Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική κόντρα για το συλλαλητήριο και τα επεισόδια

(upd3) Ενταση και δακρυγόνα σημάδεψαν την συγκέντρωση για την Μακεδονία. Για δράση ακραίων στοιχείων μιλά το Μαξίμου. Τις παραιτήσεις της Ολγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα ζητά η ΝΔ. Συμμετοχή 60.000 βλέπει η αστυνομία.

Πολιτική κόντρα για το συλλαλητήριο και τα επεισόδια

Πλήθος κόσμου, κρατώντας ελληνικές σημαίες καθώς και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, προσήλθε από το πρωί στο χώρο της συγκέντρωσης, για να διαδηλώσει, ζητώντας «την απόσυρση της συμφωνίας καθώς και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Μεταξύ των διαδηλωτών βρέθηκαν βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Νότης Μηταράκης, ο Δημήτρης Καμμένος κι ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι είναι διαδήλωση της Δημοκρατίας για την Ελλάδα και τα δίκαιά μας. Όλος ο κόσμος πέρα και πάνω από κόμματα το πιστεύει και συνεχίζει να το δείχνει, είπε ο κ. Σαμαράς.

Η συγκέντρωση ωστόσο αμαυρώθηκε από επεισόδια στα σκαλιά της Βουλής πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη με ομάδα κουκουλοφόρων να πετά σιδερολοστούς, καδρόνια, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκεται στο σημείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τα άτομα. 

Η εκτεταμένη χρήση χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ προκάλεσε προβλήματα σε μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών, ανάμεσά τους παιδιά και μεγάλης ηλικίας άνθρωποι. Οι υπεύθυνοι της «Μεγάλης Βρετανίας» άνοιξαν τις πόρτες προκειμένου να μεταφερθούν εντός του κτηρίου και να απομακρυνθούν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα.

O απολογισμός από τα επεισόδια είναι επτά συλλήψεις και 25 αστυνομικοί τραυματίες. Όπως ανακοινώθηκε από την ΓΑΔΑ, 12 άτομα προσήχθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, από τα οποία συνελήφθησαν τα επτά, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας. Επιπλέον, ο αριθμός των τραυματιών αστυνομικών που έχουν διακομισθεί μέχρι τώρα στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών ανέρχεται σε είκοσι πέντε.

Παρέμβαση για τα επεισόδια στο Σύνταγμα έγινε από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σε δήλωσή του ο κ. Σαμαράς λέει χαρακτηριστικά: Τα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι και θα είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Οποία προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία».

ΕΛΑΣ: Ακροδεξιοί προκάλεσαν τα επεισόδια

"Η εκτίμησή μας είναι ότι τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Ήταν αδύνατο να παρεισφρήσουν στη συγκέντρωση αντιεξουσιαστές, από τα Προπύλαια, όπου είχαν πραγματοποιήσει αντισυγκέντρωση. Οι αντιεξουσιαστές αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσής τους κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια". Αυτά τόνισαν, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγές της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ αναφέρει: «Για το σημερινό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Αστυνομία σχεδίασε και έλαβε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων.»

Μαξίμου: Ακραία στοιχεία έδωσαν τον τόνο

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία», σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τα επεισόδια στο συλλαλητήριο.

«Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία». Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε.

Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα».

ΝΔ: Εριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών

Την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα ζητά η ΝΔ με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στο Σύνταγμα και την αντίδραση της αστυνομίας. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για κυβέρνηση - κουρελού του κ. Τσίπρα που, όπως λέει, έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο.

«Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

«Η ΝΔ σήμερα δεν είδε ακροδεξιούς να επιτίθενται με πέτρες και ρόπαλα σε αστυνομικούς για να εισβάλουν στη Βουλή. Δεν είδε τους δεκάδες τραυματίες αστυνομικούς», απαντά στην ΝΔ το Μέγαρο Μαξίμου.

"Δεν είδε ότι για άλλη μια φορά η Χρυσή Αυγή έκλεψε τη παράσταση. Δεν είδε ότι ακραία στοιχεία αμαύρωσαν το συλλαλητήριο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου και σημειώνει: "Είναι λυπηρό για τη ΝΔ και τους δημοκράτες ψηφοφόρους της, που η ηγεσία της τυφλωμένη από αντιπολιτευτικό μένος, ταυτίζεται με τους ακραίους της Χρυσής Αυγής και δε βρίσκει ούτε μια λέξη για να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν".

Η συμμετοχή

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των διοργανωτών, Γιώργο Τάτσιο, που μίλησε στον ΑΝΤ1 η συγκέντρωση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, πολύ μεγαλύτερη της αντίστοιχης περσινής στην Αθήνα. Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για περίπου 600.000 συμμετέχοντες.

Ωστόσο η αστυνομία δίνει διαφορετική εικόνα. Κάνει λόγο για 60.000 πολίτες στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματα για το συλλαλητήριο. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ και σύμφωνα πάντα με την ΓΑΔΑ,για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα 2 από την Κρήτη. Οι διοργανωτές μιλούσαν για 3.000 λεωφορεία.

Live εικόνα από τη συγκέντρωση:

«Αντιεθνικιστική» συγκέντρωση στα Προπύλαια

Στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε «αντιεθνικιστική» συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων, παράλληλα με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι προσερχόμενοι στη συγκέντρωση των Προπυλαίων, φώναξαν συνθήματα όπως «η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα», «κόκκινα Βαλκάνια, σοσιαλιστικά χωρίς πολέμους χωρίς αφεντικά».

Στα Προπύλαια, μεταξύ άλλων έφθασαν μετά από προσυγκεντρώσεις τους, οργανώσεις της άκρας Αριστεράς (από την πλατεία Κάνιγγος) και ένα ισχυρό μπλοκ Αναρχικών (από την πλατεία Εξαρχείων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v