Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσσαλονίκη: Οι πρώτες διακομιδές ασθενών-Covid σε επιταγμένες κλινικές

Τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν σταδιακά από δημόσια νοσοκομεία, στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» περισσότεροι από 150 ασθενείς για απλή νοσηλεία. Παρασκήνιο και ανατροπές.

Θεσσαλονίκη: Οι πρώτες διακομιδές ασθενών-Covid σε επιταγμένες κλινικές
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Δέκα μέρες μετά την κυβερνητική απόφαση για την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων που δέχονται ασφυκτική πίεση από το ακραίο επιδημικό κύμα, άρχισαν σήμερα, Κυριακή, οι πρώτες διακομιδές ασθενών με Covid σ΄ αυτές.

Η κλινική που δέχεται τους πρώτους ασθενείς δεν είναι καμία από τις δύο που επιτάχθηκαν αρχικά –τις κλινικές Σαραφιανός και Euromedica Γενική Κλινική- αλλά μια τρίτη, και συγκεκριμένα το Κέντρο Αποκατάστασης Αρωγή στην περιοχή της Πυλαίας, την οποία ο όμιλος Euromedica έθεσε στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών αντί για τη Γενική Κλινική στην παραλία που είχε επιταχθεί αρχικά.

Οι δύο πρώτοι ασθενείς –ένας άνδρας και μια γυναίκα- που νοσηλεύονταν σε κλινική Covid του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο συγκεκριμένο Κέντρο Αποκατάστασης νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής. Στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να γίνουν κι άλλες διακομιδές από το ίδιο νοσοκομείο, καθώς και από τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου, ενώ η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

«Από σήμερα η Euromedica-Αρωγή θα συνδράμει τα δημόσια νοσοκομεία φροντίζοντας τη νοσηλεία ασθενών που νοσούν από τη λοίμωξη Covid-19. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, οι οποίες περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, και την εκπαίδευση προσωπικού και εφαρμογή πρωτοκόλλων για τη διαχείριση ασθενών που νοσούν από Covid», δήλωσε η κ. Σταυράννα Μπακατσέλου, διοικητική διευθύντρια του Κέντρου και πρόσθεσε:

«Είμαστε καθόλα έτοιμοι, έχουμε ήδη δεχτεί τα δύο πρώτα περιστατικά και αναμένουμε τις υπόλοιπες εισαγωγές από τα δημόσια νοσοκομεία με στόχο να βοηθήσουμε κι εμείς σε αυτή τη μάχη. Το κέντρο μας είναι έτοιμο και περιμένει να βοηθήσει σε αυτόν τον αγώνα της πόλης για να μπορέσουμε όλοι μαζί να τα καταφέρουμε».

Το Κέντρο «Αρωγή» έχει δυναμικότητα 200 κλινών και επιπλέον δυνατότητα να εξυπηρετήσει ανάγκες εντατικής θεραπείας για 7 ασθενείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα μεταφέρονται σε αυτό ήπια περιστατικά με καλή κλινική εικόνα.

Το παρασκήνιο και οι ανατροπές

Την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, κι έπειτα από το «ναυάγιο» των επαφών του με τους κλινικάρχες, το Υπουργείο Υγείας έθεσε τελεσίγραφο λίγων ωρών προς τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, καλώντας τους να παραχωρήσουν 200 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών Covid, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πολύ έντονης πίεσης που δεχόταν το σύστημα υγείας, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μετά τη λήξη του τελεσιγράφου και τη μη ανταπόκριση των ιδιοκτητών κλινικών, ελήφθη η απόφαση για επίταξη δύο κλινικών: Της κλινικής Σαραφιανός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρη Σαραφιανού, και της Γενικής Κλινικής του ομίλου Euromedica στην περιοχή του Ποσειδωνίου στην παραλία της πόλης.

Η πρώτη κλινική, δυναμικότητας 100 κλινών και 4 ΜΕΘ, εκκενώθηκε τις τρεις μέρες που ακολούθησαν, με τους ασθενείς της να μεταφέρονται σε άλλες κλινικές της πόλης και στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε πρόγραμμα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης του προσωπικού της στον χειρισμό περιστατικών Covid και η προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δέκα μέρες μετά, δεν έχει γίνει καμία μεταφορά ασθενών στην κλινική Σαραφιανός. Πηγές που γνωρίζουν ανέφεραν πως παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποια τεχνικά θέματα ασφαλείας, ενώ δεν απέκλειαν η εμπλοκή να σχετίζεται και με κάποιες καταγγελίες που έχουν προκύψει σχετικά με την επάρκεια της συγκεκριμένης δομής να ανταποκριθεί στη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά την Γενική Κλινική υπήρξε ανατροπή σχεδίων. Έπειτα από διαβούλευση με το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση του ομίλου Euromedica έθεσε στη διάθεση των υγειονομικών υπηρεσιών το Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» στην Πυλαία για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε να δέχεται η Γενική Κλινική περιστατικά non Covid από δημόσια νοσοκομεία.

Σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως η συγκεκριμένη συμφωνία αυξάνει τον διαθέσιμο αριθμό κλινών προς το ΕΣΥ από τον συγκεκριμένο όμιλο, σε 410. Ακολούθησε πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού της «Αρωγής» και από σήμερα ξεκίνησαν οι πρώτες διακομιδές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v