Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών από Ελλάδα se Πορτογαλία και Φινλανδία

Ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε με στόχο τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 1.600 παιδιών και νέων, τα κράτη μέλη έχουν πλέον δεσμευτεί για έως και 2.000 θέσεις

Μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών από Ελλάδα se Πορτογαλία και Φινλανδία

Στις 7 και 8 Ιουλίου 49 ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Πορτογαλία και τη Φινλανδία στο πλαίσιο ενός προγράμματος που οργανώθηκε από την Επιτροπή και την ελληνική Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, σε συνεργασία με οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.

Οι δύο αυτές ενέργειες σηματοδοτούν την έναρξη της κύριας φάσης του προγράμματος. Με τις προπαρασκευαστικές εργασίες τις οποίες συντονίζει η Επιτροπή και οι οποίες έχουν πλέον ολοκληρωθεί, καθώς και με τη χαλάρωση των σχετικών ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω του κορονοϊού, οι μετεγκαταστάσεις θα προχωρήσουν σταδιακά τους επόμενους μήνες. Οι επόμενες μεταφορές θα πραγματοποιηθούν αργότερα εντός του μήνα, με 18 παιδιά να βρίσκουν νέα στέγη στο Βέλγιο, 50 στη Γαλλία, 106 (συμπεριλαμβανομένων των αδελφών και των γονέων) στη Γερμανία, 4 στη Σλοβενία και 2 στη Λιθουανία.

Ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε με στόχο τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 1.600 παιδιών και νέων, τα κράτη μέλη έχουν πλέον δεσμευτεί για έως και 2.000 θέσεις. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στα ασυνόδευτα παιδιά, αλλά θα περιλαμβάνει επίσης παιδιά με σοβαρές ιατρικές παθήσεις και τα βασικά μέλη της οικογένειάς τους. Παράλληλα, πρέπει να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για την προστασία και φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Η Επιτροπή είναι πρόθυμη να παράσχει αυξημένη στήριξη στην Ελλάδα και τα κράτη μέλη στον τομέα αυτό.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε: «Σε μια απτή έκφραση της στήριξης προς την Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Φινλανδία θα ανοίξουν σύντομα τις πόρτες τους σε 49 παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματός μας για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων. Η ενέργεια αυτή ενσαρκώνει το ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης και θα ήθελα ειλικρινά να συγχαρώ τα κράτη μέλη που συμμετέχουν. Ωστόσο, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε ad hoc λύσεις για πάντα. Κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να αφεθεί να φέρει μόνο του μια δυσανάλογη ευθύνη. Ο στόχος του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα είναι να διασφαλίζει ότι παρέχεται αλληλεγγύη σε μόνιμη βάση.»

Η κ. Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε: «Έχουμε εργαστεί άοκνα για να εξασφαλίσουμε ότι η μετεγκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά τις επιπλοκές που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Το γεγονός ότι αυτά τα 49 παιδιά θα ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Πορτογαλία και τη Φινλανδία δείχνει ότι οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς. Οι υπηρεσίες μας συνεργάζονται καλά με τις ελληνικές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος και μετατρέπουν τις δεσμεύσεις σε δράση.»

Ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε: «49 ασυνόδευτοι ανήλικοι αναχώρησαν χθες και σήμερα για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, στην Πορτογαλία και τη Φινλανδία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πορτογαλία και τη Φινλανδία για τη στήριξη και γι' αυτήν την απτή χειρονομία αλληλεγγύης. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνεχή βοήθεια και ενθάρρυνση, ώστε να καταστεί δυνατή η μετεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλα κράτη μέλη.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v