Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς τα Γιάννενα αναχαίτισαν το κύμα της πανδημίας

Οι διαδοχικές φάσεις που πέρασε η πόλη, όταν βρέθηκε στο επίκεντρο. Η ανάσα στα νοσοκομεία και ο πονοκέφαλος των ΜΕΘ. Η σημασία της ενημέρωσης, το πανεπιστήμιο και το στρατόπεδο.

Πώς τα Γιάννενα αναχαίτισαν το κύμα της πανδημίας
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Τον Οκτώβριο, τα Ιωάννινα βρίσκονταν ψηλά στη λίστα με τους πιο επιβαρημένους επιδημιολογικά νομούς της χώρας. Η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα είχε φτάσει σε δραματικά υψηλά επίπεδα, ενώ ο εντοπισμός εστιών υπερμετάδοσης σε χώρους μαζικής παρουσίας ανθρώπων, όπως οίκοι ευγηρίας, δομές προσφύγων και μια μεγάλη πτηνοτροφική βιομηχανική μονάδα, σήμαναν συναγερμό.

Η πόλη ήταν από τις πρώτες στις οποίες επιβλήθηκαν ειδικά περιοριστικά μέτρα και τα αποτελέσματα φαίνονται σήμερα. Τις τελευταίες πολλές μέρες, τα κρούσματα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα (7 την Κυριακή, 10 τη Δευτέρα). Πηγή ανησυχίας για πιθανή νέα έξαρση αποτελεί ο εντοπισμός 50 κρουσμάτων σε στρατόπεδο του Περάματος την περασμένη εβδομάδα.

Τα δύο νοσοκομεία της πόλης πήραν βαθιά ανάσα μετά από μια μακρά περίοδο μεγάλης πίεσης, σε ό,τι αφορά τις κλίνες Covid. Ωστόσο, στις ΜΕΘ η κατάσταση παραμένει δύσκολη, λόγω της φιλοξενίας ασθενών που διακομίζονται από άλλους νομούς της χώρας.

Πώς κατάφερε ο ηπειρωτικός νομός να αναχαιτίσει το μεγάλο και απειλητικό επιδημικό κύμα; «Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, η απάντηση είναι η τήρηση των μέτρων», απαντά ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ (φωτ. κάτω). «Περάσαμε από πολλές διαδοχικές φάσεις. Από την αρχική χαλαρότητα περάσαμε στον φόβο και στην ανησυχία, όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν και φτάσαμε στο κόκκινο. Ο κόσμος φοβήθηκε και πειθάρχησε σε μεγάλο βαθμό», σημειώνει στο Euro2day.gr και προσθέτει: «Τα μέτρα λήφθηκαν νωρίς, εμείς βοηθήσαμε με προσπάθειες ενημέρωσης και στήριξης των πολιτών και ήρθε αυτό το αποτέλεσμα».

Η πόλη έκλεισε νωρίς

Τα πρώτα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου, όταν με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου απαγορεύτηκαν στα Γιάννενα και στη γειτονική Κοζάνη οι εκδηλώσεις, τα πάρτι, οι συναθροίσεις άνω των 9 πολιτών και η λειτουργία των καταστημάτων μετά τα μεσάνυχτα.

Ήταν η εποχή που τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ανησυχητικά. «Τα 40 κρούσματα στα Ιωάννινα αντιστοιχούν σε 1.600 της Αθήνας, σε αναλογία πληθυσμού», σημειώνει χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Χαράλαμπος Μηλιώνης, διευθυντής της Α' Παθολογικής Κλινικής και της Μονάδας Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης, με τις τέσσερις μονάδες Covid, δυναμικότητας 78 κλινών.

«Η πίεση στις αρχές Οκτωβρίου ήταν τόσο μεγάλη, που φτάσαμε να έχουμε διαθεσιμότητα μόλις μίας ή δύο κλινών», θυμάται ο ίδιος και επισημαίνει πως αυτό ήταν που χτύπησε το καμπανάκι για τη λήψη των περιοριστικών μέτρων. Ακολούθησε η αποχώρηση μεγάλου αριθμού φοιτητών από την πόλη, λόγω του κλεισίματος του Πανεπιστημίου, γεγονός που συνετέλεσε επίσης στην ελάφρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης.

«Ήττα η απώλεια ανθρώπινης ζωής»

Το ολικό lockdown ήρθε επίσης νωρίς, μια εβδομάδα νωρίτερα από τη Θεσσαλονίκη και δύο εβδομάδες νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα. Στις 27 Οκτωβρίου, ο νομός μπήκε στο «κόκκινο», στην ανώτερη βαθμίδα 4 της τότε κλίμακας επικινδυνότητας.

«Ακούω κάποιους επιστήμονες να δηλώνουν πως θεωρούν την επιβολή lockdown ως ήττα. Εγώ θεωρώ ως ήττα την απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Εμείς κλείσαμε σχετικά νωρίς, τα μέτρα τηρήθηκαν από την πλειονότητα των πολιτών και είχαμε αποτέλεσμα. Είχαμε στήριξη από την Περιφέρεια Ηπείρου και την 6η ΥΠΕ, ενώ το προσωπικό του νοσοκομείου έδωσε με αυταπάρνηση τη βοήθεια που χρειάστηκε στους ασθενείς», τόνισε ο κ. Μηλιώνης.

Σήμερα η πληρότητα στις 78 κλίνες για ασθενείς με Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κυμαίνεται κάτω από το 50%. Ωστόσο, οι κλίνες ΜΕΘ εξακολουθούν να δέχονται μεγάλη πίεση, με πληρότητα άνω του 90%. Το γεγονός αποδίδεται κυρίως στις διακομιδές ασθενών από άλλους νομούς, γειτονικούς και μη.

Το νοσηλευτικό ίδρυμα, το οποίο στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου ήταν ασφυκτικά γεμάτο και διακόμιζε ασθενείς του σε άλλους νομούς της Ηπείρου, τώρα έχει γίνει νοσοκομείο υποδοχής ασθενών από Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά και άλλες περιοχές. Πριν από μερικές μέρες δέχτηκε ασθενείς και από το Αγρίνιο, μετά τον συναγερμό που ξέσπασε λόγω διασποράς κορωνοϊού στο νοσοκομείο της πόλης.

Νέα ανησυχία γέννησε την περασμένη εβδομάδα η είδηση του εντοπισμού 50 κρουσμάτων κορωνοϊού στο στρατόπεδο Κατσιμήτρου στο Πέραμα Ιωαννίνων.

«Όταν μέσα σε έναν χώρο όπου βρίσκονται 200 άτομα βρίσκονται 50 θετικά κρούσματα, είναι φυσικά ένα γεγονός που μας ανησυχεί. Ωστόσο, φαίνεται η κατάσταση να ελέγχεται. Είναι παιδιά, που στην πλειονότητά τους το περνούν ελαφρά ή χωρίς καν να το καταλάβουν. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε σε εγρήγορση και δεν εφησυχάζουμε, παρά την υποχώρηση των καθημερινών κρουσμάτων σε μονοψήφια νούμερα», επεσήμανε ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v