Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαρωτικό πέρασμα του «Ιανού» από Θεσσαλία με τρεις νεκρούς

Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε ο κυκλώνας που τώρα κινείται προς Αφρική. Τρεις νεκροί στη Θεσσαλία, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους. Χιλιάδες κλήσεις στην πυροσβεστική. Την Κρήτη έπληξε το βράδυ του Σαββάτου.

Σαρωτικό πέρασμα του «Ιανού» από Θεσσαλία με τρεις νεκρούς

Βιβλικές καταστροφές, νεκρούς, αγνοούμενους, καταστροφές και αμέτρητα προβλήματα αφήνει πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας "Ιανός", ο οποίος πλέον κινείται προς την Αφρική.

Τουλάχιστον 942 απεγκλωβισμοί και διασώσεις έχει πραγματοποιήσει η Πυροσβεστική από την αρχή της κακοκαιρίας, ενώ έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μία ηλικιωμένη γυναίκα στην Τοπική Κοινότητα Βασιλί στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και ένας άνδρας, 63 ετών, πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας. Νεκρός εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής από την πυροσβεστική υπηρεσία Καρδίτσας, ο ηλικιωμένος που αγνοείτο από χθες όταν λόγω της έντονης βροχόπτωσης κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού του το χωριό Καστανιά.

Αγνοούνται οι επιβαίνοντες ενός ΕΙΧ οχήματος, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας. Μια 43χρονη οδηγός που, το βράδυ της Παρασκευής, αγνοώντας τις απαγορεύσεις - επιχείρησε να διασχίσει τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι, παρασύρθηκε... κι έκτοτε η τύχη της αγνοείται.

Τεράστια είναι η καταστροφή στο Μουζάκι Καρδίτας όπου συνεχίζει να αγνοείται μια 40χρονη γυναίκα καθώς το αυτοκίνητο της παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Ο Φάνης Στάθης, δήμαρχος Μουζακίου μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και τόνισε ότι πρόκειται για μια βιβλική καταστροφή για το δήμο, ενώ για την 40χρονη γυναίκα που αγνοείται είπε πως όπως δείχνουν τα πράγματα έχει χαθεί μια ανθρώπινη ζωή.

Αναφερόμενος στις υποδομές, επισήμανε ότι έχουν σχεδόν διαλυθεί σε μεγάλο μέρος του δήμου. Στα ορεινά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα γιατί έχουν κοπεί γέφυρες και έξι χωριά είναι αποκομμένα. Τα χωριά αυτά δεν έχουν ούτε νερό ούτε ρεύμα και ο δήμαρχος εξέφρασε ανησυχία για τους κατοίκους αυτών των χωριών αναφέροντας για παράδειγμα τους νεφροπαθείς που ζουν εκεί και όσους χρειάζονται φάρμακα. 

Οπως μεταδίδει ο Antenna, στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 759 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 426 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων. Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 69 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 44 κοπές δέντρων.

Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 257 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 77 διασώσεις, 198 αντλήσεις και 6 κοπές δέντρων. Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 42 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 40 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 1.372 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 772 διασώσεις, 870 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Το πέρασμα από την Κρήτη

Στο "μάτι" της κακοκαιρίας "Ιανός" βρέθηκε το βράδυ η Κρήτη και κυρίως το Ηράκλειο, όπου σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και κεραυνοί, οι οποίοι εμπόδισαν ακόμα και πτήσεις να προσγειωθούν.

Πλημμύρες σημειώθηκαν στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου η πλατεία των Λιονταριών μέσα σε λίγη ώρα μετατράπηκε σε λίμνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v