Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επτά νεκροί και 108 τραυματίες από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τη θεομηνία στη Χαλκιδική. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός ψαρά. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ευρύτερη περιοχή. Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη.

Επτά νεκροί και 108 τραυματίες από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων από τη φονική κακοκαιρία που σάρωσε τη νύχτα τη Χαλκιδική, καθώς εντοπίστηκε ακόμα ένας νεκρός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε η σορός ενός άνδρα ανάμεσα στη Σωζόπολη και στη Νέα Καλλικράτεια.

Εν τω μεταξύ, από τη νύχτα αγνοείται ένας ψαράς στην περιοχή. Ωστόσο, η σορός που βρέθηκε στα ανοιχτά της Νέας Καλλικράτειας δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη.

Νωρίτερα, ένα ανήλικο αγόρι έγινε το έκτο θύμα των πολύνεκρων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις προηγούμενες ώρες τη Χαλκιδική.

Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, πρόκειται για 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος. Εκεί τραυματίστηκε επίσης θανάσιμα 54χρονη γυναίκα, επίσης από τη Ρουμανία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη, όπου το όχημα φαίνεται πως ανατράπηκε από σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους, που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους -κατά πληροφορίες είναι 18 ετών-, που είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στη Νέα Ποτίδαια, όπου δέντρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Την ίδια ώρα, έρευνες διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας για τον εντοπισμό 62χρονου ψαρά. Όπως έγινε γνωστό, είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του γύρω στις 18:00 για ψάρεμα· έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.



Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο ΕΚΑΒ αναφέρουν δεκάδες περιπτώσεις τραυματιών που διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν με ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 108 τραυματίες, οι περίπου 30 εκ των οποίων εξακολουθούν να νοσηλεύονται.



Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική λίγο μετά τη 01:00, αναφέρεται ότι ως εκείνη την ώρα είχαν γίνει τριάντα διασώσεις από κατοικίες και οχήματα και εκατοντάδες κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων από το οδόστρωμα και αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα.

Το μέγεθος των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού αναμένεται να αποκαλυφθεί με το φως της ημέρας.



Αρκετές περιοχές του νομού βυθίστηκαν στο σκοτάδι, εξέλιξη η οποία δυσχεραίνει την πρόσβαση των σωστικών μέσων στα σημεία που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Το φαινόμενο διήρκεσε δέκα λεπτά

Οπως μεταδίδει το Thestival.gr, αυτόπτες μάρτυρες από την περιοχή της Ποτίδαιας τονίζουν ότι το ισχυρότατο μπουρίνι κράτησε μόλις δέκα λεπτά. «Μας χτύπησε τυφώνας» προσθέτουν κάτοικοι από τα Ν. Πλάγια στο Thestival. Όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα και όσοι ήταν σε ανοιχτό χώρο δεν είχαν τον χρόνο για να προστατευτούν.

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν τα Νέα Πλάγια. Οι ισχυροί άνεμοι γκρέμισαν μπαλκόνια και προσόψεις κτισμάτων. Μετακίνησαν αυτοκίνητα και διέλυσαν λυόμενες κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο. Αρκετοί δρόμοι αποκλείστηκαν από πτώσεις δέντρων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 450 τηλεφωνήματα για διάφορα συμβάντα που σχετίζονταν με την κακοκαιρία. Κλιμάκια της Πυροσβεστικής προχώρησαν στην κοπή και απομάκρυνση 90 δέντρων.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, λόγω της φονικής κακοκαιρίας.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι διασώστες. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί το ταχύτερο στην περιοχή.







Στη Χαλκιδική ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα σύσκεψη στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μετέβη τη νύχτα στην πληγείσα περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Προποντίδας Μανώλης Καρράς καθώς και στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές, με βάση τους ισχύοντες νόμους», ενώ «αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απογράφει και καταγράφει τις ζημιές στις υποδομές και σε λίγο έρχονται συνεργεία για να καταγράψουν και να απογράψουν τις ζημιές στις ιδιωτικές περιουσίες, στα σπίτια και στις επιχειρήσεις, όπου αυτές υπάρχουν».

