Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ογδοο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα

Πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η στρατηγική του υπουργείου Υγείας.

Ογδοο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα

Το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η κλινική εικόνα του όγδοου επιβεβαιωμένου κρούσματος που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη, δεν διαφέρει από την κλινική εικόνα των άλλων κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα.

Πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του και σχετίζεται με το πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, δηλαδή τη φίλη -ουσιαστικά- της 38χρονης γυναίκας στην οποία διαγνώστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός στην Ελλάδα.

Εικόνα της κατάστασης έδωσε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Παρουσιάζοντας την πολιτική που εφαρμόστηκε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σε θέματα κορωνοϊού ανέφερε πως τα 14 + 14 σχολεία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Τα πρώτα 14 ανήκουν στην κατηγορία με μικρή πιθανότητα μετάδοσης του ιού (υπήρχε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα), τα οποία έκλεισαν για καθαρά προληπτικούς λόγους. Τα άλλα 14, ωστόσο, ανήκουν σε άλλη κατηγορία, καθώς είχαν οργανωμένες μαθητικές εκδρομές, που είχαν επιστρέψει από τις πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αυτό συνέβη καθ’ υπερβολήν. Είναι μέτρο που συνήθως εφαρμόζεται στο «σενάριο 2», δηλαδή σε αντιμετώπιση πανδημίας ή επιδημίας, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Τα παιδιά δεν νοσούν τόσο σοβαρά αλλά κανείς δεν ξέρει αν και πόσο διασπείρουν τον κορωνοϊό. Στην παρούσα φάση, γίνονται μελέτες για το αν και πόσο διασπείρουν. Υπάρχει ισχυρή υποψία ότι μπορεί να τον διασπείρουν, όπως γίνεται και με τη γρίπη, αλλά νοσούν ελαφρά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο αριθμός των 14 σχολείων είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις 13.000 σχολεία της χώρας.

Αυτό που προβλημάτισε τους ειδικούς είναι ότι -ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις των δημοτικών σχολείων- δημιουργούνται συνθήκες εύκολης διασποράς αναπνευστικών ιώσεων, όπως και ο νέος κορωνοϊός. Είναι πάρα πολύ σημαντικό τα παιδάκια να εκπαιδεύονται. Να γίνει απόλυτο μέρος της εκπαίδευσής τους η υγιεινή των χεριών και η υγιεινή του βήχα. Να μην αγγίζουν τη μύτη, τα μάτια και το στόμα.

Για το θέμα του καρναβαλιού, ο καθηγητής υπογράμμισε πως υπήρξε ομόφωνη πρόταση και των 26 μελών της επιτροπής ειδικών να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις: «Θεωρούσαμε ότι υπήρχε υψηλός κίνδυνος μετάδοσης από μερικά περιστατικά που θα έρχονταν από την Ιταλία στους Έλληνες συμπολίτες μας, οι οποίοι μετά θα το διέσπειραν σε όλη την Ελλάδα», εξήγησε.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η Ελλάδα δεν έλαβε δρακόντεια μέτρα, όπως στη Γαλλία, όπου ακυρώνονται αγώνες ή συγκεντρώσεις άνω των 5.000 ανθρώπων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v