Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσσαλονίκη: Ανατροπές και απειλές παραιτήσεων για τις επιτάξεις

Επιφυλάξεις από το προσωπικό της κλινικής Σαραφιανός, που θα δεχτεί ασθενείς Covid-19. Δεν θα μεταφερθούν ασθενείς με κορωνοϊό στη Γενική Κλινική Euromedica, που παραχώρησε κλίνες σε Κέντρο Αποκατάστασης.

Θεσσαλονίκη: Ανατροπές και απειλές παραιτήσεων για τις επιτάξεις
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Με ανατροπές και παρατράγουδα εξελίσσεται η διαδικασία επίταξης ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του σχεδίου αποσυμφόρησης του δημόσιου συστήματος υγείας που εξακολουθεί να δέχεται ασφυκτική πίεση από την επέλαση της πανδημίας.

Στην κλινική Σαραφιανός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που εκκενώθηκε το Σαββατοκύριακο από τα μη Covid περιστατικά και αναμένει ως το τέλος της εβδομάδας τους πρώτους ασθενείς με κορωνοϊό, μέρος του προσωπικού που εκπαιδεύτηκε με ταχύρρυθμο πρόγραμμα εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του, υπό τον φόβο της πιθανής έκθεσής του στη νόσο.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, τρία μέλη του προσωπικού δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό. Οι αρμόδιοι τους απάντησαν πως στον υγειονομικό πόλεμο που βιώνουμε χρειάζονται όλοι και παρείχαν διαβεβαιώσεις πως η διαχείριση των περιστατικών Covid θα γίνει με πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων για την ασφάλεια του προσωπικού.

Την ίδια ώρα, υπήρξε ανατροπή σχεδίων σε ό,τι αφορά τη Γενική Κλινική Euromedica στην περιοχή του Ποσειδωνίου, που είχε επιταχθεί σε αρχικό στάδιο μαζί με την κλινική Σαραφιανός. Αυτή τελικά θα δέχεται μόνο non Covid περιστατικά, με τον όμιλο να διαθέτει το Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή», δυναμικότητας 200 κλινών, για τη νοσηλεία κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας αναφέρει πως μετά από διαβούλευση με τη διοίκηση του ομίλου εξασφαλίστηκε η επιπλέον δυνατότητα εθελούσιας χρήσης και των 200 κλινών του συγκεκριμένου Κέντρου Αποκατάστασης, προσθέτοντας πως η προσφορά αυτή αυξάνει τον διαθέσιμο αριθμό κλινών προς το ΕΣΥ από τον συγκεκριμένο όμιλο, σε 410. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως η Κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός» παραμένει σε επίταξη, ενόσω οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν τους απαιτούμενους ελέγχους ως προς την ασφαλή χρήση των διαθέσιμων κλινικών.

Μιλώντας στο Euro2day.gr, ο ιδιοκτήτης της τελευταίας Γρηγόρης Σαραφιανός σχολίασε καυστικά την εξέλιξη. «Είχα πει από την αρχή πως το υπουργείο Υγείας είχε έρθει σε συμφωνία με δύο Κέντρα Αποκατάστασης, που δεν προχώρησε για άγνωστους λόγους. Η τελευταία εξέλιξη εκθέτει την ηγεσία, καθώς ο υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης απάντησε τότε πως τα Κέντρα Αποκατάστασης δεν μπορούν να νοσηλεύσουν περιστατικά Covid, γιατί δεν έχουν τις δυνατότητες και το προσωπικό μιας κλινικής», είπε και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά τα μη Covid περιστατικά, αυτά τα εξυπηρετούσαμε κι εμείς μέχρι την επίταξη».

Οι σχεδόν 50 ασθενείς που νοσηλεύονταν στην κλινική Σαραφιανός έχουν μεταφερθεί στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και σε άλλες ιδιωτικές κλινικές της πόλης. Η εκκένωση ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας και ακολούθησε η εκπαίδευση του προσωπικού σε διαχείριση περιστατικών Covid, που έγινε στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, υπό την ευθύνη του καθηγητή Παιδιατρικής-Επιδημιολογίας Θεοκλή Ζαούτη και της προϊσταμένης του Τμήματος Ποιότητας και Νοσηλεύτριας Επιτήρησης Λοιμώξεων Αγγελικής Καραΐσκου.

Το προσωπικό της κλινικής, που αριθμεί συνολικά 85 άτομα (γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό), θα ενισχυθεί και από στελέχη του ΕΣΥ που θα μετακινηθεί από δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

«Αυτές τις μέρες γίνεται ο εφοδιασμός της κλινικής με το επιπλέον απαραίτητο υγειονομικό υλικό -μάσκες, στολές, οξυγόνα κ.ά.- και μένει να επιλυθούν κάποια τεχνικά ζητήματα προκειμένου να αρχίσουν να διακομίζονται ασθενείς με Covid. Εκτιμώ πως αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας», ανέφερε ο κ. Σαραφιανός.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στις 100 κλίνες της κλινικής πρόκειται να διακομιστούν σχετικά ελαφριά περιστατικά, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση από τις κλινικές Covid των νοσοκομείων της πόλης, που εξακολουθούν να δέχονται μεγάλο αριθμό εισαγωγών σε κάθε εφημερία.

Με την εφαρμογή του σχεδίου επίταξης, έπειτα και από την προσθήκη του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή», τίθενται στη διάθεση του συστήματος υγείας περισσότερες από 500 επιπλέον κλίνες, ενώ άλλες 50 μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μέσω της Κινητής Υγειονομικής Μονάδας Εκτάκτων Αναγκών, που στήθηκε στον χώρο στάθμευσης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

«Παρά τα όσα έγιναν, πιστεύω πως το σύστημα θα βοηθηθεί να ανασάνει με τη συμβολή όλων. Θα προσφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», επεσήμανε ο κ. Σαραφιανός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v