Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμβολιασμοί Covid-19: Ρυθμός χελώνας και παράπονα

Πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινείται το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού στην Ελλάδα. Οι καταγγελίες και τα παράπονα για τη διαδικασία. Πού αποδίδει η κυβέρνηση τη σημερινή εικόνα.

Εμβολιασμοί Covid-19: Ρυθμός χελώνας και παράπονα
  • του Δημήτρη Καραγιώργου

Προβληματική παραμένει η εικόνα με τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19. Ο ημερήσιος ρυθμός είναι 5.000 εμβολιασμοί, ο οποίος δεν μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη ανοσοποίηση του 60% του πληθυσμού, όπως είναι ο στόχος των επιστημόνων.

Για να πιάσουμε ως χώρα τον συγκεκριμένο στόχο, με τον τρέχοντα ρυθμό, πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής δεδομένα:

  • Το 60% του πληθυσμού είναι 6.420.000 άτομα Χ 2 δόσεις = 12.840.000 εμβολιασμοί.
  • Με τον σημερινό ρυθμό, θα απαιτηθούν συνολικά 2.568 μέρες ή 85 μήνες ή 7 χρόνια, μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενοι εμβολιασμοί.

Το απευκταίο αυτό σενάριο μπορεί να ανατραπεί με έναν και μόνο τρόπο: τη θεαματική ημερήσια αύξηση των εμβολιασμών. Για να επιτευχθεί ο στόχος των 12.840.000 εμβολιασμών μέχρι τον Ιούνιο, θα πρέπει να διενεργούνται καθημερινά περισσότεροι από 77.000 εμβολιασμοί. Όσο πιο κοντά βρεθούμε σε αυτόν τον αριθμό τόσο πιο κοντά θα είμαστε στον συνολικό στόχο.

Η κυβέρνηση αποδίδει τη σημερινή εικόνα στη μειωμένη παράδοση εμβολίων από τις παρασκευάστριες εταιρείες, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι ίδιο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα στοιχεία, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη συλλογιστική καθώς η χώρα μας είναι σήμερα ουσιαστικά ουραγός στην Ευρώπη.

Με 85.000 εμβολιασμούς συνολικά, η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 0,79% του πληθυσμού ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 1,29%. Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο (ξεκίνησε νωρίτερα) έχει εμβολιάσει το 6,8% του πληθυσμού.

Για παράδειγμα, από τις ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες ξεκινήσαμε μαζί, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν εμβολιάσει το 1,9%, η Γερμανία το 1,4%, η Κύπρος το 1,2%, ενώ Πορτογαλία και Τσεχία βρίσκονται στο 1%. Η χώρα μας συμβαδίζει -και στους εμβολιασμούς -με τη Γαλλία, όπου έχει εμβολιαστεί το 0,74% του πληθυσμού.

Διαμαρτυρίες

Ενόσω ο κρατικός μηχανισμός δίνει μάχη με μία κατάσταση που σαφώς τον ξεπερνά, υπάρχουν πολλά παράπονα από τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία. Η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) δημοσιοποίησε καταγγελία της γενικής συνέλευσης των γιατρών του Κρατικού της Νίκαιας. Σύμφωνα με αυτή, η διοίκηση του νοσοκομείου μετακινεί γιατρούς (μεταξύ των οποίων αναισθησιολόγο και ειδικευόμενους) για να στελεχώσουν τις εμβολιαστικές γραμμές το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής - Αγία Βαρβάρα επ’ αόριστον.

«Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί χωρίς την πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσει τα κέντρα αυτά», τονίζει το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ. Οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας, μετά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από το αρχικό σχέδιο των «πολλών» εμβολιαστικών κέντρων, δέχονται προς χάριν των ηλικιωμένων της περιοχής να συμβάλουν στο εμβολιαστικό κέντρο του δικού τους νοσοκομείου χωρίς μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία και χωρίς εκβιασμούς σε βάρος της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων και εξειδικευόμενων.

Επίσης, απαιτούν τις κατάλληλες υποδομές για να είναι ασφαλείς από ενδεχόμενη διασπορά της νόσου οι προσερχόμενοι προς εμβολιασμό ηλικιωμένοι.

Παμμακάριστος

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει, επίσης, και τις συνθήκες εμβολιασμού στο νοσοκομείο Covid Παμμακάριστος, καθώς επίσης και τη μεγάλη δυσλειτουργία σε κέντρα εμβολιασμού σε Κέντρα Υγείας (Κερατσίνι, Βύρωνα).

Σε καταγγελία έχουν προχωρήσει και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Θριάσιο. Κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του από την πρόσφατη απόφαση για δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων για τον γενικό πληθυσμό, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς καμία ενημέρωση - εκπαίδευση των εργαζομένων και χωρίς καμία ενίσχυση με προσωπικό.

Σύμφωνα με το σωματείο, αντί να στελεχώσει τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η κυβέρνηση μειώνει τη χρηματοδότηση για τα Κέντρα Υγείας κατά 92 εκατομμύρια ευρώ και επιβαρύνει τα ήδη υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, που είναι στα όρια κατάρρευσης, υπονομεύοντας την εμβολιαστική προσπάθεια.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v