Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εύβοια: Χωρίς πόσιμο νερό, μάχη με τη λάσπη

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λίλαντας ποταμός υπερχειλίζει και δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του, όπως φαίνεται και στην συγκριτική μελέτη του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα. Οι αποζημιώσεις.

Εύβοια: Χωρίς πόσιμο νερό, μάχη με τη λάσπη

«Μισό μέτρο λάσπη καθαρίζουν από σπίτι σε σπίτι χωρίς να υπάρχει οδική διασύνδεση μεταξύ των χωριών, ενώ οικογένειες από 2.500 σπίτια που καταστράφηκαν παραμένουν σε ξενοδοχεία», περιγράφει, μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος των Ψαχνών Γιώργος Ψαθάς.

Έχουν ήδη πραγματοποιήσει αυτοψία 28 συνεργεία σε 600 σπίτια, ενώ σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί μόνο στα βόρεια.

Στα Ψαχνά και σε τρία ακόμη χωριά δεν υπάρχει πόσιμο νερό από τον κεντρικό αγωγό, καθώς αυτός έχει καταστραφεί.

Μόνο το ένα ρεύμα της γέφυρας στο Βασιλικό δόθηκε στην κυκλοφορία, ενώ ολική είναι η καταστροφή της γέφυρας Φύλων και της Γέφυρας Αφρατίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λίλαντας ποταμός υπερχειλίζει και δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του, όπως φαίνεται και στην συγκριτική μελέτη του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα.

Μετά την αυτοψία από το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Κώστα Καραμανλή ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων στήριξης για τους πληγέντες:

  • 600 ευρώ σε καθε νοικοκυριό για τις πρώτες ανάγκες,επιπλέον 600 για πολύτεκνους και 600 για κάθε άτομο ΑΜΕΑ.
  • Για επισκευή ή αντικατάσταση οικοσκευής έως 6.000 ευρώ και 4.500 σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από την καταστροφή.
  • Αποζημιώσεις 1,2 δισ ευρώ ειδικά για τους δήμους Χαλκιδέων και Μεσσαπίων, με έκτακτη επιχορήγηση του συστήματος ύδρευσης και των κατεστραμμένων παραλιών.
  • Αποζημιώσεις σε αγρότες μέσω ΕΛΓΑ
  • Εφάπαξ επίδομα για κάθε κατοικοία που έχει πληγεί 5.000 και 8.000 για κάθε επιχείρηση.
  • Αποζημίωση επιχειρήσεων από 30-70% της ζημίας σε εξοπλισμό εμπορεύματα και εγκαταστάσεις.
  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής για επισκευή- ανακατασκευή κτηρίων και εγκαταστάσεων καλύπτοντας 60% δωρεάν συνδρομή από το κράτος και 40% άτοκο δάνειο.
  • Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων σε συνεννόηση με τις τράπεζες ενώ το κράτος προχωρά σε 6μηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

 

 

Πρόγραμμα έργων ύψους περίπου 240 εκατ. ευρώ ανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τους δήμους που επλήγησαν στην Ευβοια και τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η διενέργεια διπλής έρευνας -που διέταξε ο εισαγγελέας -για τα αίτια της τραγωδίας, που οδήγησαν στο θάνατο 8 ανθρώπων αλλά και για τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v