Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαθήματα από Κύπρο στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Τι κάνουν οι αρχές στο νησί, που δεν κάνει η Ελλάδα, και πετυχαίνει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ο ρόλος των τεστ και οι συγκρίσεις στα στατιστικά στοιχεία.

Μαθήματα από Κύπρο στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Μία μικρή χώρα, που βρίσκεται στην καρδιά των Ελλήνων, δίνει μαθήματα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Με διαφάνεια, μοντέρνα προσέγγιση και αποτελεσματικότητα, η Κύπρος του 1,2 εκατομμυρίου κατοίκων, κάνει ό,τι ακριβώς δεν κάνει η Ελλάδα: πολλά τεστ, με στόχευση σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.

Στην Κύπρο, αναλογούν 511.486 τεστ κορωνοϊού ανά εκατομμύριο, όταν στην Ελλάδα η αναλογία είναι 230.214 ανά εκατομμύριο. Ενδεικτικό είναι ότι χθες, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε 10.962 τεστ και η ελληνική ανακοίνωσε 21.032...

ΤΙ σημαίνει αυτό; Πως, αν ακολουθούσαμε το μοντέλο της Κύπρου, θα έπρεπε να έχουμε ανακοινώσει περίπου 100.000 τεστ, αντί για 21.032. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η Κύπρος έχει αναλογία 40 νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, που στην Ελλάδα είναι 242 ανά εκατομμύριο.

Πριν από μία εβδομάδα, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είχε δηλώσει πως το ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο δεν χρειάζεται καμία αλλαγή, προσθήκη ή βελτίωση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε τι περιλαμβάνει το δελτίο του ΕΟΔΥ: κρούσματα ημέρας, συνολικό αριθμό κρουσμάτων, νεκρούς ημέρας, συνολικό αριθμό νεκρών, διασωληνωμένους, ηλικίες κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων και συνολικό αριθμό τεστ.

Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να διαπιστώσει σε ποιες πόλεις και σε τι χώρους έχουν διενεργηθεί τα τεστ, πρέπει να αναζητήσει τα στοιχεία από αλλού. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που θέλει να βρει τον αριθμό των νοσηλευόμενων ανά περιοχή. Η σχετική πληροφορία διαρρέει κατά καιρούς επιλεκτικά από τον ΕΟΔΥ ή από άλλη πηγή ή ανακοινώνεται σποραδικά από το υπουργείο Υγείας.

Τι γίνεται στην Κύπρο; Αναφέρεται αναλυτικά το πού έχουν γίνει τα τεστ (σχολεία, εργασιακοί χώροι, οίκοι ευγηρίας). Αναφέρεται, επίσης, το πού έχουν γίνει τα rapid tests. Τέλος, αναφέρεται αναλυτικά το πόσοι ασθενείς και σε ποιο νοσοκομείο νοσηλεύονται.

Με τη μεθοδολογία αυτή, μπορεί ο καθένας να εντοπίσει τις πιθανές πηγές προέλευσης των κρουσμάτων και να έχει εικόνα για τη νοσηλευτική κίνηση. Χωρίς υπερβολές, γραφήματα ή περίτεχνα σχήματα.

Για όσους πιστεύουν πως η Κύπρος διαθέτει μόνο θαλάσσια οικόπεδα, καλό είναι να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους. Τουλάχιστον στο κομμάτι διαχείρισης του κορωνοϊού...

ΠΗΓΗ:www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v