Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέγκλινγκ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, καμπανάκι για εκκρεμείς συντάξεις

«Καταλαβαίνουμε γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα έγινε έλλειμμα», είπε ο επικεφαλής του ESM. Μήνυμα για προχωρήσει η έκδοση συντάξεων. Θα χρειαστεί κάποια στιγμή δημοσιονομική προσπάθεια, τόνισε. Εχουμε «μαξιλάρι» 37,8 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Ρέγκλινγκ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, καμπανάκι για εκκρεμείς συντάξεις

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και ο προσωρινός χαρακτήρας τους,. κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ESM μετά τη συνάντησή του με τον Χρήστο Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών.

«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης είναι στη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε. Παράλληλα επαίνεσε την χώρα μας για το ότι περιόρισε την εξάπλωση της πανδημίας και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

«Καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους το πρωτογενές πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμμα», συμπλήρωσε.

Ο ESM είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας με 200 δισ. ευρώ δάνεια που φτάνουν έως το 2070, και τα οποία δόθηκαν με πολύ χαμηλό επιτόκιο εξασφαλίζοντας κέρδος 14 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό μόνο για το 2019.  Στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς τόνισε ο επικεφαλής του Ταμείου Διάσωσης. Ξέρω ότι η χώρα αντιμετωπίζει και άλλες μεγάλες προκλήσεις. Η κρίση στο προσφυγικό, ειδικά μετά τη φωτιά στη Μόρια και οι γεωπολιτικές εντάσεις. Λαμβάνουμε αυτές τις προκλήσεις υπόψη αν και ο ESM δεν εμπλέκεται άμεσα με αυτές.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτησε τις προσπάθειες που έγιναν για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και σημείωσε ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί στο πλαίσιο της 7ης μεταμνημονιακής έκθεσης. Εδωσε έμφαση στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι τομείς που μας ανησυχούν, συνέχισε. Για παράδειγμα περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, και ειδικά η συνεχής αύξησης του αριθμού των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων. Αν η τάση συνεχιστεί η δέσμευσης για πλήρη απονομή των συντάξεων στα μέσα του 2021 δεν θα επιτευχθεί.

Δεν είναι ώρα να δούμε το πώς θα εγγυηθούμε τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους. Πρέπει ωστόσο να ξέρουμε ότι δημοσιονομικές προσπάθειες θα απαιτηθούν κάποια στιγμή.

Σταϊκούρας: Διατηρούμε εφεδρείες

Στην τοποθέτησή του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τα εξής:

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα περίπου ενός έτους, στο Υπουργείο Οικονομικών. Σας ευχαριστώ, και πάλι, για την τακτική, παραγωγική, ειλικρινή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού. Ένα εξωγενές σοκ, που εξακολουθεί να θέτει την παγκόσμια οικονομία υπό έντονη πίεση, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές οικονομίες να συρρικνώνονται, με πρωτόγνωρους ρυθμούς.

Αναπόφευκτα, το ίδιο συμβαίνει και με την ελληνική οικονομία. Οικονομία που παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην έξοδο από μία 10ετή διαδρομή σε δύσκολο τούνελ, επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές. Συγκεκριμένα, με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, το 1ο εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9%, και ειδικότερα στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης από την Κυβέρνηση ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία. Κάτι που αναγνωρίστηκε και στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, όταν έγινε αναφορά «στην ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της».

Υλοποιήσαμε δημοσιονομικά και μη μέτρα, για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία, και να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε φάση της παρούσας δοκιμασίας. Μέτρα που η συνολική τους αξία αναμένεται να φτάσει ή και να υπερβεί τα 24 δισ. ευρώ. Και στα οποία περιλαμβάνονται όσα ανακοίνωσε προχθές ο Πρωθυπουργός, για να προστατευθεί η απασχόληση, να ενισχυθεί η παραγωγική δραστηριότητα και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων. Διατηρώντας όμως πάντα, εφεδρείες, για ένα μέλλον που παραμένει αβέβαιο και ρευστό. Και όλα αυτά χρηματοδοτούνται μέσα από την συνετή και νοικοκυρεμένη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας. Ταμειακά διαθέσιμα που έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, μέσα από 6 επιτυχημένες εκδόσεις χρέους, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ. Με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο – ιστορικά – κόστος δανεισμού της χώρας. Ταμειακά διαθέσιμα, σήμερα ύψους 37,8 δισ., που αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων. Ενισχύοντας, ουσιαστικά, το «οπλοστάσιο» της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα όμως, μέσα στην κρίση, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών. Ενδεικτικά, τους τελευταίους 6 μήνες:

  • Ψηφίστηκε, και υλοποιείται με επιτυχία, πρόγραμμα στήριξης δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού.
  • Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση ενός ολιστικού, κοινωνικά ευαίσθητου και εθνικά αναπτυξιακού πλαισίου αντιμετώπισης του υψηλού ιδιωτικού χρέους, παρέχοντας μια πραγματική «δεύτερη ευκαιρία» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά.
  • Θεσπίστηκε το πλαίσιο των μικρο-χρηματοδοτήσεων.
  • Προωθήθηκε το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπου αυτό ήταν εφικτό, όπως είναι το έργο στο Ελληνικό, η Μαρίνα Αλίμου και η αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων.
  • Δρομολογήθηκαν σχέδια ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών, όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ.

Συνεπώς, αξιοποιήσαμε το χρόνο για να επιταχύνουμε μεταρρυθμίσεις, στοχεύοντας στην ενίσχυση της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όμως δεν εθελοτυφλούμε, ούτε πανηγυρίζουμε. Γνωρίζουμε ότι οι εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις είναι μπροστά μας. Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτικά ευαίσθητη και ενδιαφέρουσα περιοχή του πλανήτη. Σε ένα – στενότερο και ευρύτερο – εξωτερικό περιβάλλον με αβεβαιότητες, εντάσεις και δυνητικούς κινδύνους, που αφορούν βεβαίως, ολόκληρη την Ευρώπη. Εργαζόμαστε συνετά και μεθοδικά, με αυτοπεποίθηση και δημιουργική λογική, για να υπερβούμε τις δυσκολίες. Να θωρακίσουμε την άμυνα της χώρας. Να διαχειριστούμε επιτυχώς την υγειονομική κρίση, τις μετακινήσεις πληθυσμών, τις γεωπολιτικές αναταράξεις, την επιστροφή των οικονομιών μας στα προ κρίσης επίπεδα, το ταχύτερο δυνατόν. Να αξιοποιήσουμε, με σύνεση όμως, τη δημοσιονομική ευελιξία που θα υπάρξει και για το έτος 2021. Και φυσικά να κάνουμε τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την υλοποίηση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου μας.

Ενός Σχεδίου που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, ώστε να επιτύχουμε υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Αυτά όμως τα προβλήματα απαιτούν ευρύτερες ευρωπαϊκές απαντήσεις. Απαιτούν ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των εταίρων. Και ζητώ, και από αυτή τη θέση, την επίδειξη έμπρακτης και αταλάντευτης αλληλεγγύης των εταίρων μας στα προαναφερθέντα ζητήματα, που έχουν και έντονη ευρωπαϊκή διάσταση. Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι, όλοι μαζί, θα καταφέρουμε να αναδείξουμε την Ευρώπη ως δύναμη ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω, και πάλι, τις ευχαριστίες μου προς τον κ. Klaus Regling, για τη δημιουργική συνεργασία μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v