Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάλος στον ιατρικό κόσμο για την απάντηση Κοντοζαμάνη στο Iatronet

Ατυχή χαρακτήρισε η Μ. Παγώνη τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, που έριξε στους γιατρούς τις ευθύνες για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ. Ζητά να ανακαλέσει. Οι αντιδράσεις.

Σάλος στον ιατρικό κόσμο για την απάντηση Κοντοζαμάνη στο Iatronet

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στον ιατρικό κόσμο η απάντηση που έδωσε την Παρασκευή στο Iatronet ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σε ερώτηση για τους θανάτους ασθενών με Covid-19 εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε πως κρεβάτια ΜΕΘ υπήρχαν για όλους τους ασθενείς και πως κριτήριο για εισαγωγή στη ΜΕΘ «δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς, με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε ΜΕΘ».

Η απάντηση αποτελεί σοβαρή αιχμή για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι αποφασίζουν ποιοι ασθενείς θα εισαχθούν και ποιοι όχι στις ΜΕΘ. Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, ενώ καταγγελία έκανε και η προσκείμενη στο ΚΚΕ Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) των γιατρών και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, η ανάδειξη μίας τέτοιας παραμέτρου από τον αναπληρωτή υπουργό δημιουργεί -εκτός άλλων- συνθήκες για αγωγές κατά γιατρών από συγγενείς θανόντων ασθενών.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), παρουσία του νομικού συμβούλου. O γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου δήλωσε πως η ΕΙΝΑΠ θα απαντήσει ομόφωνα. Αναμένεται, επίσης, να συζητηθεί στην Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ενώ γιατροί θα ζητήσουν τοποθέτηση και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ).

Μιλώντας στο iatronet, ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου εκφράζει την αντίθεσή του στο πνεύμα της απάντησης του αναπληρωτή υπουργού, σημειώνοντας πως οι γιατροί -του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα- δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη κατά του κορωνοϊού. Το θέμα -σημειώνει- αναμένεται να τεθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Μ. Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών. Απαντώντας στον ΣΚΑΪ σε σχετική ερώτηση είπε ότι πρόκειται για μια ατυχή δήλωση, που θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΙΝΑΠ. «Ήταν πιστεύω μια ατυχής δήλωση του αναπληρωτή υπουργού. Πιστεύω ότι θα ανακαλέσει. Όλα τα site γράφουν “ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ”. Εμάς αυτό μάς στεναχώρησε πάρα πολύ», ανέφερε η κα Παγώνη.

Απάντησε ότι τα κριτήρια με τα οποία ένας ασθενής διασωληνώνεται είναι επιστημονικά και όχι η πληρότητα και πως ένας ασθενής διασωληνώνεται από τους ιατρούς, όταν κριθεί απαραίτητο, ακόμη και σε απλή κλίνη.

Η ΕΝΙΘ

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση των γιατρών του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι «δεν δίστασε να κατηγορήσει τους γιατρούς ότι ευθύνονται για το γεγονός πως το 80% των θανάτων συνέβη εκτός ΜΕΘ». Κάνει λόγο για απόπειρα συγκάλυψης και αποποίησης των «εγκληματικών ευθυνών» της κυβέρνησης, που «άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ» και σημειώνει ότι οι υγειονομικοί στοχοποιούνται από την κυβέρνηση. Αναφέρεται στην ανακοίνωσή της:

«Σε μία πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, ανέφερε ότι κανένας ασθενής δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ, την ώρα που στη Βόρεια Ελλάδα οι ΜΕΘ λειτουργούσαν για πάνω από ένα μήνα με 100% πληρότητα. Την ώρα που απλά μετονόμασαν την πλειονότητα των άλλων κλινών ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων σε Covid χωρίς να δημιουργήσουν, παρά ελάχιστες, καινούργιες κλίνες. Την ώρα που δεκάδες ασθενείς παρέμεναν για μέρες διασωληνωμένοι σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ, σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης, ακόμα και σε απλούς θαλάμους, με στελέχωση το υπάρχον προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων, χωρίς την αναγκαία εξειδίκευση στην εντατικολογία».

Στο εδώλιο

«Από εκεί που υποκριτικά τους χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια τους, τώρα ετοιμάζονται να τους καθίσουν στο εδώλιο και να τους ενοχοποιήσουν για τους χιλιάδες θανάτους», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους υγειονομικούς. Πρόκειται -σημειώνει- για άλλη μία ένδειξη ότι έχουμε μια επικίνδυνη κυβέρνηση, που ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει την άμυνα της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία.

«Όταν η πληρότητα των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 99%, δεν αποτέλεσε η πληρότητα κριτήριο εισαγωγής; Ακόμη και εάν ο θεράπων ιατρός έκρινε ότι ένας ασθενής χρειαζόταν κλίνη ΜΕΘ, πού θα την έβρισκε, εφόσον ήταν όλες γεμάτες;» αναρωτιέται το προεδρείο της ΔΗΠΑΚ.

Αυτός ο ολοκληρωτικός πόλεμος ενάντια στους υγειονομικούς, με στόχο την συγκάλυψη εγκληματικών κυβερνητικών ευθυνών αλλά και ταυτόχρονα ο προπαγανδιστικός ευτελισμός της επίσημης τηλεοπτικής ενημέρωσης κορυφώθηκε στις 8 Ιανουαρίου, όταν ο κ. Κοντοζαμάνης έσπευσε να μεταβιβάσει συλλήβδην στους νοσοκομειακούς γιατρούς την ευθύνη για τους θανάτους από Covid-19 που καταγράφονται εκτός ΜΕΘ ιδιαίτερα το τελευταίο δίμηνο.

Δομημένη για μετάβαση ευθυνών

Πολύ επιθετική είναι η ανακοίνωση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, στην οποία επισημαίνεται πως η απάντηση του κ. Κοντοζαμάνη στη δημοσιογραφική ερώτηση, που είχε αποσταλεί μία ώρα πριν τη συνέντευξη, ήταν επί τούτου δομημένη με τέτοιον τρόπο, ώστε αυτή η μεταβίβαση ευθυνών να γίνει δια της δήθεν αθώας γενικολογίας:

«Με απλά λόγια, ο κ. Κοντοζαμάνης αντί να απαντήσει επί της ουσίας για τη ζοφερή πραγματικότητα του τελευταίου διμήνου ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας (με νοσηλεία σε μερικές περιπτώσεις 100 και πάνω ασθενών Covid-19 ταυτόχρονα με μόνο έναν εφημερεύοντα γιατρό και δύο νοσηλευτές στη βάρδια λόγω τραγικών ελλείψεων υγειονομικού προσωπικού, με μετατροπή σε κλίνες ΜΕΘ μόνο "κατ’ όνομα" πρόχειρων κοινών κλινών κ.ο.κ.), έβγαλε ένα σαφώς προκατασκευασμένο γενικόλογο λογύδριο γενικώς περί ιατρικών κριτηρίων διασωλήνωσης βαρέως πασχόντων και γενικώς περί ιατρικών κριτηρίων εισόδου ασθενών στη ΜΕΘ, γενικώς σε όλες τις περιόδους και γενικώς για όλα τα νοσήματα».

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v