Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Δερμιτζάκης: Πήγαμε καλά στις γιορτές, να ανοίξουμε προσεκτικά

Η λειτουργία της αγοράς, όπως είναι σήμερα, η λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και η λειτουργία των σχολείων, είναι μέτρα που μπορούν να αποσυμπιέσουν την κοινωνία.

Μ. Δερμιτζάκης: Πήγαμε καλά στις γιορτές, να ανοίξουμε προσεκτικά

Αισιόδοξος για την έκβαση της επιδημίας στην Ελλάδα, αρκεί να μη ρισκάρουμε με υπερβολικές ενέργειες, εμφανίζεται ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Μιλώντας στο Iatronet, ο κ. Δερμιτζάκης εκτιμά πως ό,τι ψάχναμε τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, να είμαστε, δηλαδή, με πιο αυστηρά μέτρα αλλά όχι κλειστοί, το πετυχαίνουμε σήμερα: «Όλα τα στοιχεία που χρειαζόμασταν για να αξιολογήσουμε την εικόνα δείχνουν ότι το χειριζόμαστε καλά», αναφέρει ο καθηγητής, για να σημειώσει:

«Ο ελληνικός λαός επιδεικνύει -σε μεγάλο ποσοστό- ένα υψηλό επίπεδο ωριμότητας, για το πώς πρέπει να λειτουργούμε σε συνθήκες πανδημίας. Πρέπει στο εξής να κάνουμε προσεκτικά βήματα και να κρατάμε ό,τι κερδίζουμε κάθε φορά. Η έκβαση θα είναι θετική, εάν δεν έχουμε απρόοπτα -κυρίως με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού- ενώ όσο προχωρεί ο εμβολιασμός, θα δημιουργείται ένα τείχος ανοσίας».

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, η Ελλάδα εμφανίζει μία αρκετά καλή εικόνα, καθώς εν μέσω πανδημίας, έχει πτωτική πορεία στα κρούσματα: «Φαίνεται πως ήμασταν όλοι πολύ προσεκτικοί και μέσα στις γιορτές, με το click away και τις συγκεντρώσεις στα σπίτια», τονίζει.

Τα χιονοδρομικά

«Αυτό, όμως, πρέπει να μας κάνει πιο προσεκτικούς, προκειμένου να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε πετύχει. Λέω 'όχι' στο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα και το ταξίδι στο βουνό ενέχει κινδύνους, που καλό είναι να αποφύγουμε. Η λειτουργία της αγοράς, όπως είναι σήμερα, η λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και η λειτουργία των σχολείων, είναι μέτρα που μπορούν να αποσυμπιέσουν την κοινωνία».

Το κέρδος

Ο καθηγητής εκτιμά πως η παρούσα συγκυρία αποτελεί μία ευκαιρία για την Ελλάδα να αποκομίσει κέρδος διεθνώς -όπως είχε συμβεί την άνοιξη- καθώς είναι η μόνη χώρα που ανοίγει σταδιακά, όταν οι περισσότεροι κλείνουν και διατηρεί σε πολύ καλά επίπεδα την πανδημία: «Να κρατήσουμε την εικόνα σταθερή, με μικρές ίσως αποκλίσεις, έως το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς τον Μάρτιο ο καιρός βελτιώνεται στην Ελλάδα, ενώ θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί».

Πηγή: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v