Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Ευρωεκλογές μέσα από τα δίκτυα διάδοσης πληροφορίας στο Twitter

Για το διάστημα 20-27 Μαΐου 2019 ειδική πλατφόρμα θα παρακολουθεί τη χρήση του hashtag #Ευρωεκλογές2019 και των συναφών, καθώς και τους λογαριασμούς όλων των πολιτικών

Οι Ευρωεκλογές μέσα από τα δίκτυα διάδοσης πληροφορίας στο Twitter

Ξέρω τι συζητάς για τις εκλογές στο Twitter! Για πρώτη φορά μια ελληνική πλατφόρμα αποκαλύπτει σε πραγματικό χρόνο όλες τις συζητήσεις που γίνονται στο Twitter.

Την πρωτοποριακή αυτή πλατφόρμα ανέπτυξε και θα εφαρμόσει στις Ευρωεκλογές της Κυριακής, η ομάδα του MediaWatch (Civic Information Office), η οποία αναπτύσσει μηχανισμούς ανάλυσης δικτύων και παρακολούθησης του ειδησεογραφικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και συμμετέχει στο incubator του iMEdD.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, για το διάστημα 20-27 Μαΐου 2019 η πλατφόρμα θα παρακολουθεί τη χρήση του hashtag #Ευρωεκλογές2019 και των συναφών, καθώς και τους λογαριασμούς όλων των πολιτικών, προκειμένου να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τον όγκο, τη συχνότητα των αναφορών καθώς και τα προφίλ και τον συσχετισμό των χρηστών.
Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη σε όλους στη διεύθυνση https://elections.mediawatch.io, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τους τρόπους διάχυσης της πληροφορίας και της είδησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζοντας τα δίκτυα που δημιουργούν ή προωθούν συγκεκριμένα αφηγήματα, όπως fake news, προπαγάνδα κ.λπ., τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, μέσω της πλατφόρμας θα εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την ποιότητα του περιεχομένου που παράγεται από τους δημοσιογράφους, τους πολιτικούς και κάθε μορφής “influencer” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους δημοσιογράφους να συνδράμουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της, πραγματοποιώντας κατόπιν εγγραφής τους, αξιολόγηση και ταξινόμηση (μη-πολιτικό, πολιτικό, fake news, ρητορική μίσους) της κάθε αναφοράς με βάση το περιεχόμενό της, κατηγοριοποίηση του συντάκτη ως προς την ιδιότητά του (ιδιώτης, πολιτικός, δημοσιογράφος κ.λπ.) και χαρακτηρισμό του κειμένου ως προς τον πολιτικό προσανατολισμό (αριστερά, κέντρο, δεξιά κ.λπ.), αιτιολογώντας τις όποιες επιλογές τους.

Τα αποτελέσματα της καταγραφής και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα δημοσιοποιηθούν συνολικά μετά τις Ευρωεκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v