Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΙΝΑΠ: Ευθύνη των γιατρών η διασωλήνωση, ευθύνη της κυβέρνησης η εξασφάλιση ΜΕΘ

Η διακίνηση του ασθενούς προς τη ΜΕΘ είναι καθαρά ευθύνη των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

ΕΙΝΑΠ: Ευθύνη των γιατρών η διασωλήνωση, ευθύνη της κυβέρνησης η εξασφάλιση ΜΕΘ

Οι γιατροί διασωληνώνουν, όταν πληρούνται τα επιστημονικά κριτήρια, αλλά η ευθύνη εξεύρεσης ΜΕΘ ανήκει στην κυβέρνηση. Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με αφορμή τον σάλο που έχει προκαλέσει η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στο Iatronet.

Η ανακοίνωση, που υπογράφεται από την πρόεδρο Ματίνα Παγώνη και τον γενικό γραμματέα Ηλία Σιώρα, έχει αποσταλεί στον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη, στις διοικήσεις της 1ης και 2ης ΥΠΕ, στους διοικητές νοσοκομείων και στους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνα και Πειραιά. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ θεωρεί απαράδεκτη τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη στις 08/01/21, που επιρρίπτει ευθύνες για τη θνητότητα ασθενών Covid στους νοσοκομειακούς γιατρούς σχετικά με την εισαγωγή ή όχι των ασθενών σε ΜΕΘ. Οι γιατροί όταν χρειάζεται, διασωληνώνουν τους ασθενείς οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια, ασχέτως αν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ ή αν ο ασθενής πάσχει από Covid ή οποιοδήποτε άλλο νόσημα, βασιζόμενοι σε επιστημονικά κριτήρια. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις οδηγίες των ίδιων των κρατικών αρμοδίων, ζητούν διακίνηση του ασθενούς προς ΜΕΘ, η οποία διακίνηση είναι καθαρά ευθύνη των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας.

Οι συνάδελφοί μας δεν θα πρέπει να απολογούνται για την περάτωση ιατρικών πράξεων. Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η κυβέρνηση να μεταβιβάσει στους νοσοκομειακούς γιατρούς ευθύνες που είναι καθαρά δικές της και αφορούν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, για τις οποίες οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούσαν ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 κιόλας, οι οποίες συνέβαλαν στην πολύ άσχημη κατάσταση που βιώσαμε, ιδιαίτερα το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος του 2020 και ιδιαίτερα στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και συνολικά η κυβέρνηση, αντί για επικίνδυνα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, να ασχοληθούν άμεσα, επιτέλους, με την ουσία, υλοποιώντας τα αυτονόητα, κάποια από τα οποία μάλιστα αποτελούν δεσμεύσεις της ίδιας της κυβέρνησης, που δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί:

  • Επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων, σύμφωνα με τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες.
  • Μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού υγειονομικού προσωπικού.
  • Επαναφορά της πλήρους λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων, των τακτικών ιατρείων, των εξωτερικών ραντεβού για διαγνωστικές εξετάσεις στα νοσοκομεία και γενικά όλων των τακτικών ιατρικών πράξεων.
  • Αύξηση κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, με στελέχωση από το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
  • Κατάργηση της απαράδεκτης εγκυκλίου Χουλιαράκη, που καταλογίζει στους γιατρούς τις αστικές αποζημιώσεις των νοσοκομείων, μια κατάργηση για την οποία είχε δεσμευτεί η σημερινή κυβέρνηση ήδη από το τέλος του 2019 και δεν έχει υλοποιήσει την δέσμευσή της.
  • Ένταξη των υγειονομικών της δημόσιας περίθαλψης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα. Να χαρακτηριστεί η Covid 19 επαγγελματική νόσος για τους υγειονομικούς, δεδομένου ότι το ποσοστό μόλυνσής τους είναι πολλαπλάσιο από αυτό του γενικού πληθυσμού.
  • Έγκαιρη αποπληρωμή σε μόνιμη βάση, όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών, εφαρμογή επιτέλους της απόφασης του ΣτΕ 02/2018 για τις τακτικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών, η οποία σκανδαλωδώς και παρανόμως ακόμα δεν εφαρμόζεται.
  • Να σταματήσει αμέσως η απαράδεκτη τακτική των αναγκαστικών μετακινήσεων με 'εντέλλεσθε'.
  • Να γίνει πραγματική επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείας.

Η ΕΙΝΑΠ και συνολικά οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουν, όπως και επί όλων των κυβερνήσεων, τόσο την προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο όσο τον αγώνα για τα δικαιώματα των ασθενών και των υγειονομικών λειτουργών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v