Παραδοσιακά πιάτα, μοντέρνες γευστικές πινελιές, «χεράτες» πατάτες τηγανιτές, καλό κρασί και άφθονος ίσκιος από δέντρα. Οι ταβέρνες με κήπο δίνουν νόημα στο καλοκαίρι μας κι εμείς βρίσκουμε γλυκιά θαλπωρή πιάνοντας θέση στον ίσκιο, στα ξύλινα τραπεζάκια τους.
Η αυλή του Κούβελου
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ: 2114052418

Τα δέντρα, οι τριανταφυλλιές το χαλικάκι στο δάπεδο και τα λευκά τραπεζάκια συνθέτουν σκηνικό παλιάς παραδοσιακής ταβέρνας με εξοχική αύρα στο Κουκάκι, και κάνουν τον Κούβελο ένα από τα αγαπημένα στέκια μας για παραδοσιακό φαγητό σε «πράσινο» φόντο. Στον κήπο του απολαμβάνουμε εκλεκτές νοστιμιές όπως κατσικάκι γάλακτος ριγανάτο στη γάστρα με πατάτες τηγανιτές, μπιφτέκια γιαουρτλού μοσχαρίσια πάνω σε πίτα, μελιτζάνα καπνιστή με κομματάκια ντομάτας, τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες και μοσχαράκι κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι. Εξαιρετικό και το μπανόφι για το τέλος. Συνοδεία κρασιού, υπολογίστε περί τα 15-20€ άτομο.
43 Σαραντατρίο
Αμβρόσιου Φραντζη 43, Νέος Κόσμος, τηλ: 213 0263347

Σε μία στοά της Φρατζή, το Σαραντατρίο σερβιρει γεύσεις «μαμαδίσιες» με αρκετούς πειραματισμούς στον πανέμορφο, πολύχρωμο κήπο του με στρωμένο χαλικάκι, πάγκους με κουρελούδες και πλούσια βλάστηση τριγύρω. Ο κατάλογος του είναι μικρός, αλλά γεμάτος νόστιμες εκπλήξεις. Εδώ δοκιμάζουμε ποντιακό καρότο, τριμμένο καρότο που μοιάζει με μακαρόνι, με αλατοπίπερο, σκόρδο, ξύδι και κολιανδρο, παξιμάδι Κυθήρων με φέτα, ντομάτα και σάλτσα μελιού, «μπουγάτσα» με γραβιέρα Ίου, δικό του ζυμάρι και σύγκλινο, σαγανάκι με γλυκό ντοματάκι, καβουρμά με αυγά, ψιλοκομμένη πανσέτα που ελαφρώς γλυκαίνει και ωραιότατο κοτόπουλο BBQ με κρεμώδη και γλυκιά σάλτσα. Συνοδεία παγωμένης τσικουδιάς ή ρακής, θα πληρώσετε περί τα 16€ ανά άτομo.
Λεμονόκηπος
Αγ. Τριάδας 11 & Επταλόφου, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 210 2588611

Στην αυλή ενός νοσταλγικού αρχοντικού του 1930 στη Νέα Φιλαδέλφεια μας περιμένει ένας δεντρόφυτος κήπος φωτεινός, με πολύχρωμα τραπεζάκια και πυκνή βλάστηση για να μας φιλέψει χοιρινό κότσι, μαγειρεμένο με μανιτάρια και εσκαλόπ, λαχταριστές ποικιλίες κρεατικών, πολίτικο «πιτσαρλί», ζουμερή μοσχαρίσια μπριζόλα, μοσχαρίσια μάγουλα αργοψημένα στον φούρνο με πουρέ γλυκοπατάτας και κολοκυθόσπορο, παραδοσιακά σουτζουκάκια «της γιαγιάς» σε πήλινο με ζεστή κρούστα γιαουρτιού και χειροποίητες φλογέρες Καισαρείας με παστουρμά, κασέρι, ντομάτα και πιπεριά συνοδεία ζεστής κρέμας τυριού. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο με κρασί.
Γάιδαρος
Σουλίου 52, Αγία Παρασκευή, τηλ: 2106004724

Αυτή η… oldschool ταβέρνα της Αγίας Παρασκευής διαθέτει έναν δροσερό, πλακόστρωτο κήπο χάρμα οφθαλμών στο πλάι της όμορφης μονοκατοικίας όπου στεγάζεται. Εδώ ο Γάιδαρος, σερβίρει ορεκτικά με υλικά απ’ όλη την Ελλάδα, όπως μπουρεκάκια με τυρί και καπνιστό χοιρινό και φύλλο χερίσιο, μάτζα (κοκκινιστή μελιτζάνα με κολοκύθι, πιπεριά, φέτα και μυρωδικά), κουνέλι με σάλτσα μουστάρδας και σπιτικά λαζάνια, ψητό μαστέλο μαστιχωτό, αλλά και παραδοσιακές συνταγές στον ξυλόφουρνο ή την κατσαρόλα, όπως αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και πουρέ γλυκοπατάτας, κόκορας κοκκινιστός με λιαστή ντομάτα και χειροποίητα λαζάνια, αρνάκι μαστέλο με πατάτες και μαστίχα ή κατσικάκι λαδορίγανη. Για ένα χορταστικό γεύμα με κρασί, υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα στο in2life.gr