Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη συνάντηση για το πρόγραμμα EU Road Safety Exchange

Πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υποδομών σήμερα EU Road Safety Exchange, στο πλαίσιο του οποίου τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα ανταλλάξουν ορθές πρακτικές σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Πρώτη συνάντηση για το πρόγραμμα EU Road Safety Exchange

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην Αθήνα, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Αθανάσιου Βούρδα, της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Τάξης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπυριδούλας Καλαντζή, του Ευρωπαίου Πρεσβευτή για την Οδική Ασφάλεια, κ. Matthew Baldwin, η πρώτη συνάντηση «Υψηλού Επιπέδου», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «EU Road Safety Exchange».

Το «EU Road Safety Exchange» είναι ένα τριετές (2019 – 2021) πρόγραμμα αδελφοποίησης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο ασχολείται με την ανταλλαγή γνώσεων και ορθών πρακτικών σε θέματα οδικής ασφάλειας. Το έργο αυτό υλοποιείται για λογαριασμό της ΕΕ από το ETSC (European Transport Safety Council) και επικεντρώνεται σε έξι χώρες της ΕΕ στα οποία εκτιμάται ότι υφίσταται μεγάλη δυνατότητα βελτίωσης στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Στόχος του είναι η συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ που διαθέτουν πείρα στην υλοποίηση και εφαρμογή σχετικών, καινοτόμων και αποτελεσματικών μέτρων οδικής ασφάλειας ανάλογα με τις προτεραιότητες που θα επιλεχθούν για κάθε ένα από τα έξι κράτη-μέλη. Τα συμμετέχοντα κ-μ, λαμβάνοντας την απαιτούμενη υποστήριξη θα καταλήξουν σε μέτρα που θα οδηγήσουν σε άμεσα οφέλη για την οδική ασφάλεια, καθώς και σε μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές βελτιώσεις.

Στη σημερινή εναρκτήρια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ETSC, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη καθώς και εμπειρογνώμονες σε θέματα οδικής ασφάλειας όπως ο κ. Γεώργιος Γιαννής, καθηγητής ΕΜΠ, η κ. Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά, Πρόεδρος του ΙΟΑΣ, και ο κ. Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, αρχικά έγινε παρουσίαση του Έργου από τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ETSC. Αποτυπώθηκε η εικόνα της χώρας μας σε σχέση με την οδική ασφάλεια και έγινε μια αποτίμηση των έως σήμερα δράσεων. Η Ελλάδα καταγράφει τα έτη 2010-2018 τη μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των νεκρών από τροχαία ατυχήματα σε όλη την Ευρώπη, ενώ αναδείχτηκαν πρωτοβουλίες και δράσεις για τις οποίες και η χώρα μας θα μπορούσε να «εξάγει» τεχνογνωσία σε άλλα κ-μ της ΕΕ και ενδεικτικά αναφέρθηκαν τα έργα ολοκλήρωσης των αυτοκινητοδρόμων και η αναμόρφωση του κυρωτικού πλαισίου του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Κλείνοντας τη συνάντηση Γ.Γ. του Υπ.Υ.Με. κ. Α. Βούρδας πρότεινε τις θεματικές προτεραιότητες στις οποίες με βάση τα χαρακτηριστικά της χώρας μας και την ανάλυση των ατυχημάτων θα πρέπει να εστιαστεί το Έργο όσο αφορά την Ελλάδα. Μετά από διαλογική συζήτηση των συμμετεχόντων για κάθε μία από τις προτεραιότητες, αποφασίστηκε ότι τα θέματα προτεραιότητας στα οποία θα εστιάσει το πρόγραμμα «EU Road Safety Exchange» για τη χώρα μας να είναι τα ατυχήματα μοτοσικλετών και η ταχύτητα, με οριζόντιες ενότητες αυτές των υποδομών, της εκπαίδευσης και της αστυνόμευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v