Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαλκιδική: Ταξίδι έως 200 χλμ για ένα εμβόλιο

Διαδρομή ως τριών ωρών καλούνται να διανύσουν οι ηλικιωμένοι στην «κόκκινη» Κασσάνδρα για να μεταβούν στο πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο. Πολλοί ακυρώνουν τα ραντεβού.

Χαλκιδική: Ταξίδι έως 200 χλμ για ένα εμβόλιο

Στην «κόκκινη» Χαλκιδική, με το αυξημένο ιικό φορτίο, αλλά και τη μεγάλη διασπορά του βρετανικού στελέχους κορωνοϊού, πολλοί κάτοικοι υποχρεώνονται να κάνουν ολόκληρα ταξίδια, διάρκειας τριών και πλέον ωρών, προκειμένου να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στους τόπους κατοικίας τους. Αρκετοί αδυνατούν, λόγω προβλημάτων υγείας ή απουσίας μεταφορικού μέσου και αναγκάζονται να ακυρώσουν τα ραντεβού.

Στη χερσόνησο της Κασσάνδρας (πρώτο «πόδι»), που έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, το Κέντρο Υγείας, παρόλο που έχει οριστεί ως εμβολιαστικό κέντρο δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα ως τέτοιο, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι κάτοικοι να καλούνται για εμβολιασμό, είτε στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου, στο βορειοανατολικό ηπειρωτικό τμήμα του νομού, ή στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, στη χερσόνησο της Σιθωνίας (δεύτερο «πόδι»).

Η απόσταση που πρέπει να διανύσουν για τη μετάβασή τους είναι μέχρι και 100 χιλιομέτρων, κι άλλο τόσο για την επιστροφή, σε ένα δύσκολο οδικό δίκτυο, που καθίσταται και επικίνδυνο με την επιβάρυνση των καιρικών συνθηκών αυτές τις μέρες. Συγκοινωνία δεν υπάρχει, ενώ οι πολλοί δεν διαθέτουν αυτοκίνητο.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τον ΕΟΔΥ, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, την 4η ΥΠΕ και τους βουλευτές του νομού, η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά (φωτ. κάτω), ζητά την επείγουσα έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας ως εμβολιαστικό κέντρο.

«Οι κάτοικοι του Δήμου Κασσάνδρας λαμβάνουν, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, μηνύματα για ραντεβού σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα όπως το Κ.Υ. Παλαιοχωρίου το οποίο εδρεύει στο Παλαιοχώρι και βρίσκεται σε μέγιστη απόσταση 100 χιλιομέτρων και ελάχιστη 80 χιλιομέτρων από τα όρια του Δήμου Κασσάνδρας ή στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου του Δήμου Σιθωνίας. Το οδικό δίκτυο είναι δύσκολο με πολλές στροφές με αποτέλεσμα να χρειάζεται περίπου μιάμιση με δύο ώρες για να μεταβούν στο εμβολιαστικό κέντρο. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει σύνδεση με συγκοινωνία και τις περισσότερες φορές η μετάβαση γίνεται με ΙΧ αυτοκίνητο, που οι περισσότεροι δεν διαθέτουν», αναφέρει η δήμαρχος στην επιστολή της και προσθέτει: «Αρκετοί εξ΄ αυτών έχουν προβλήματα υγείας και η μετακίνησή τους είναι δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτική λόγω των μεγάλων αποστάσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Δημότες του Δήμου Κασσάνδρας να αδυνατούν να μεταβούν στα συγκεκριμένα κέντρα για εμβολιασμό και να ακυρώνουν τα ραντεβού».

Η κ. Χαλκιά καλεί τον υπουργό και τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργοποιήσουν άμεσα το εμβολιαστικό κέντρο της Κασσάνδρας, το οποίο όπως αναφέρει είναι καθ΄ όλα έτοιμο και οργανωμένο.

«Κλείστε τα σχολεία»

Η δήμαρχος Κασσάνδρας ζητά, επίσης, την αναστολή λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων, καθώς πολλοί μαθητές από διάφορες κοινότητες με διαφορετική επιδημιολογική επιβάρυνση συγχρωτίζονται μεταξύ τους σε σχολικά λεωφορεία για τη μετάβασή τους σε αυτά. Επίσης, παρατηρείται ανάμιξη μελών διαφορετικών οικογενειών, καθώς πολλές φορές οι γονείς συνεργάζονται για την μετακίνηση των παιδιών με το αυτοκίνητο, ενώ κάτι ανάλογο γίνεται και με τους εκπαιδευτικούς, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και μετακινούνται κατά ομάδες με ΙΧ αυτοκίνητα (οδηγός + 3 επιβάτες).

«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το «ανακάτεμα» της τοπικής κοινωνίας και την δυνατότητα ραγδαίας εξάπλωσης του ιού. Σε κάθε Γυμνάσιο συνυπάρχουν μαθητές από πολλές διαφορετικές κοινότητες, άλλες με περισσότερα κι άλλες με λιγότερα κρούσματα. Δεν υπάρχει δυνατότητα αποκοπής της μίας τοπικής κοινωνίας, από την άλλη», αναφέρει η δήμαρχος και προσθέτει πως ήδη πολλά σχολεία ή τμήματα είναι σε αναστολή λόγω κρουσμάτων, ή υπολειτουργούν λόγω μη προσέλευσης των μαθητών, με αποτέλεσμα να εκφράζεται αγωνία και έντονη δυσαρέσκεια από τους γονείς και την ευρύτερη τοπική κοινωνία.

Η επιδημιολογική εικόνα της Χαλκιδικής

Με σταθερά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κατά το τελευταίο δεκαήμερο, η Χαλκιδική εισήλθε στο «κόκκινο» επιδημιολογικό επίπεδο από τις 5 Φεβρουαρίου, μαζί με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Βάσει όσων ισχύουν μέχρι σήμερα, λειτουργούν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα Γυμνάσια, ενώ κλειστά είναι τα Λύκεια.

Στο νομό έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, η οποία εκτιμάται ότι εισήχθη από χώρα του εξωτερικού.

Η μεγαλύτερη διασπορά εντοπίζεται στους δήμους Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας, ενώ παρά τα αυξημένα μέτρα το επιδημιολογικό φορτίο δεν φαίνεται να υποχωρεί. Το ΕΚΑΒ πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 2 διακομιδές στο νοσοκομείο σε κάθε βάρδια. Χθες, Πέμπτη, η Χαλκιδική είχε 23 καταγεγραμμένες νέες μολύνσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v