνοδευτικών, τα οποία κατά την γνώμη τους αλλοιώνουν την γεύση του φαγητού.

Τα πάρτυ

Λέγεται συχνά πως αν οι Βραζιλιάνοι μπορούσαν να διοχετεύσουν την ίδια δημιουργικότητα και την προσοχή που επιδεικνύουν κάθε χρόνο στην διοργάνωση του Καρναβαλιού και στην οικονομία τους, η χώρα θα ήταν ασταμάτητη. Η διασκέδαση αποτελεί προτεραιότητα για τους Βραζιλιάνους, είτε πρόκειται για εκδήλωση κολοσσιαίου μεγέθους, είτε για ένα ταπεινό μπάρμπεκιου στην πίσω αυλή.

Οι πλαστικές επεμβάσεις

Σε μια χώρα με πολλές παραλίες και λίγες αναστολές αναφορικά με την επίδειξη γυμνού σώματος, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η ενασχόληση με την ομορφιά του σώματος αποτελεί βασική προτεραιότητα των Βραζιλιάνων και ταυτόχρονα ένα κερδοφόρο επάγγελμα.

Δεν υφίσταται κοινωνικός στιγματισμός για όσους επιλέγουν να υποβληθούν σε πλαστικές επεμβάσεις και οι άνθρωποι μιλούν ανοιχτά για τις επεμβάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί, ενώ τείνουν να συστήνουν ακόμα και γιατρούς.
Ετσι, στη χώρα γίνονται πλαστικές απ’ όσες στις ΗΠΑ και συνολικά 13% όσων γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο οι επεμβάσεις στήθους φτάνουν τις 515.000

Τα εξωτικά φρούτα

Η Βραζιλία διαθέτει την μεγαλύτερη ποικιλία εξωτικών φρούτων στον κόσμο, πολλά από τα οποία ενδεχομένως να μην γνωρίζετε. Αλλά δεν υπερέχει μόνο εκεί. Διαθέτει και την μεγαλύτερη παραγωγή εσπεριδοειδών στον κόσμο.

Τα φιλιά

Μπορεί να είναι άβολο το να συναντάς αγνώστους και να εισβάλεις στον προσωπικό τους χώρο, αλλά οι Βραζιλιάνοι αρέσκονται στο να παρακάμπτουν τα προκαταρκτικά και χαιρετούν τους πάντες σαν να πρόκειται για μακροχρόνιο φίλο τους!

Η τέχνη της αρτοποιίας

Σε κάθε γειτονιά της Βραζιλίας υπάρχουν οι λεγόμενοι «paderias», φούρνοι δηλαδή που προσφέρουν μια ιλιγγιώδη ποικιλία κέικ ή «bolo», καθώς και πληθώρα άλλων προϊόντων όπως τάρτες, cheesecakes, μπισκότα, brownies, τούρτες με επικάλυψη φρούτων και τον παραδοσιακό καφέ της Βραζιλίας, τον «cafezinho».

Tα τροπικά δάση

Ο Αμαζόνιος έχει περίπου 390 δισ. δέντρα, τα οποία συνιστούν το ήμισυ των επιζώντων τροπικών δασών του κόσμου και τα οποία ταξινομούνται σε 16.000 διαφορετικά είδη. 

Λειτουργεί επίσης σαν ένα τεράστιο φίλτρο ατμοσφαιρικού αέρα, απορροφώντας περίπου 2,2 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως, αποτελώντας έτσι σημαντικό όπλο καταπολέμησης της μόλυνσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το ψητό κρέας

Η Βραζιλία αποτελεί μια σφαίρα αισθήσεων, όπου τα πάντα είναι αισθητά, μυρίζουν ή έχουν έντονη γεύση. Αυτό σχετίζεται άμεσα με το πιο δημοφιλές φαγητό της χώρας, το churrasco, απολαυστικό κρέας που μαγειρεύεται στην ψησταριά. Η επιλογή είναι δελεαστική, υπό την προϋπόθεση όμως πως ο στόχος του γεύματος πρέπει να είναι το να μπορεί να σταθεί κανείς όρθιος μόλις τελειώσει! 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v