Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστικά των τεστ ελέγχου Covid-19

Αντιπαραβολή των βασικών χαρακτηριστικών των τεστ που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση του κορωνοϊού. Σύγχυση γύρω από τα τεστ ελέγχου που κυκλοφορούν. Τι καταγράφουν παράγοντες της αγοράς.

Τα μυστικά των τεστ ελέγχου Covid-19

Με την επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού να έχει ξεκινήσει και να βρίσκεται σε εξέλιξη, αφήνοντας πίσω μεγάλες απώλειες ζωών, επιβεβαιώνεται ακόμη μία φορά ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση, που δεν έχει βρεθεί ακόμη το πολυπόθητο εμβόλιο, ο έλεγχος είναι θεμελιώδης για τη διάσωση της ζωής μας και ο μοναδικός μονάδρομος στη διευκόλυνση της επιστροφής μας στην εργασία, στο σχολείο και στη ζωή με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Ωστόσο, κατά γενική ομολογία, υπάρχει πολύ μεγάλη σύγχυση γύρω από τα τεστ ελέγχου που κυκλοφορούν, γεγονός στο οποίο έχουν συμβάλει και οι γνώμες μη ειδημόνων, συνωμοσιολόγων κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από παράγοντες της αγοράς μια καταγραφή και αντιπαραβολή των βασικών χαρακτηριστικών των τεστ που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση της Covid-19.

Μοριακές εξετάσεις

Η πλειοψηφία των εξετάσεων για Covid-19 που γίνονται ανά τον κόσμο αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί τεχνολογία αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR).

Αυτές οι εξετάσεις ανιχνεύουν ασθένειες αναζητώντας ίχνη του γενετικού υλικού του ιού σε ένα δείγμα που συλλέγεται συχνότερα μέσω ενός επιχρίσματος από τη μύτη ή το στόμα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) θεωρούν τις εξετάσεις PCR ως το «χρυσό πρότυπο» των εξετάσεων Covid-19 αλλά, όπως και όλες οι εξετάσεις, δεν είναι τέλειες.

Ψευδώς αρνητικά μπορεί να συμβούν εάν οι επαγγελματίες υγείας δεν συλλέξουν καλό δείγμα. Η χρονική στιγμή της εξέτασης έχει επίσης σημασία. Οι λοιμώξεις μπορούν να μην ανιχνευθούν εάν η εξέταση γίνει πολύ σύντομα μετά την έκθεση ή αρκετά αργότερα. Μερικές φορές, ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει στο σώμα και να δώσει θετικό αποτέλεσμα σε κάποιον, χωρίς να είναι ενεργά άρρωστος. Η δοκιμή περίπου πέντε ημέρες μετά από μια πιθανή έκθεση φαίνεται να είναι το κρίσιμο σημείο.

Η εκτέλεση μιας εξέτασης PCR και η ανάγνωση των αποτελεσμάτων της απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και αντιδραστήρια, που βρίσκονται σε σχετική έλλειψη λόγω της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης. Χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό και εξειδικευμένο εργαστήριο, με ενισχυμένες προφυλάξεις βιοασφάλειας.

Ο χρόνος για την έκδοση αποτελέσματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συνήθως είναι σε 3-8 ώρες από την παραλαβή των δειγμάτων από το εργαστήριο, αλλά πολλές φορές σε 14-24 ώρες.

Ταχείες εξετάσεις αντιγόνου

Σε αντίθεση με τις μοριακές εξετάσεις, οι εξετάσεις αντιγόνων αναζητούν πρωτεΐνες που ζουν στην επιφάνεια του ιού. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό αλλά υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα, χρειάζεται μοριακό τεστ για επιβεβαίωση. Το δείγμα είναι ίδιο όπως και στις μοριακές εξετάσεις, συνήθως ρινοφαρυγγικό επίχρισμα.

Οι ταχείες εξετάσεις αντιγόνου είναι σχετικά φθηνές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σημείο ενδιαφέροντος, αλλά χρειάζεται να επιλέγονται με μεγάλη προσοχή βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών τους. Γενικά, πρέπει η ευαισθησία να είναι ανώτερη του 90% και η ειδικότητα ανώτερη του 99%.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έλεγχο σε μέρη που χρειάζεται η άμεση επέκταση των διαγνωστικών ελέγχων ή σε υψηλού κινδύνου περιοχές, όπου με επαναλαμβανόμενες εξετάσεις θα μπορούσαν να εντοπίσουν γρήγορα τα άτομα με λοίμωξη SARS-CoV-2 και να ενημερώσουν το κέντρο πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων, το οποίο να πάρει άμεσα μέτρα, αποτρέποντας έτσι τη μετάδοση.

Σε αντίθεση με τις μοριακές εξετάσεις, δεν χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό και εξειδικευμένο εργαστήριο, ούτε ενισχυμένες προφυλάξεις βιοασφάλειας. Δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός και ο χρόνος παραγωγής αποτελέσματος είναι καθορισμένος στα 15-20 λεπτά.

Πηγή: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v