Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιστοποιητικό εμβολιασμού ενάντια στους αρνητές

Η απροθυμία μεγάλης μερίδας πληθυσμού να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ανοίγει τη συζήτηση για την έκδοση ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Πώς μπορεί να γίνει.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού ενάντια στους αρνητές

Το πρώτο εμπόδιο στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού φαίνεται να ξεπερνιέται. Το εμβόλιο κατά της Covid-19 αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα, αλλά υπάρχει μία βασική προϋπόθεση, προκειμένου να επιτευχθεί συλλογική ανοσία.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, για να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας κατά του ιού, πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού. Δημοσκόπηση, ωστόσο, της Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο Mega, δείχνει πως η αποδοχή του εμβολίου είναι οριακή στους Έλληνες: το 51% των πολιτών είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 και το 41% δεν είναι. Όλα αυτά, παρά το ότι τέσσερις στους πέντε (78%) ανησυχούν πολύ ή αρκετά για την πανδημία, ενώ το 67% εκτιμούν πως τα χειρότερα είναι μπροστά.

Ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος εκτιμά ότι λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όπως αναφέρει, πριν από μερικούς μήνες, προτάθηκαν πιστοποιητικά ανοσίας -λόγω πρότερης λοίμωξης από τη νόσο της Covid-19- για την επανέναρξη της οικονομίας:

«Η ιδέα δεν υιοθετήθηκε, καλώς κατ’ εμέ», σημειώνει ο καθηγητής, για να διευκρινίσει: «Θα υπήρχαν μεγάλοι κίνδυνοι, νέοι άνθρωποι να κολλήσουν σκόπιμα για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό. Αλλά, έτσι θα εξέθεταν τους εαυτούς τους σε μεγάλους κινδύνους, γιατί όπως πλέον ξέρουμε, δεν είναι απαραίτητο πως κάποιος θα περάσει ελαφρά τη νόσο ή πως δεν θα έχει μακρόβια συμπτώματα».

Ο κ. Μόσιαλος υπογραμμίζει πως δεν ισχύει το ίδιο στην περίπτωση των εμβολιασμών, ειδικά όσον αφορά στις διεθνείς μεταφορές και στα ταξίδια. Εκεί -εξηγεί- θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα διεθνούς ισχύος ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο καθηγητής παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου, απαντώντας σε μία σειρά από ερωτήσεις:

Υπάρχει νομική βάση γι' αυτό; Σαφώς και υπάρχει. Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες ενδέχεται να απαιτήσουν την εμφάνιση πιστοποιητικού κίτρινου πυρετού, συμπεριλαμβάνοντας την Αυστραλία, την Ινδία, την Αίγυπτο, την Κίνα, τις Μπαχάμες, το Μεξικό και τις Φιλιππίνες. Το πιστοποιητικό κίτρινου πυρετού μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε φορά που κάποιος ταξιδεύει, επειδή η ισχύς του είναι πλέον ισόβια. Να αναφέρω επίσης πως είναι εγκεκριμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Γιατί έχουν θεσπιστεί αυτά τα πιστοποιητικά; Για την προστασία των ταξιδιωτών. Ακριβώς επειδή χρειάζεται απόδειξη εμβολιασμού για να εισέλθετε σε μια χώρα, δεν σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να κολλήσετε την ασθένεια εκεί. Ομοίως, εάν μια χώρα δεν απαιτεί πιστοποιητικό κίτρινου πυρετού, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίτρινος πυρετός. Άλλες χώρες ενδέχεται να ζητήσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, ηπατίτιδας Α ή Β, λύσσας, φυματίωσης ή και μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο. Το τεχνικό μέρος αυτού του ζητήματος είναι απλούστατο. Ευρύτερα θέματα που έχουν σχέση με την αξιοπιστία των Οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για τους εμβολιασμούς βέβαια θα είναι πιο σύνθετα. Επιπλέον, για να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό, πρέπει να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια σε όλο τον πλανήτη.

Πρέπει να είναι υποχρεωτικά τα πιστοποιητικά; Η εφαρμογή των πιστοποιητικών για εμβόλια Covid-19 θα πρέπει να προταθεί επίσημα από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ηλεκτρονικό σύστημα για Covid-19 θα μπορούσε να ξεκινήσει από την Ευρώπη. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως εάν τεθεί σε ισχύ και κάποιοι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, απλά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν διεθνώς. Αλλά θεωρώ πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα κάνουν τα εμβόλια και θα είναι σε θέση να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια.

ΠΗΓΗ:www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v