Επιπλέον περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται σε Λέσβο και Ζάκυνθο ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται:
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης στην Π.Ε. Ζακύνθου και στην Π.Ε. Λέσβου.
Στις περιοχές της Ζακύνθου και της Λέσβου μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 17 ημέρες από το Σάββατο 29-08-2020 και 06:00 έως την Τρίτη 15-09-2020 και Ω/06:00.
Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παραμένουν τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος και η Αντίπαρος.
Στις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές και η Ημαθία
Στην Π.Ε. Ημαθίας επιβάλλονται τα εξής:
- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
- Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Υπενθυμίζεται ότι σε καθεστώς επιδημιολογικά επιβαρυμένης περιοχής βρίσκονται οι εξής περιοχές:
-Οι Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας.
-Οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν και η αναστολή από το βράδυ της 31ου Αυγούστου των πτήσεων από Βαρκελώνη και Καταλονία.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς παράλληλα γνωστοποίησε ότι παρατείνονται για 14 ημέρες τα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων που ήδη ισχύουν όπως:
- Τα μέτρα που αφορούν τις αποστάσεις
- Η χρήση μάσκας
- Τα μέτρα προστασίας σε παραλίες
- Τα προσωρινά μέτρα που ισχύουν για εκκλησίες και τόπους λατρείας
- Η αναστολή πανηγυριών και εκδηλώσεις όπου οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι
- Η απαγόρευση επισκέψεων σε κλειστές μονάδες
- Απαγόρευση λειτουργίας επιχειρήσεων παροχής τυχερών παιχνιδιών και ντισκοτέκ
- Ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων στην Ελλάδα και οι περιορισμοί στις πτήσεις από και προς Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Λειτουργήστε ως «σιωπηλοί φορείς»
Τα σημερινά κρούσματα αποδίδουν την εικόνα όπως διαμορφώθηκε μετά τον 15αυγουστο δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα εμφανίζονται κυρίως στους νέους. Δεδομένου ότι αυτοί είναι κυρίως ασυμπτωματικοί με αποτέλεσμα η ιχνηλάτηση να είναι δύσκολη.
Ζήτησε σε όσους επιστρέφουν από διακοπές να λειτουργούν ως «σιωπηλοί φορείς» και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγουν πολλές επαφές και να χρησιμοποιούν μάσκες. «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι και μπορούμε να συμβάλουμε στην επιβράδυνση ή την έξαρση της μετάδοσης».
Χαρακτήρισε «καθολική κοινωνική προτεραιότητα» το άνοιγμα των σχολείων και επανέλαβε την έκκληση να επιστρέψουν οι οικογένειες στην κατοικία τους μια εβδομάδα πριν το άνοιγμα του σχολείου.