Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντατικολόγος στο Παπανικολάου: Παλεύουμε να μην χαθεί το παιχνίδι

Σκληρή δοκιμασία και η χθεσινή εφημερία στο Γ. Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Υπερπλήρεις οι 43 κλίνες ΜΕΘ, επιστρατεύονται εφεδρείες. Εγιναν 84 νέες εισαγωγές και μια διασωλήνωση.

Εντατικολόγος στο Παπανικολάου: Παλεύουμε να μην χαθεί το παιχνίδι
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Η χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, που έληξε σήμερα το πρωί, ήταν άλλη μια σκληρή δοκιμασία για ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό.

Μετά από δύο συνεχόμενες εφημερίες σε Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο με υποχώρηση του αριθμού των εισαγωγών για νοσηλεία στις κλινικές Covid, εδώ υπήρξε σταθεροποίηση, με την πίεση να παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και την αγωνία να φτάνει στο κατακόρυφο, κυρίως για τη δυνατότητα του συστήματος να ανταποκριθεί με επάρκεια στα βαριά περιστατικά.

Οι συνολικά 43 κλίνες ΜΕΘ είναι υπερπλήρεις και οι γιατροί χρειάζεται κι εδώ να επιστρατεύουν εφεδρείες προκειμένου να καλύψουν στις επιπλέον ανάγκες. Χθες έγιναν 84 νέες εισαγωγές, έναντι 82 στην προηγούμενη εφημερία του ίδιου νοσοκομείου, με σύνολο 184 προσελεύσεων, ενώ υπήρξε μια νέα διασωλήνωση.

Το μήνυμα γιατρού της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου, μέσω των κοινωνικών δικτύων, είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί: «Είμαστε στη φάση που παλεύουμε να μη χαθεί το παιχνίδι, και στη συνέχεια θα περάσουμε στην αντεπίθεση», τονίζει ο Ελευθέριος Σιώμος, ο οποίος μέσα από μια αγωνιώδη ανάρτηση απευθύνει έκκληση στους πολίτες να συνεισφέρουν στη μάχη με τον αόρατο εχθρό, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

«Στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχε φόβος να μπούμε μέσα σε χώρο με covid. Σε τούτο το σφοδρότατο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ειλικρινά φοβάμαι όταν βγαίνω από εδώ μέσα. Χωρίς ίχνος υπερβολής!
Είμαστε στη φάση που παλεύουμε να μην χαθεί το παιχνίδι... και στην συνέχεια να περάσουμε στην αντεπίθεση και να πάμε για τη νίκη. Αρκεί να είμαστε όλοι εδώ, αρκεί να είμαστε όλοι υγιείς!
Social distancing αυστηρά!!! Προσοχή, προσοχή, προσοχή, μέτρα, μέτρα, μέτρα... μέχρι να βγει ο ήλιος από τη δύση...», αναφέρει ο κ.Σιώμος.

Οι 12 κλίνες της Β ΜΕΘ του Παπανικολάου, που μπήκε στις 9 Νοεμβρίου στη μάχη με τον Covid, γέμισαν σχεδόν στο σύνολό τους μέσα στην πρώτη εφημερία του νοσοκομείου, μια μέρα μετά. Σήμερα είναι καλυμμένες και οι 43 κλίνες ΜΕΘ που έχουν διατεθεί για περιστατικά Covid (18 στην Α ΜΕΘ, 12 στη Β ΜΕΘ, 7 της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και 6 της Μονάδας Εγκαυμάτων). Τα μη Covid περιστατικά εξυπηρετεί η ΜΕΘ της καρδιοχειρουργικής.

Συμπληρώνοντας αύριο τρεις εβδομάδες σε lockdown, η Θεσσαλονίκη παραμένει σε βαθύ «κόκκινο», με τα καθημερινά κρούσματα στο νομό να αντιπροσωπεύουν πάνω από το ¼ των πανελλαδικών, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία. Οι 606 νέες λοιμώξεις που ανακοινώθηκαν χθες, σε ένα σύνολο 2.311 πανελλαδικά, δεν καθιστούν ορατό –προς το παρόν- τον ορίζοντα της αποκλιμάκωσης.

Από τις 8 το πρωί έχει γενική εφημερία το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v