Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττική και «δείκτης ΜΕΘ» θα κρίνουν το lockdown

Κλειδί η δυνατότητα του συστήματος υγείας να εξυπηρετήσει τα περιστατικά και ειδικά την κάλυψη κλινών ΜΕΘ. Η προσοχή στα κρούσματα στα σχολεία, οι ανησυχίες για τα πανεπιστήμια και ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.

Αττική και «δείκτης ΜΕΘ» θα κρίνουν το lockdown

Η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική έχει ανησυχήσει κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στη σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πως θα πάνε τα πράγματα τον χειμώνα, καθώς το δευτερο κύμα της πανδημίας χτύπησε πολύ νωρίς. Τόνισε ότι δεν θέλουν να υπάρξει ένα δεύτερο γενικό lockdown, καθώς αυτό θα κάνει μεγάλο κακό στην κοινωνία και την οικονομία.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο όπου παρακολουθούν παράλληλα πολλές παραμέτρους που αφορούν την επιδημία και την αντοχή του συστήματος υγείας.

«Σε συνδυασμό αυτών των παραμέτρων ορίζουμε μια περιοχή σε μια κατάσταση πράσινη – καλή, κίτρινη – λιγότερο καλή, πορτοκαλί, είναι η Αττική αυτή τη στιγμή ή κόκκινη που σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα», πρόσθεσε.

Ο κ. Σύψας εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή πιο αποφασιστικό μέτρο είναι η δυνατότητα του συστήματος υγείας να εξυπηρετήσει τα περιστατικά και ειδικά την κάλυψη των κλινών ΜΕΘ. Αυτός είναι ένας δείκτης που μας δείχνει αν πρέπει να παρουμε πιο δραστικά μέτρα ή όχι, είπε.

Για τα κρούσματα στα σχολεία ο κ. Σύψας σημείωσε ότι «η κατάσταση που υπάρχει είναι αντανάκλαση της επιδημίας στην κοινωνία. Το αναμέναμε ότι θα είχαμε κρούσματα ωστόσο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των σχολείων λειτουργούν, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για μας».

Για τα περιστατικά συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς είπε ότι όσοι πολίτες μπορούν να τα αποφεύγουν θα ήταν καλό, ενώ στις περιπτώσεις που δεν γίνεται θα πρέπει να αποφεύγουν να μπαίνουν όταν υπάρχει συνωστισμός και να φορούν μάσκα και να απολυμαίνουν συνεχώς τα χέρια τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v