Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Covid-19: Εκτός ΜΕΘ οι μισοί θάνατοι στην Ελλάδα

Όταν ένας ηλικιωμένος νοσεί, με υποκείμενο νόσημα, πρέπει να μπει σε ΜΕΘ. Δεν μπαίνει, γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ, καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Υπερεξάντληση του προσωπικού. Γέμισαν τα νοσοκομεία στην Ηπειρο.

Covid-19: Εκτός ΜΕΘ οι μισοί θάνατοι στην Ελλάδα

Oι μισοί θάνατοι από κορωνοϊό δεν σημειώνονται στις ΜΕΘ αλλά στις απλές κλίνες Covid-19 των νοσοκομείων, λόγω έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας. Αυτό αποκαλύπτει το έγγραφο των αρμόδιων κρατικών λειτουργών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, που φέρνει στο φως η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ».

Όπως προκύπτει, το διάστημα 19-25 Οκτωβρίου, οι κυρίως ηλικιωμένοι -άνω των 80 ετών- παρότι η υγεία τους επιδεινώνεται δραματικά από τον ιό, καταλήγουν σε κλίνες απλής νοσηλείας. Έτσι λοιπόν συνάγεται ότι οι συνεχείς αναφορές για «κάλυψη» των κλινών εντατικής θεραπείας λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης δεν αποτυπώνουν πλήρως τα δεδομένα σε σχέση με τη θνησιμότητα.

Στο 11σέλιδο έγγραφο αναλύονται τα δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Ενα τμήμα της εν λόγω αναφοράς σχετίζεται με τους θανάτους που καταγράφηκαν το εν λόγω χρονικό διάστημα: «Απεβίωσαν συνολικά 63 άτομα με διάμεση ηλικία 82 έτη και υπήρξε συγκριτικά αύξηση της τάξης του 1,59% των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά, για να συμπληρωθεί αμέσως μετά ότι «η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν σε ΜΕΘ είναι τα 72 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη».

Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι άτομα μεγάλης ηλικίας, άνω των 80 ετών, δεν οδηγούνται στις ΜΕΘ παρότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον φονικό ιό και επιλέγεται να νοσηλευτούν στις μονάδες αυξημένης φροντίδας νεότεροι ασθενείς.

Σε άλλη 83σέλιδη έκθεση κρατικών λειτουργών που παρουσιάσθηκε επίσης τις τελευταίες ημέρες, προσδιοριζόταν ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ την περίοδο 25-27 Οκτωβρίου ήταν της τάξης του 48% σε όλη την επικράτεια και 60% σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με περαιτέρω αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. Και σε αυτό το έγγραφο μνημονεύεται ότι οι ασθενείς που απεβίωσαν εντός των ΜΕΘ από την 1η έως την 27η Οκτωβρίου ήταν 74, όταν οι συνολικοί θάνατοι το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 202.

Δηλαδή και σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζεται αυτή η σημαντική διαφοροποίηση, γεγονός που οδηγεί σε υπόνοιες ότι «αποφεύγεται εισαγωγή στις ΜΕΘ, για να μη δίνεται και η εικόνα ενός επιβαρυμένου συστήματος υγείας, με μεγάλη πληρότητα στις μονάδες αυτές».

Ακόμη, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι το ποσοστό 52,7% των ατόμων που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ από την 1η έως την 27η Οκτωβρίου ήταν πριν σε απλή κλίνη για Covid-19, ενώ ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί για τον θάνατο ενός ασθενούς που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ (ποσοστό διασωλήνωσης 90%, ποσοστό θνησιμότητας 45%) είναι 18 μέρες.

ΠΟΕΔΗΝ: Δεν υπάρχουν ΜΕΘ, έχουμε γίνει Ιταλία

Όταν ένας ηλικιωμένος νοσεί από κορωνοϊό κι έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κανονικά θα πρέπει να μπει σε ΜΕΘ, αφού είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει επιπλοκές. Δεν μπαίνει, γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ, καταγγέλλει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

«Το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του. Αυτό φαίνεται με δύο αποφάσεις της κυβέρνησης: Αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80%, άνθρωποι που περιμένουν να μπουν χειρουργείο δύο χρόνια, τώρα υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τη ζωή τους, αν δεν έχουν χρήματα να πάνε ιδιωτικά. Ακόμα και έκτακτα θα αναβάλλονται, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες γενικές κλίνες ΜΕΘ. Δεύτερον, μετατρέπουν τις γενικές κλίνες ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορωνοϊού. Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή υπήρχαν 30 κλίνες κενές, που γέμισαν το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα έτρεχε στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας και μετέτρεψε σχεδόν όλες τις ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορωνοϊού», υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος, μιλώντας στον Alpha 98,9.

Τι σημαίνει αυτό; «Από δω και πέρα, τροχαία, άλλα ατυχήματα και παθήσεις θα περιμένουν διασωληνωμένοι σε κανονικά δωμάτια, περιμένοντας στη λίστα», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

«Σε πολλά νοσοκομεία, όταν ακούτε ότι πεθαίνουν άνθρωποι με Covid, σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, όπως Ιπποκράτειο, Αγίας Βαρβάρας, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στο Αλεξάνδρα... Εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ κορωνοϊού, ως εκ τούτου οι άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ», πρόσθεσε.

