Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταπέλτης ΟΕΝΓΕ για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

«Σπείρατε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες», απαντά στον Β. Κοντοζαμάνη η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών. Μιλά για τραγικές ελλείψεις και ενοχοποίηση των γιατρών, ώστε να αποσειστούν οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες.

Καταπέλτης ΟΕΝΓΕ για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

Σε ομόφωνη καταδίκη της απάντησης Κοντοζαμάνη σε ερώτηση του Iatronet για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ προχώρησε την Τρίτη η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Το κείμενο, που κάνει αναφορά σε τραγικές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, υπογράφουν η πρόεδρος Αφροδίτη Ρέτζιου, η Α' αντιπρόεδρος Ματίνα Παγώνη, η Β' Αντιπρόεδρος Σοφία Παππά και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Παπανικολάου. Εχει σταλθεί στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στον αν. υπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, στα μέλη του Γ.Σ., στους προέδρους Ενώσεων αλλά και φορείς. 

Οι γιατροί κάνουν λόγο για εκτίναξη της θνητότητας από Covid-19 το τραγικό δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Επιτίθενται κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «... από τον περασμένο Φεβρουάριο ως και σήμερα έχει αγνοήσει προκλητικά όλα τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για την ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης».

«Σπείρατε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες», καταλήγει το κείμενο της απόφασης, το οποίο επισυνάπτεται πιο κάτω και έχει αναλυτικά ως εξής:

«Στην επίσημη τηλεοπτική ενημέρωση για την επιδημία στις 8 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αντί να απολογηθεί για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στις ΜΕΘ, στις πτέρυγες νοσηλείας και στα ΤΕΠ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επέλεξε να στοχοποιήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, λέγοντας ότι 'οι θεράποντες γιατροί αποφασίζουν αν κάποιος ασθενής θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι'.

Δηλαδή, ο κ. Κοντοζαμάνης, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιχείρησε με απαράδεκτο τρόπο να ενοχοποιήσει τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων για τους θανάτους από Covid-19 που καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. Και αυτό προφανώς για να αποσείσει τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για την εκτίναξη στη χώρα μας της θνητότητας από Covid-19 το τραγικό δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, ιδιαίτερα στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Το γεγονός ότι το 'επιχείρημα' αναπαράγεται και από άλλους υπουργούς της κυβέρνησης που επικαλούνται τον κ. Κοντοζαμάνη, είναι απόδειξη πως δεν ήταν μια φραστική αστοχία.

Μετά τον 'ανεύθυνο λαό' που δεν τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας, στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπήκαν οι άλλοτε 'ήρωες' γιατροί. Η μεθόδευση αυτή αποτελεί πραγματικό θράσος από μια κυβέρνηση που από τον περασμένο Φεβρουάριο ως και σήμερα έχει αγνοήσει προκλητικά όλα τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για την ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης.

Ως εδώ. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα για την αποψίλωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, για τη διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Τα ψέματα τελείωσαν. Ένοχοι για το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού είστε εσείς και οι προκάτοχοί σας. Γιατί λογαριάζετε τις ανάγκες μας σαν 'κόστος που πρέπει να εξορθολογιστεί', τα δικαιώματά μας σαν καύσιμη ύλη για την περιβόητη ανάπτυξή σας. Σπείρατε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες».

Κοντοζαμάνης: Είναι παραποίηση

Τέσσερις μέρες μετά τη δήλωσή του και έπειτα από τον ορυμαγδό των αντιδράσεων, ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε σήμερα στο «Θέμα 104,6» τα εξής:

«Ουδέποτε αναφέρθηκα σε ευθύνες ιατρών. Πρόκειται για παραποίηση και ψεύδη και είναι ανυπόστατα και λυπάμαι που κάποιοι το αναπαράγουν». Σημείωσε πως οι γιατροί, όλο αυτό το διάστημα, δίνουν μάχη και είναι στην πρώτη γραμμή. «Πιστεύω ότι υπήρξε μια παρεξήγηση από έναν τίτλο που αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έκανα, χωρίς να γίνεται σαφής αναφορά», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

* Δείτε την ανακοίνωση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v