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση της περιοχής, όπου καταγράφονται πολλά προβλήματα από τις πρώτες ώρες των έντονων καιρικών φαινομένων, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε: «Ο ΔΕΔΔΗΕ έρχεται με δεκάδες υπαλλήλους, τεχνικούς, προκειμένου, όπως μας διαβεβαίωσε, μέχρι το βράδυ σε ό,τι τον αφορά να ολοκληρώσει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής. Ωστόσο, υφίσταται το πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, με την υψηλή τάση, και αυτή τη στιγμή κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και μέσα από το υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου πολύ γρήγορα ο διοικητής του ΑΔΜΗΕ και όλοι οι αρμόδιοι να είναι εδώ, ώστε να αρθούν τα εμπόδια στον δρόμο και στη συνέχεια να επιδιορθωθεί το δίκτυο της υψηλής τάσης, που είναι αναγκαίο να επιδιορθωθεί προκειμένου να δουλέψει και το δευτερεύον δίκτυο. Υπάρχει ένα ζήτημα ηλεκτροδότησης της περιοχής διότι φιλοξενούνται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχειακές και επιχειρήσεις εστίασης, που φιλοξενούν πάρα πολύ κόσμο και συνεπώς είναι ζήτημα βιωσιμότητας, οικονομικής επιβίωσης της περιοχής».

Η αναισθησιολόγος του ΕΚΑΒ Χριστίνα Καραμπελίδου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το σύνολο των τραυματιών που μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεομηνίας στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε η ίδια βγαίνοντας από τη σύσκεψη, συνολικά με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου 35 τραυματίες με διάφορες κακώσεις, τέσσερις εκ των οποίων διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία “Γ. Παπανικολάου” και “Γ. Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης. Ενας εξ αυτών νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του "Γ. Παπανικολάου" ενώ ένα 12χρονο αγόρι νοσηλεύεται στο "Γ. Γεννηματάς" με κάταγμα στον μηρό. Σε άλλα τριάντα άτομα, με ελαφρά τραύματα, τα οποία δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών και το νοσοκομείο Πολυγύρου. Λόγω της έκτακτης ανάγκης, τα 9 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής ενισχύθηκαν το βράδυ με 11 ακόμη ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι διασώστες. 

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η ΠΚΜ θα βρίσκεται «πάνω στο πρόβλημα», όπως «το έκανε από την πρώτη στιγμή» και θα συνεχίσει να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που έπληξε χθες στη Χαλκιδική. 

«Η καλή συνεργασία και ο συντονισμός φάνηκε σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, γιατί η Χαλκιδική δεν είχε ξαναδεί τέτοιου είδους φαινόμενα τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Τόνισε ότι η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από χθες και υπογράμμισε ότι σχετικό αίτημα υποβλήθηκε χθες βράδυ από την ΠΜΚ και έγινε δεκτό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει με πολλά δελτία Τύπου τον κόσμο ότι έρχεται αυτή η κακοκαιρία, γιατί ήταν πραγματικά πρωτοφανής» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε:

«Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε όλο τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΠΚΜ και βρίσκονται έξω, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, σαράντα οχήματα, σαράντα μηχανήματα έργου, όπως ονομάζονται, με εκατό άτομα προσωπικό και ταυτόχρονα εδώ και λίγη ώρα έχουν βγει δεκαπέντε κλιμάκια μηχανικών της ΠΚΜ, προκειμένου να επισκεφθούν όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί και να γίνει καταγραφή των ζημιών».

«Αυτό που από την πρώτη στιγμή κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να βρισκόμαστε πάνω στο πρόβλημα, μέσα στην κρίση, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες, αλλά και τους φορείς που δίνουν τη μεγάλη μάχη, όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και οι εθελοντικές ομάδες, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω», πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Κινητοποίηση των αρχών της περιφέρειας

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 40 συνεργεία σε όλο το νομό Χαλκιδικής, τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν τους πολίτες, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για εκλωβισμένους.

Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού και έχουν ειδοποιηθεί οι μηχανικοί της περιφέρειας να ξεκινήσουν από τις 05:30 τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια αλλά και σε δημόσιες υποδομές.

Παράλληλα επί ποδός είναι συνεργεία της ΔEH, λόγω των προβλημάτων στον ηλεκτροφωτισμό στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι «η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες και επισκέπτες ειδικά στη Χαλκιδική, τόσο στη Σιθωνία, όσο και στην Κασσάνδρα, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες», σημείωσε.

«Γι' αυτό συνιστά περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών, παραμονή σε ασφαλείς χώρους και τήρηση των οδηγιών των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των υπαλλήλων των Δήμων, μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα οριστικά».

Σαράντα μηχανήματα της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας καθαρίζουν το οδικό δίκτυο και προσπαθούν να το διατηρήσουν προσβάσιμο στην Πιερία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως στη Χαλκιδική, που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, εξηγεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εξάλλου, περισσότερα από 100 στελέχη του προσωπικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων αρχών και προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τα εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα, προσφέροντας βοήθεια στους πολίτες σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕThestival.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v