Όπως κατήγγειλε, «όταν ξέρουν τη δυσκολία για κλίνη ΜΕΘ όσοι εργάζονται στο σύστημα υγείας και οι εντατικολόγοι, όταν βλέπουν έναν ηλικιωμένο με Covid ή με πολλά υποκείμενα νοσήματα, τον πάνε σε νοσοκομείο (που δεν διαθέτει ΜΕΘ) και ξέρουν ότι εκεί θα επιβαρυνθεί η υγεία του πολύ γρήγορα και θα καταλήξει. Στην Παμμακάριστο έχουν πεθάνει πολλοί ασθενείς, δεν ξέρουν ότι εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ; Στο Αλεξάνδρας, στο Ιπποκράτειο Αθηνών, στο Αγίας Βαρβάρας! Από τα γηροκομεία πηγαίνουν εκεί ηλικιωμένοι. Ε, τι θα κάνουν; Οι περισσότεροι θα πεθάνουν. Όταν ένας ηλικιωμένος νοσεί από κορωνοϊό και έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κανονικά θα πρέπει να μπει σε ΜΕΘ, αφού είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει επιπλοκές. Δεν μπαίνει, γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ».

Δηλαδή, οι γιατροί επιλέγουν ποιος θα μπει σε ΜΕΘ; «Εάν η Ελλάδα είχε 3.500 κλίνες, δεν θα είχε πεθάνει κανείς. Και πέρυσι και πρόπερσι, με την εποχική γρίπη, είχαμε 40-50 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Οι γιατροί, οι εντατικολόγοι με το ΕΚΑΒ που διαχειρίζονταν τις κλίνες ΜΕΘ, επέλεγαν περιστατικά. Όταν υπήρχε ένας ο οποίος ήταν ηλικιωμένος, δεν είχε την προτεραιότητα να μπει σε ΜΕΘ. Προτιμούσαν ένα τροχαίο, έναν νέο άνθρωπο. Επιλογή γινόταν στην Ελλάδα και γίνεται.(...) Έχουμε γίνει Ιταλία, γιατί οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα που νοσούν και ηλικιωμένοι θα έπρεπε να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε ΜΕΘ κι επειδή ξέρουν ότι θα διασωληνωθούν και θα μείνουν ίσως 2-3 μήνες εκεί, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή, δεν τους βάζουν».

«Υπάρχει η ατομική ευθύνη για τα μέτρα, αλλά είχαμε οκτώ μήνες γα να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας. Δεν είναι ωραίο η Βουλή να χαρίζει στο νοσοκομείο Σωτηρία 50 ΜΕΘ και να λειτουργούν οι 12. Στη Νίκαια επιχειρηματίας έκανε δωρεά και ακόμη δεν λειτουργούν», υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος.

Αναφορικά με τον τρόπο που γίνονται τα τεστ, σχολίασε: «Γίνονται τεστ μόνο στις επαφές θετικών κρουσμάτων. Έτσι δεν αντιμετωπίζεται η νόσος. Δεν είναι ατομική ευθύνη να στοιβάζεται ο κόσμος στα μέσα μαζικής μεταφοράς σαν σαρδέλες κάθε πρωί».

Υπερεξάντληση του προσωπικού των νοσοκομείων

Περιγράφοντας στο Τvxs.gr την κατάσταση, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα κάνει λόγο για «υπερεξάντληση και αποδεκατισμό» του προσωπικού των νοσοκομείων ενώ δηλώνει ότι «η κυβέρνηση δεν ήθελε να οχυρώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί ασχολείται με την είσοδο των ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ».

«Όλες οι κλίνες ΜΕΘ που προϋπήρχαν, είναι γεμάτες και αυτές τις ημέρες γεμίζουν και οι επιπλέον που έφτιαξε ο κ. Κικίλιας», μας λέει η κα Κατσίμπα. Στην ερώτηση πόσες κενές κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, η απάντησή της ήταν μόνο 4, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Συγκεκριμένα, από τις 25 επιπλέον κλίνες έχουν γεμίσει οι 21. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου είναι γεμάτες 18 από τις προϋπάρχουσες και 6 νέες, στο Γεννηματάς και οι 10 επιπλέον έχουν ασθενείς, στο Παπαγεωργίου και οι 6. «Εκτός από αυτές τις 4 στο ΑΧΕΠΑ που ενδεχομένως γεμίσουν τις επόμενες ώρες, όλες οι άλλες κλίνες ΜΕΘ για νοσημεία ασθενών Covid-19 είναι κατειλημμένες. Το υπουργείο σχεδιάζει να δημιουργήσει κι άλλες κλίνες στο Άγιος Παύλος και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Όμως μέχρι να λειτουργήσουν αυτές, βρισκόμαστε σε οριακό σημείο», τονίζει η πρόεδρος της ΕΝΙΘ.

Ανάμεσα στους ασθενείς είναι και αρκετά άτομα που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. «Από την 28η Οκτωβρίου έχουμε μετρήσει πάνω από 100 κρούσματα σε άτομα του προσωπικού και κάποια εξ αυτών νοσηλεύονται», μας λέει η κα Κατσίμπα. Ευτυχώς για τα άτομα αυτά, γίνονται τεστ στις 7 και τις 14 ημέρες προκειμένου να επανέλθουν με ασφάλεια στη δουλειά τους. Όμως οι απουσίες αυτές δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο όσων εργάζονται. Πολλοί έχουν να πάρουν ρεπό εβδομάδες ολόκληρες. «Είμαστε σε κατάσταση υπερεξάντλησης και αποδεκατισμού» λέει χαρακτηριστικά η κα Κατσίμπα.

Γέμισαν με ασθενείς Covid τα νοσοκομεία της Ηπείρου

Για υποστελεχωμένα νοσοκομεία σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου έκανε λόγο ο Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου Χαράλαμπος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ3.

Ο κ. Παππάς είπε ότι τα νοσοκομεία της περιοχής κατακλύστηκαν μετά τα 57 κρούσματα σε γηροκομείο των Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται ασθενείς στο Μεσολόγγι και στην Πάτρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v