Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Black out στα νοσοκομεία με 88,5% αύξηση κρουσμάτων τον Φεβρουάριο

Η πληρότητα των ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό ξεκίνησε με 41,81% την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου, για να κλείσει χθες στο 57,58%. Σε οριακή κατάσταση η Αττική.

Black out στα νοσοκομεία με 88,5% αύξηση κρουσμάτων τον Φεβρουάριο

Η έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων, που ξεκίνησε από την αρχή Φεβρουαρίου, οδήγησε το ΕΣΥ στη σημερινή εικόνα ασφυξίας. Κατά τη διάρκεια του μήνα, που έκλεισε χθες, καταγράφηκε αύξηση 88,5% στις νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό και μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας. Ενδεικτικό είναι πως η πληρότητα των ΜΕΘ CoViD ξεκίνησε με 41,81% την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου, για να κλείσει χθες στο 57,58% (μέσος όρος εβδομάδας).

Αύξηση κατά 47% καταγράφηκε και στον αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι ήταν - κατά μέσο όρο - 249 την πρώτη εβδομάδα του μήνα, για να φτάσουν τους 366 την τελευταία.

Το παρήγορο είναι πως τον περασμένο μήνα υπήρξε αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμών και μείωση κατά 26% στους θανάτους. Λόγω του μεγάλου αριθμού των ασθενών και των διασωληνωμένων, ωστόσο, ο αριθμός των απωλειών αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, όπως σημειώνουν μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Το μεγαλύτερο μέρος των νοσηλευόμενων ασθενών βρίσκεται στα νοσοκομεία της Αττικής, στις ΜΕΘ των οποίων η πληρότητα είναι κοντά στο 90%. Την ίδια ώρα, αυξημένη ζήτηση παρατηρείται και από μη CoViD ασθενείς, οι οποίοι κατακλύζουν τα νοσοκομεία.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες νοσηλείας, το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη χρησιμοποίηση γενικών κλινών από τον ιδιωτικό τομέα και μετατροπή του ΝΙΜΤΣ σε νοσοκομείο όπου θα νοσηλεύονται αποκλειστικά μη CoViD περιστατικά. Με την παρέμβαση αυτή, θα δημιουργηθεί χώρος στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα για ασθενείς με λοίμωξη από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τη Δευτέρα υπάρχουν μόλις 12 κενές θέσεις νοσηλείας σε ΜΕΘ CoViD στην Αττική.

Πλήρεις ή σχεδόν πλήρεις είναι οι ΜΕΘ στο "Σωτηρία" (νοσηλεύονται 84 ασθενείς), στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" 45 ασθενείς, στο "Αττικόν" 33 ασθενείς, στο "Θριάσιο" 17 ασθενείς, στο "Ασκληπιείο" της Βούλας 12 ασθενείς, στο "Σισμανόγλειο" 14 ασθενείς, στο "Ελπίς" 6 ασθενείς, στο ΚΑΤ 23 ασθενείς (3 κενές κλίνες), στο "Αγία Όλγα" 7 ασθενείς (2 κενές κλίνες), στο "Ερυθρός Σταυρός" 10 ασθενείς (4 κενές κλίνες), στο "Γ. Γεννηματάς" 14 ασθενείς (2 κενές κλίνες) και στο ΝΙΜΤΣ 5 ασθενείς (1 κλίνη κενή).

Ακόμη και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Χαλκίδας νοσηλεύονται 11 ασθενείς και υπάρχει διαθέσιμη μία κλίνη.

Πηγές:www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v